reklama 11D

Sedmnáctý ročník Rudolfova poháru dopadl výborně. Domácím se dařilo

ikonka

Ve dnech 21. až 24. dubna 2022 patřily Kladruby nad Labem mezinárodním závodům spřežení, které se již posedmnácté konaly pod názvem Rudolfův pohár. Ve dvou soutěžních kategoriích vyhrál Jiří Nesvačil junior a dařilo se i dalším Čechům.
25.04.2022 09:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Téměř sedmdesát účastníků ze sedmi zemí světa absolvovalo ve čtyřech dnech, během nichž se v areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem konal Rudolfův pohár 2022, drezuru, maraton a překážkovou jízdu spřežení. 
 
Jezdci z České republiky, Německa, Slovenska, Polska, Rakouska, Maďarska a Itálie soutěžili v kategoriích dvojspřeží pony 3*, jednospřeží 3*, dvojspřeží 2*, dvojspřeží 3* a čtyřspřeží 3*. Záštitu nad akcí převzali ministr zemědělství Zdeněk Nekula a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 
 
Ve dvojspřeží pony po drezuře vedl Thomas Seitz z Německa, ale v maratonu byl vyloučen. Další dílčí prvenství v závěrečném parkuru mu tak bylo alespoň slabou útěchou. Druhou příčku obsadil domácí Milan Kadlec a z celkového prvenství se radoval další z Čechů – Aleš Fiala. Ten byl sice v úvodní zkoušce až třetí, ale maraton vyhrál a na parkuru byl druhý.
 
Dvouhvězdičkovou soutěž dvojspřeží absolvovalo osm účastníků a stylem start – cíl ji ovládl Jiří Nesvačil junior, který se starokladrubskými bělouši vyhrál všechny tři disciplíny s velkým přehledem. Od druhého Huberta Cytowského z Polska jej dělilo více jak čtyřicet bodů. Se svým působením mohl být spokojen také Petr Kafka, jenž předvedl druhý nejlepší parkur a skončil nakonec třetí.
 
Trenér Petra Kafky Daniel Bejr soutěžil v nejobsazenější kategorii jednospřeží na úrovni tří hvězd. Drezura mu sice nevyšla a skončil v ní až patnáctý, ale maraton vyhrál. V jízdě mezi kužely si zapsal pět trestných bodů a umístil se jako nejlepší Čech na šestém řádku výsledkové listiny. Na vítězku Wroniku Kwiatek z Polska ztrácel zhruba osmnáct bodů. Za zmínku jistě stojí ještě dílčí prvenství v nedělní části závodů Karla Nývlta. V konečných součtech se však zařadil na desáté místo před další domácí reprezentanty – Alenu Brixovou, Libora Kurku a Jiřího Zieglera.
 
Výborné výsledky měl v kategorii dvojspřeží tři hvězdy německý jezdec Sandro Koalick, který se dvěma dvojspřežími holandských teplokrevníků obsadil první příčky napříč všemi disciplínami. Jen v maratonu se mezi jeho sestavy koní vklínil Jaroslav Juráň. Kvůli slabší drezuře se však musel spokojit se čtvrtou pozici za Rakušanem Davidem Hötschem. Na pomyslné stupně vítězů se v parkuru probojoval vozataj z Národního hřebčína ve Slatiňanech Petr Novák. Ten celkově dokončil osmý. 
 
Soutěž čtyřspřeží se jela jako Memoriál Ing. Jiřího Davida a zúčastnilo se jí dvanáct závodníků, z nichž tři byli zástupci rodiny Nesvačilových. Otec Jiří skončil šestý za pátým Polákem Piotrem Mazurkem a čtvrtým Maximilianem Reithem z Německa. Radek Nesvačil byl v drezuře čtvrtý, ale výrazně si polepšil druhou příčkou v terénní zkoušce, což ho zařadilo za jeho bratra Jiřího. Na parkuru bohužel inkasoval šest trestných bodů, což pro něj v důsledku znamenalo konečné třetí místo. To druhé si zajistil závěrečnou čistou jízdou Rakušan Daniel Schneiders. Parkur díky tomu vyhrál, v drezuře byl druhý a v maratonu čtvrtý. Od vítězství jej však dělilo více jak dvaadvacet bodů. Jiřího Nesvačila juniora se čtyřspřežím starokladrubských běloušů tak rozhodně nemuselo mrzet, že posední zkoušku nevyhrál o necelý jeden bod, který zapisoval kvůli lehkému překročení časového limitu. 
 
„Drezura byla moc dobrá, tu jsem si užil. Byl to pro mě takový test po zimě, zda jsme pracovali, nebo nepracovali kvalitně. V maratonu koně chodili moc dobře, tam si myslím, že mám spíš rezervy já. Udělal jsem dvě chyby, které by bylo potřeba odstranit. Ale zbytek se povedl. Na parkuru jsem nechtěl úplně spěchat, spíš mi šlo o to, aby koně šli v pohodě a na čas jsem netlačil. Měl jsem totiž docela solidní náskok, tak jsem hlavně chtěl, abych šel čistě a koně z toho měli dobrý pocit,“ uvedl Jiří Nesvačil junior v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Máme dvojnásobnou radost. Po tříleté pauze jsme mohli opět uspořádat Rudolfův pohár. Těší nás také skvělé výkony starokladrubských koní pod vedením Jiřího Nesvačila juniora,“ zhodnotil ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Ing. Jiří Machek. Další velkou akcí Národního hřebčína bude Den starokladrubského koně, který se v Kladrubech nad Labem koná v sobotu 28. května.
 
Foto: Gabriela Pilařová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE