reklama 11B

S Gallery jsem si užila své juniorské období, říká Veronika Vacková

ikonka

Členka vítězného týmu při letošním olomouckém mistrovství České republiky Veronika Vacková v rozhovoru představila svou nezapomenutelnou klisnu Gallery. Nejvíce úspěchů s ní sbírala při seriálu Czech Junior Cup, nyní už plní svou roli chovné klisny.
13.08.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Nezapomenutelnou a výjimečnou klisnou členky úřadujícího mistrovského severočeského týmu Veroniky Vackové je klisna Gallery (Great Pleasure x Guignolet). „Měla jsem jí zapůjčenou od mého tehdejšího trenéra Radka Housy s tím, že jí budu sportovně připravovat pro jeho syna. Gallery měla bohužel úraz zadní nohy, zůstala nakonec u nás ve stájí a nyní je využívána pouze v chovu,“ shrnuje Veronika Vacková. 
 
Proč právě tato klisna je pro vás tou nezapomenutelnou? Čím jste si nejvíce padly do oka? 
Byla to velmi temperamentní klisna a takovéto typy koní já mám úplně nejraději. Byla však zároveň velmi spolehlivá a vždycky se mi snažila pomoci a svým chováním tak nějak uklidňovala mé nervózní stavy. V jejím sedle jsem vyhrála velké množství závodů, ať už těch mistrovských nebo třeba při Českém skokovém poháru, to pro mě moc znamená. 
 
Kde jste se setkaly poprvé a jak na to vzpomínáte? 
Poprvé jsem jí viděla ve stáji Radka Housy v Doubravě. Hned jsme jí v ten den nakládali a vezli k nám domů do Páterova, takže to bylo jen takové rychlé seznámení. Vzpomínám si, že při této situaci mě odtáhla na nedalekou louku a začala se pást. 
 

Psali jsme: Vacková: Neplánovala jsem, že se v jezdectví dostanu až takto daleko

 
Můžete zmínit nějaké společné sportovní úspěchy? Kdy se dostavily ty více zásadní? 
První lepší úspěchy začaly přicházet v období, kdy jsem se aktivně účastnila seriálu Czech Junior Cup. První výhru jsme si připsaly na Ptýrově, druhé místo jsme přivezly ze Zduchovic a v ten samý rok jsme skončily celkově druhé v olomouckém finále. V závěru naší společné spolupráce jsme se dostaly až na úroveň jednohvězdičkového ST. 
 
Jak byste charakterizovala zevnějšek a povahové rysy klisny Gallery? 
Na první pohled to nebyla úplně ideálně vypadající klisna. Byla menšího vzrůstu s velkým břichem, měla velkou bílou lysinu na hlavě a milovala veškeré jídlo. Na základě těchto aspektů jsme jí také občas říkali Halina. Na druhou stranu musím říct, že milovala jízdárenskou práci. Na vyjížďkách to zase taková pohoda nebyla, to mě vždycky někam odvezla a já ani ona jsme si to moc neužívaly. 
 
Zmínila jste, že Gallery postihl úraz zadní nohy? Co přesněji se událo? 
Úraz přišel při závodech na Ptýrově před startem v Czech Junior Cupu. Najížděla jsem na poslední kolmý skok na opracovišti, neodhadla jsem správnou vzdálenost a obě dvě jsme spadly. Klisna se jevila naprosto v pořádku, ptýrovské kolo pohárového seriálu jsme vyhrály. Zranění se projevilo až po dvou letech od tohoto incidentu, nikdo moc nechápal, co se děje a co s ní vlastně je. 
 
Jaký tedy byl její další osud? Vzpomínáte často na společné zážitky s touto výjimečnou klisnou? 
Zranění bylo bohužel v takové fází, že musela být vyřazena ze sportu, ale zůstala u nás a nyní se postupně rodí její potomci. Vzpomínám na ní určitě moc ráda a často, jelikož to byla jedna z prvních výborných klisen v mé kariéře a úspěchy, které jsem s ní nasbírala, mě posunuly o veliký kus dál. 
 
Foto: Petr Bečka / poskytla Veronika Vacková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE