reklama 11A

Sekaninová: Sama ze sebe chci mít dobrý pocit. Výkonnost je jen bonus

ikonka

Juniorská drezurní jezdkyně Julie Sekaninová tráví v jezdeckém prostředí celý svůj život. Na Panské líše, po vzoru své tety Šárky Charvátové, rozvíjela svou kariéru a v dnešní době již startuje na mezinárodní úrovni na nejvyšší obtížnosti.
10.11.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

U koní žije Julie Sekaninová od narození, jelikož její rodina vlastní jezdecký areál Panská lícha v Brně, který vybudoval před lety její děda. „Na své první kontakty s koňmi a ty úplné jezdecké začátky si nepamatuji, protože jsem byla opravdu hodně malá. Ke koním mě přivedla moje teta, která se účastnila drezurních soutěží na vysoké úrovni a odmalička byla mým jezdeckým vzorem,“ zmiňuje Julie Sekaninová, juniorská reprezentantka České republiky, jež nyní dosahuje drezurní výkonnosti stupně ST na mezinárodní a T na národní úrovni.
 
Kdo vás trenérsky provázel vašimi prvními roky jezdecké kariéry a jak to probíhalo? 
Začínala jsem se učit základní věci v naší stájové jezdecké škole. Ve svých osmi letech jsem složila Zkoušky základního výcviku jezdce a v té době se mě ujala trenérka Daniela Diringerová. S touto spoluprací se to začalo celé více rozvíjet. 
 
Kdo dále vás jezdecky vzdělával? 
Dále jsem v rámci drezurního Sportovního centra mládeže trénovala s Remy Bestingsem, s nímž trénuji dodnes. Poté jsem získala hodně zkušeností od Markéty Vášové a v této době ještě trénuji se svou tetou Šárkou Charvátovou. 
 
Tíhla jste od první chvíle pouze k drezurnímu sportu? 
V těch osmi letech jsem byla přesvědčená, že se chci rozvíjet pouze v drezuře. Po pár letech jsem zjistila, že všestrannost také není úplně špatná, takže jsem k drezuře postupně přidávala i účasti při parkurových závodech a vyústilo to ve starty ve všestrannosti. Při té jsem pak měla docela ošklivý pád, který byl důvodem mého návratu k drezuře a už jsem u ní zůstala. 
 
Proč se stala právě drezura tím vaším hlavním sportem? Co vás na ní baví nejvíce? 
Myslím si, že drezura je základ všeho. Je potřeba pro parkurové skákání i pro všestrannost. Zároveň se mi vždy nejvíce líbilo koukat na drezurní soutěže a je pro mě velmi důležité ovládat právě tento základní jezdecký směr. 
 

Čtěte také: Mým snem bylo závodit. Poté přišly mistrovské ambice, říká Šteflová

 
Vzpomenete si na své první závody? Kde a s jakým koněm jste je absolvovala? 
V osmi letech jsem měla zapůjčeného valcha Pacyfika od Elišky Orctové. S tím jsem také poprvé vstoupila do drezurního obdélníku u nás doma na Panské líše a myslím si, že to nebylo ohodnoceno příliš mnoha procenty. To je moje první závodní vzpomínka. 
 
Co patří mezi vaše silné a slabé stránky v drezurním sportu? 
Mezi mé silné stránky patří bojovnost na závodech, vždycky ze sebe dokážu dostat všechno a udělat pro úspěch maximum. Těch slabých je určitě hodně, ale v minulém roce trochu převažovala nervozita. Na té už nyní pracuji se svým mentálním koučem a určitě se to velmi zlepšuje. 
 
Můžete už v této fázi vaší kariéry označit některého koně jako nejvíce výjimečného? 
Tím nejvíce výjimečným pro mě je poník Don Johnson. Spolu s ním jsem prožila své první mezinárodní závody a také svou první účast na mistrovství Evropy. Předal mi nejvíce zkušeností, a proto ho s klidem můžu zařadit do této kategorie. 
 
Kterých úspěchů si ceníte úplně nejvíce? 
Já asi úplně nemám nějaké vybrané nejcennější úspěchy, spíše si moc vážím každé kvalitně zajeté drezurní úlohy. Moc dobré výsledky jsme měli například v roce 2019 s koněm Red Fernet v prvním kole evropského šampionátu a ve stejném roce na domácím mistrovství republiky se nám s tímto hřebcem povedlo zajet úplně nejlepší úlohy. 
 
Jaký je váš dlouhodobý cíl v jezdeckém sportu? Čeho byste ještě chtěla dosáhnout? 
Hlavně se vždycky snažím, abych měla sama ze sebe dobrý pocit a abych sama věděla, že jsem předvedla dobrý výkon. Vysoká úroveň závodů bude v budoucnu jen taková třešnička na dortu. 
 
Foto: Stanislav Pitela, Lukasz Kowalski / poskytla Julie Sekaninová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE