reklama 11A

Tajenka jménem Troop Commander. Třída i vytrvalost tam je, říká Holčák

ikonka

Termínové změny kvůli pandemii připravily Troop Commandera o přípravný start na delší distanci. František Holčák však svému 37. koni v Českém derby beze zbytku věří a varuje: "V dobře rozběhnutém dostihu budeme bojovat o přední příčky!"
02.09.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Připravil sedm vítězů tuzemského derby a co do počtu modrých stuh předstihl všechny ostatní legendy českého turfu. Nasedlal koně Lesteru Piggottovi, Frankiemu Dettorimu, ale i svému zeti Kamilu Píchalovi. Už čtyřikrát se radoval ze zisku trojkoruny. Některé z jeho koní provázel na dráze sborový zpěv, jednoho zase desítky fanoušků ve stájových barvách. 
 
František Holčák a derby, to je zkrátka studnice epických zápletek všeho druhu. Chtělo by se říci, že za těch jednatřicet let, které uplynuly od jeho první účasti v derby s velkokarlovickým Verdunem, už valašský trenér zažil snad prakticky všechno.
 
Sám ale přiznává, že to tak není. Svého sedmatřicátého svěřence v derby, hnědáka Troop Commandera ze stáje Meridian, připravil za mimořádných okolností, které si vyžádaly mnohem větší dávku improvizace, než bylo Holčákovi milé.
 

Čtěte více: Fakta, trendy, peníze. 100. České derby pod lupou

 
"Celá ta letošní sezona ovlivněná pandemií je prazvláštní, není to prostě ono. Všichni koně, ať už starší nebo tříletí, mají větší mezery mezi dostihy a úplně se rozsypala návaznost mezi jednotlivými starty, což samozřejmě neprospívá hlavně tříletým," konstatuje Holčák.
 
"Něco jsme v práci samozřejmě museli upravit. Když koně dřív měli možnost pravidelně startovat, mohli jsme tomu přizpůsobit trénink. Ale pokud ty dostihy neběží, tak na všech stranách trochu pracují nervy i psychika. Je těžké je potom zase dostat do provozní teploty,” vysvětluje.
 
Bratislavská cesta? Víc na pohodu
 
Do 100. Českého derby jde navzdory tomu s koněm, který poutá respekt. Irský hnědák Troop Commander je od začátku klasický "holčákovský" nákup pro klasickou sezonu. Syn gr.1 vítěze ve dvou letech War Commanda loni běhal v přípravě Kevina Prendergasta a v barvách trenérovy manželky.
 
Po třech nevýrazných seznamovacích startech koncem srpna lehce ovládl mílový handicap v Killarney a zkraje září finišoval o půl délky druhý v "premier handicapu" v Listowelu. Vítěz Franklin Street byl v zimě prodán do Kataru, třetí Emperor Of The Sun se letos v coolmorských barvách propracoval do listed a minulou sobotu byl na této úrovni druhý v Navanu. Ve stejném dostihu startoval také hřebcův budoucí český soupeř Kenshibu a obsadil pátou příčku.
 
Než Troop Commandera získali manželé Poledníkovi, přidal ještě čtvrté místo v dalším větším handicapu v Curragh a získal rating 81.
 
Holčák se netají tím, že za normálních okolností by jeho letošní klasický kandidát šel na jaře slovenskou cestou, stejně jako řada jeho předchůdců. "Tak to mám vyzkoušené a jsem na to zvyklý - Cena trojročných žrebcov, Veľká jarná cena a Starohájské kritérium na 2000 metrů při Turf Gala," vypočítává.
 
"Bratislavskou cestu jsem vždycky bral jako snadnější variantu než jít hned zjara přes české dostihy. Nemyslím nutně lehčí pro koně, ale spíše ve smyslu víc na pohodu, s kratším cestováním a také snadnějším sjednáváním jezdeckého obsazení. Nemám rád, když se kůň v dostihu zničí. Radši dvakrát míň, než jednou víc," vysvětluje.
 
V dostihu ho nic nevyvede z míry
 
Jenže pandemie onemocnění Covid-19 v kombinaci s krizí dostihového provozu na Slovensku původní plány zcela rozmetala. Robustní hnědák se silovou cvalovou akcí tak musel debutovat koncem června v pražské Velké jarní ceně.
 
Hned po startu se zapletl do velkého karambolu, kdy se mu zavřel prostor mezi koňmi, a ztratil cenný okamžik na získání potřebné pozice. Troop Commander tak odskakoval se ztrátou na předposledním místě a Zdenko Šmida ho velkou část rychlého dostihu musel přistrkovat.
 

Čtěte také: Zariyannka trénovala v Chuchli, Legal Rights byl vyloučen z derby

 
Navzdory nepodařenému průběhu však hřebec uhájil solidní šestou příčku 6 1/4 délky za vítězným Ratem. "Ta ztráta na startu už v tak rychlém, poctivém dostihu nešla dohnat. Což mě samozřejmě mrzelo, ale na druhou stranu bylo vidět, že jakási třída tam je a ještě přišel malinko koncem," hodnotil debut Holčák.
 
O měsíc a půl později zamířil Troop Commander do slovenského ekvivalentu, kde se dočkal optimálního průběhu z pole a v závěru zle potrápil vítězku Eternity. V krátké bratislavské cílové rovině potřeboval chvíli, než nastartoval svůj závěr. Naplno pracující Šmida působil dojmem, že se snaží rozhýbat velký koráb na rozbouřené mořské hladině.
 
Cíl přišel právě včas pro ryzku stáje Lokotrans, na kterou zvolna zrychlující hřebec nakonec ztrácel jen krk. "Zdenko po Bratislavě říkal, že mu dostih udělal dobře a že jde viditelně nahoru. Trochu víc vyzrál, i když je to ještě takové děcko. Ještě by potřeboval trochu času, bude pozdnější. Je ale vidět, že vytrvalecké schopnosti by tam měly být a dokáže utíkat v tempu. Fyzičku má slušnou, v dostihu ho nic nevyvede z míry, je to vyložený pohodář," popisuje Holčák svou naději.
 
Sázka na osvědčeného žokeje
 
Veľká jarná cena se běžela 16. srpna. Velkokarlovický trenér tak oproti svým zvyklostem nestihl svého derbystu otestovat na vytrvalecké distanci.
 
"Ten jeden start v delším dostihu nám chybí, určitě by pro něj byl přínosem. Jenže v těch letošních podmínkách to nešlo. Nechtěl jsem pak už zbytečně tlačit na pilu. Na druhou stranu, hřebec pracuje s Darkolvou a Arcturusem, takže určité měřítko mám," připouští Holčák.
 
Hodně sází na hnědákovu sehranost s žokejem Zdenkem Šmidou. Právě fakt, že slovenský jezdec v určitých termínech nebyl volný, částečně ovlivnil i letní menežování Troop Commandera.
 
"Zdenko už ví, že Troop Commander potřebuje v dostihu trochu přitlačit. Osahal si ho a myslím, že všechno dopadne dobře. Nerad měním jezdce, když všechno sedí. Vítězná dvojice se nemá měnit a Zdenko pro nás loni vyhrál trojkorunu," potvrzuje.
 
Zkušený trenér ví, že České derby mívá specifický průběh a že v dlouhé chuchelské cílové rovině se karty míchají nanovo.
 
"Věřím si, že letos máme v derby dobrého koně, v něčem mi připomíná Arcturuse. V tom dostihu jsou dva koně, o kterých si myslím, že jsou vytrvalí a mají třídu, jsem zvědavý zejména na Opasana. Ale celkově je to otevřené a jako vždy takové neověřené. Rate může být zrovna první, jako i poslední. Musí to být hlavně dobře rozběhnutý dostih a pak věřím, že do boje o nejvyšší místa zasáhneme," uzavírá.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE