reklama 11C

Restart jezdecké sezony: Pořadatelé to mají těžké, říká Filip Doležal

ikonka

Přesně za týden končí zákaz závodů pod hlavičkou FEI v kontinentální Evropě a jezdci s koňmi se rozjedou na první dubnové závody. Právě 12. dubna zamíří do italského Gorla Minore kromě jiných i Filip Doležal. „Snad se závody opravdu uskuteční,“ říká.
05.04.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Ačkoliv se většina jezdců nemůže dočkat restartu sportovní sezony 2021, optimismem raději v tuto chvíli ještě šetří. Ostatně mezinárodní závody ve španělské Olivě či v belgickém Lanakenu plánované na polovinu dubna pořadatelé zrušili, neboť splnit náročné podmínky, které stanovila Mezinárodní jezdecká federace, v tak krátkém termínu není vůbec snadné. 
 
Kromě národních závodů Danube Spring Live v Šamoríně, kde jistě nebude chybět řada Čechů, se třetí dubnový týden konají mezinárodní skokové závody CSI3* v Gorla Minore, na které naváže CSIO3*. V Poháru národů by se tam měl představit i český tým, jehož členy pravděpodobně budou Emma Augier de Moussac, Alena Gasperl, Ondřej Zvára a Filip Doležal. Ten je uveden v přihláškách i na první týden, v Gorla Minore by měl startovat s pěticí koní.
 
„Doufám, že závody proběhnou. Pro pořadatele to není vůbec jednoduché a je opravdu náročné vše připravit takto narychlo. Když si člověk otevře rozpis závodů, tak je tam nejdřív šest stran o Covidu-19 a pak nejméně dalších šest stran o herpesviru. Kritéria jsou přísná, ale snad to organizátoři nějak zvládnou,“ konstatuje Filip Doležal. 
 

Nepřehlédněte: Filip Doležal: S bratrem i tátou si voláme denně, stále řešíme koně

 
Ačkoliv to FEI přímo v podmínkách nevyžaduje, tak všichni koňští svěřenci Filipa Doležala jsou očkovaní proti EHV-1. „Naočkováno máme již i druhou vakcínou, tou první jsme očkovali hned koncem února,“ prozrazuje a dodává: „Určitě by bylo jednodušší, kdyby veterinární podmínky byly u nás stejné, jako má FEI, ale o tom naše federace nerozhoduje, to je na Státní veterinární správě. Očkování jako komplikaci však nevnímám, očkuje se jednou za půl roku, tak to není pro ty koně až tak velký zásah.“ Pro všechny koňské akce konané v České republice, vč. těch pod hlavičkou FEI, totiž zůstává v podmínkách SVS pro konání svodu koní povinné očkování proti EHV-1 nebo negativní PCR test, jenž není starší 10 dnů. 
 
Hlavní část přípravy na obnovenou jezdeckou sezonu 2021 absolvoval Filip Doležal se svými koňmi v uplynulých dvou týdnech. „Byli jsme asi třikrát skákat v Písku. Teď už jen budeme ladit doma a v pondělí snad vyrazíme,“ doufá. „Třeba na CSIO do teď ještě není schválený rozpis, a to začíná v podstatě za dva týdny.“
 
Po návratu z Gorla Minore se Filip dlouho doma neohřeje, neboť hned v dalších dvou týdnech plánuje startovat při dvou mezinárodních závodech v Chuchle Areně Praha. Nejprve se tam od 29. dubna do 2. května koná Světový pohár CSI2*-W Prague Arena a poté od 6. do 9. května CSIO3* Prague Cup. „Do Gorly beru pět koní, první týden v Praze pak budu skákat s těmi, kteří nebudou v Itálii, a ten druhý se to již nějak promíchá,“ plánuje Doležal. 
 

Psali jsme: Z obchodu s koňmi se vytratila veškerá romantika, říká Týna Doležalová

 

Jak již bylo zmíněno, v Gorla Minore by měli startovat také Emma Augier de Moussac a Ondřej Zvára, kteří jsou členy reprezentačního A-kádru, stejně jako Aleš Opatrný a Kamil Papoušek. Ti dali pro třetí dubnový týden přednost startům při CSI3* v rakouském Linci. 
 
Foto: Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE