reklama 11A

Marián Šurda se vrací. Uspěl ve výběrovém řízení na ředitele Závodiska

ikonka

Závodisko Bratislava, které plní pozici slovenské dostihové autority i pořadatele tamních dostihů, má staronového šéfa. Po čtyřech letech se vrací do funkce JUDr. Marián Šurda, který ve druhém kole výběrového řízení uspěl proti Jánovi Valtýnimu.
20.11.2020 14:08  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Marián Šurda se po čtyřech letech vrací do funkce ředitele Závodiska Bratislava. V tiskové zprávě o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství s tím, že dlouholetý šéf  dostihové autority vyhrál ve středu výběrové řízení. Jeho protikandidátem byl vedoucí úseku dostihového provozu Ján Valtýni.
 
Slovenské dostihy, které jsou dlouhodobě závislé na státních penězích, čelily už před pandemií Covidu-19 vleklé finanční a sportovní krizi. V létě odstoupil po dvou letech z funkce dosavadní ředitel Tomáš Zajac, celkem se letos uskutečnilo jen osm z plánovaných dvaceti mítinků. Zbytek včetně prestižního Turf Gala padl za oběť škrtům v době pandemie.
 
"Do druhého kola na post ředitele Závodisko, š. p. se sídlem v bratislavské Petržalce postoupili ještě v říjnu JUDr. Marián Šurda a Ing. Ján Valtýni. Oba ve středu absolvovali osobní pohovor s výběrovou komisí, která postupovala ve smyslu Metodiky výběrových procesů na manažerské pozice, přičemž komise ověřila odborné znalosti, kompetence, manažerské schopnosti a dovednosti uchazečů. Na základě celkového hodnocení komise rozhodla, že novým ředitelem bude JUDr. Marián Šurda," uvedlo ministerstvo v pátek.
 

Čtěte také: Janáček vyhrál "národní derby". Bary i tribuny jsou tu otevřené, říká

 
62letý Šurda působil v čele Závodiska š.p. s krátkou přestávkou 27 let, než byl v roce 2016 odvolán tehdejší ministryní Gabrielou Matečnou a nahrazen Lubošem Chmelárem. V posledních letech se angažoval především jako generální sekretář Konference středoevropského turfu (K.M.E.T.) a také v roli mezinárodně činného konzultanta v oblasti anglického plnokrevníka.
 
V dostihovém provozu pracoval na různých postech od roku 1979. Po rozdělení Československa stál za novodobou koncepcí slovenského turfu, v rámci níž dostaly v bratislavském Starém Háji přednost rovinové dostihy před do té doby dominantními steeplechase. Vybudoval rovněž mezinárodní prestiž mítinku Turf Gala a na přelomu tisíciletí pravidelně pozýval světové žokejské hvězdy na Slovenské derby.
 
Během Šurdova předchozího působení setrvaly slovenské dostihy na rozdíl od těch českých u státního modelu financování i monopolu na dostihové sázky. Stále obtížnější pozice celého odvětví při dojednávání státní podpory se v posledních letech odrazila na postupném prohlubování krize. Vedla mimo jiné k přerušení stavby nové tribuny v Starém Háji a k poklesu různých statistických ukazatelů. Už dříve prakticky zanikl slovenský klusácký provoz.
 
 
Foto: Martin Cáp



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE