reklama 11B

Sofie Fraňková patří do nastupující generace. Čas u koní si užívá

ikonka

Úspěšná pony jezdkyně, která nyní sedla své velké koně se postupně posouvá výš a čas, který tráví u koní ji velmi naplňuje. Začínala pod vedení Rii Hoffmeisterové a Václava Opatrného a v této době spolupracuje s Dušanem Simovskim.
30.06.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Sofie Fraňková se nyní řadí mezi nastupující generaci úspěšných parkurových jezdců a svou jezdeckou kariéru odstartovala již před jedenácti lety. V jejím případě však nastala láska ke koním úplně od začátku, když poprvé seděla na poníkovi na Matějské pouti a její rodiče jí z něho nemohli nesundat. Sama tento proces a přítomnost poníků v takovýchto podmínkách odsuzuje, avšak byl to první z momentů, kdy zjistila, že jezdectví bude její životní náplní. 
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla? Vyzkoušela jste i některá další jezdecká odvětví? 
Se svými koňmi startuji převážně ve skokových soutěžích a moje aktuální výkonnost na velkých koních je 120 centimetrů. Zkoušela jsem i drezury, a dokonce jsem si vyzkoušela narychlo i drezurní mistrovství na pony. Na prvních oficiálních závodech jsem byla v roce 2016 ve Zduchovicích s poníkem Willeke a vybavuji si, že to byl pěkný lenoch. 
 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám postupně nové zkušenosti? 
Hodně jsem vděčná za úvod do jezdeckého sportu Rie Lacina Hoffmeisterové a Nikole Huškové. Dost jsem se naučila také od pana Václava Opatrného, který mě trénoval rok, když jsme měla ustájené své koně v Hořovicích. Měl vždy velký zápal pro trénink a celkově pro jezdectví. V tuto chvíli jsem se svými koňmi ve stáji VS Stables v Čísovicích, kam jsem se přesunula, abych to měla blíže k domovu.
 
Jak se vám líbí ve vašem novém působišti ve stáji Viktora Skuteckého?
Líbí se mi, že zde koně tráví hodně času venku. Baví mě také jejich aplikace, která slouží na rezervaci haly a nestává se, aby nás tam bylo moc. Zároveň je tady velké venkovní kolbiště, kam se vejdeme všichni a můžeme se naplno věnovat své přípravě. Pořád se zde něco upravuje, plánuje se také stavba nového kolotoče a další rozšíření služeb pro majitele koní.
 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
První zásadní úspěch mi přinesl poník Sirius. Společně s ním jsem vybojovala skvělé druhé místo při pony mistrovství České republiky. Dále si potom vážím prvního místa ve družstvech dětí na velkých koních, což bylo v sedle koně Timpex Bankár.
 

Psali jsme: Lucie Krampotová měla štěstí na lidi. Zdokonalovaly ji i legendy

 
Jakým dalším aktivitám jste se v rámci jezdectví věnujete a co patří mezi vaše sportovní ambice? 
O prázdninách a víkendech někdy chodím pomáhat do stáje. Poslední rok takto vypomáhám třeba s koňmi Dušana Simovského. Jezdecký sport dělám obecně proto, abych na sobě viděla pokroky a zlepšení. Hlavně mě však baví u koní trávit čas a být s nimi. Chci, aby byli spokojení, potom budu taky. 
 
Který kůň pro vás doposud znamenal nejvíce a nejraději na něj vzpomínáte?
Měla jsem ráda všechny svoje koně. Ale nejraději vzpomínám na áčkovou poničku Alder Court’s Tofee. Byla moc hodná, jednoduchá na ježdění a málokdy chybovala. Byla duší závodnice. Máme spolu zaznamenaných téměř sto startů.
 
Kde jste se setkali a co vše vám předala?
Narazila jsem na ní ve stájích Dvůr Hoffmeister, kde jsem začínala a strávila několik krásných let. Sedly jsme si od samého začátku. Sehnala jí pro mě tehdejší trenérka Ria Lacina Hoffmeisterová, stejně jako několik dalších fajn poníků. Vzpomínám na začátek první sezóny s Tofee, když vyhrála v Herouticích hned na prvních závodech žlutou mašli. Od začátku mi dodávala hlavně sebevědomí a poskytovala radost z ježdění.
 
Jaký byl poté její další osud?
Koupila si ji jedna jezdkyně, která se brzy odstěhovala mimo území České republiky. Občas si spolu o Tofee napíšeme, už nezávodí, užívá si zaslouženého volna. Vzpomínám na ní skoro denně, moc mi chybí.
 
Foto: poskytla Sofie Fraňková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE