reklama 11D

Třetí České derby pro Janáčka: Hazarder vyhrál duel vítězů předzkoušek

ikonka

Doběhem favoritů skončilo 101. CPIPG České derby v Chuchle Areně Praha. Hazarder s Václavem Janáčkem s převahou zvítězil před Tcheque Kingem a Royal Wordem. Bývalý prezident Jockey Clubu Jiří Charvát se raduje z druhého úspěchu v modré stuze.
27.06.2021 21:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Ve většině prognóz před 101. CPIPG Českým derby zaznívalo na prvním místě jméno Hazarder. V neděli hřebec stáje Dr. Charvát splnil roli favorita a s lehkostí dokráčel k dosud největšímu vítězství své kariéry.

V sedle s Václavem Janáčkem triumfoval jistě o půldruhé délky před Tcheque Kingem, na třetí místo přilétl pozdním finišem klasický vítěz Royal Word. Čtvrté místo uhájil Rex Of Thunder, který zkompletoval doběh vítězů hlavních předzkoušek na předních příčkách.

"Nakonec to bylo celkem lehké vítězství. Dostal jsem šanci jet dobrého koně a mám radost, že jsem splnil svůj úkol," řekl po doběhu Václav Janáček.

Španělský šampion, jenž v sedle syna vítěze britského i irského derby Harzanda nahradil stájovou jedničku Jana Vernera, si připsal třetí úspěch v Českém derby. Pro trenéra Pavla Tůmu a majitele Jiřího Charváta to byla druhá modrá stuha po úspěchu s Josephem před čtyřmi lety.

 

Čtěte také: Vím, že Hazarder v cílové rovině žokeji všechno vrátí, říká Janáček

 

Derby odvodil v rychlém tempu Zoriyman, jemuž dělal společnost na špici Rabbit Red Jazz a od protilehlé roviny také další z tempařů Locomotive. Hned za vedoucími koňmi cválali Kmotr a také vítěz Velké červnové ceny Tcheque King. Hazarder dlouho odpočíval uprostřed pole kolem osmého místa, zatímco vzadu pracovali Rex Of Thunder, Royal Word, L’Ienissei a několik délek za polem běžící Mandarin.

"Hazarder mi dobře odskočil, byl dnes docela chtivý, tak jsem ho stáhnul. V oblouku jsme naběhali nějaké délky navíc, ve čtvrté stopě to nebylo ideální, ale měl jsem opravdu klidný průběh. Kluci vpředu to dobře nastavili, opravdu se cválalo a po zatočení do cílové roviny se lámal chleba," popsal Janáček.

400 metrů před cílem se tlačil dopředu Locomotive, ale nedokázal akcelerovat a do vedení se dostal vedle něj běžící Tcheque King s Danielem Vyhnálkem. Ale to už byl připraven Janáček s Hazarderem a u distančního terče získal v souboji vítězů hlavních trialů viditelnou převahu.

"Docela jsem se lekl, protože když jsem požádal Hazardera o zrychlení, docela vystřelil dopředu. Věděl jsem, co mám v ruce, ale do cíle chybělo ještě nějakých 450 metrů a nechtěl jsem nastoupit příliš brzy, tak jsem ještě chvíli počkal. I když se s námi Tcheque King chytil, věřil jsem svému koni, že to už dotáhne," shrnul Janáček.

Čtyři starty, tři vítězství

Hazarder vyběhl čas 2:30,83 a završil třetí vítězství ze čtyř startů. Stále tak platí, že jedinou porážku utrpěl odchovanec rodiny Niarchosových při říjnovém debutu v Bratislavě, kdy skončil třetí ve čtyřkové Ceně Lady Atlanty za domácími Adrianem a Sadaarem. Přihlášku do Slovenského derby sice vlastní, ale stáj disponuje i bratislavským klasickým vítězem Petardou.

Tcheque King potvrdil dobrý dojem z Velké červnové ceny, Royal Word se na začátku cílové roviny zbrzdil o pomalejší soupeře a nasazoval k finiši s poměrně velkou ztrátou. Velkou akcelerací ve vnější stopě vybojoval třetí místo 3 1/4 délky za Hazarderem.

 

Čtěte také: Evžen se vrátil na vrchol. Udělali jsme kus práce, liboval si Myška

 

Rex Of Thunder v první polovině cílové roviny přišel s razantním průnikem ze zadních pozic, v závěru už ale držel jedno tempo. 3/4 délky za ním doběhl potřetí v kariéře startující Kamssio, poslední dvě dotace udrželi Locomotive a Zoriyman.

Osmému Rabbit Red Jazz unikla honorovaná příčka o hlavu, v závěru nevýrazný L’Ienissei skončil až devátý. Lepší z dvojice trenérky Heleny Vocáskové byl desátý Dragon Arrow, doběh uzavřely klisny Besiberri a výrazně ztrácející Surabaya.

Janáčkův odhad tempa i bělouši "raz-tři"

Václav Janáček slavil v Chuchle Areně Praha double, když ve Zlatém poháru společnosti Tipsport výborně rozvrhl síly pětiletého Grigri de Lancray a valach stáje Přikryl s.r.o. triumfoval stylem start - cíl před vítězem z roku 2019 Premier Lionem a Cacophonousem.

V Tattersalls Mile opět potvrdil své kvality šampion mílařů Ignacius Reilly. Hvězda stáje Syndikát V3J pod Petrem Foretem porazila o 4 1/2 délky dlouho vedoucího Darkolvu a jedničkový doběh běloušů “raz-tři” dotvořil Torque Power.

Suverénní výkon byl k vidění i ve Sprinterské ceně Jockey Clubu ČR. Valach Worth Choice ze stáje Vasury Kolesa potvrdil výsledek z Memoriálu Jaroslava Maška a pod Adamem Florianem zdolal Politicum tentokrát o 3 délky, třetí místo uhájil Drish Venture. Trenérka Štěpánka Myšková tak navázala na sobotní hattrick v Pardubicích.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE