reklama 11C

"První dáma" Wellunca ukázala srdce, Janáčková Koplíková slaví stovku

ikonka

V hřebčíně Napajedla narozená Wellunca dokázala třetí rok za sebou zvítězit v jedničkovém dostihu. Letos udeřila už poslední květnovou sobotu v Ceně první dámy. Ingrid Janáčková Koplíková vyhrála jako devátá Češka v historii 100 dostihů.
28.05.2022 22:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ryzka Wellunca patří k nejobdivuhodnějším klisnám i koním českého chovu posledních let. V sobotu dosáhla hvězda stáje Epicos a trenérky Hany Kabelkové na další milník. Triumfem v mostecké Ceně první dámy ČR se napajedelská odchovankyně prosadila třetí sezonu za sebou na jedničkové scéně.

Pod Petrem Foretem ve finiši udržela o krk za sebou mocně útočícího Cacophonouse. Třetí doběhl po dlouhé pauze nastupující Saul a na favorizovaného Cape Freedoma zbylo čtvrté místo.

"Tempo mělo hlavu a patu, přesně takový průběh dostihu jsem si představoval. Kobyla ukázala, že má stále kvalitu," pochvaloval si po doběhu Foret.

 

Čtěte také: Když spolu nemluví tým vítěze derby. Vzpomínka na hřebce Waidwerka

 

Jedničkový handicap na 2200 metrů sliboval otevřenou podívanou, nejvyšší nesenou hmotnost 60 kg měli předepsanou právě Wellunca a sázkový favorit Cape Freedom. O svižné tempo se postaral Joganville, kterého vedl po zranění se vracející Tomáš Lukášek. Bělouš z tréninku Miroslava Nieslanika se chvílemi vzdálil soupeřům o několik délek a vydržel na špici až do posledního oblouku. Tam nastoupil rekonvalescent Saul a chvíli to vypadalo jako rozhodující moment.

V polovině cílové roviny se však na někdejšího vítěze Velké červnové ceny dotáhla dlouho uprostřed pole číhající  Wellunca a vítězství si už nenechala vzít, přestože musela až do posledních metrů bojovat s výborně jdoucím Cacophonousem pod Davidem Liškou.

"Když jsem viděl, jak na mě zvenku letí Cacophonous, tak jsem se snažil natlačit k němu doleva, aby na něj Wellunca zareagovala. Ona si ho naštěstí všimla a znovu odskočila," hodnotil Petr Foret.

Stovka i šampaňské pro Janáčkovou Koplíkovou

Ve druhém nejlépe dotovaném handicapu dne Ceně primátora města Mostu na 1400 metrů potvrdil výbornou jarní formu čtyřletý Nico s Ingrid Janáčkovou Koplíkovou. Bělouš stáje Maneko se na distanci rozloučil s pěticí soupeřů a suverénním triumfem o 4 3/4 délky završil letošní hattrick. Druhá finišovala Olinka před Heidi High a Opinion Makerem.

"Nico vypadá úplně jinak, než v minulém roce. Hodně zesílil a utíká s chutí. Má výbornou třístovku a jezdec zkrátka jen musí vydržet s nervy. Určitě to není špatný kůň. Teď po třetím vítězství to asi bude mít těžké, je s ním v plánu Francie," řekla Janáčková Koplíková o dvanáctém z loňské Velké jarní ceny.

Jezdkyně a trenérka působící v Lysé nad Labem byla jednou z hlavních postav mostecké soboty. V závěrečném dostihu na 2200 metrů dovedla k lehkému úspěchu vlastního svěřence Iliase ze Stáje Hradec a jako devátá žena české historie dosáhla na 100. vítězství kariéry.

"V první chvíli mě to ani nenapadlo. Přibližnou představu o tom, kolik vítězství mi přibližně schází do stovky, jsem samozřejmě měla, ale dnes jsem se na to vyloženě nesoustředila. Došlo mi to až po doběhu, když mi začali lidé gratulovat, a jsem za to moc ráda. V Mostě jsem kdysi slavila i padesáté vítězství," vybavila si Janáčková Koplíková poté, co ji na dekoraci vítězů osprchoval šampaňským strýc Radek.

Sté vítězství symbolicky slavila na synovi klisny Ines, s níž před sedmi lety vyhrála Slovenské Oaks, což dodnes považuje za svůj největší jezdecký úspěch. Samotný Ilias startoval ve svých čtyřech letech teprve potřetí.

"Ines byla specifická kobyla a když mi volal pan majitel, jestli bych si vzala do tréninku Iliase, hned jsem řekla ano, protože jsem cítila, že se mu musím odvděčit za to, že mě z Ines nesesadil. Byla jsem tenkrát těsně druhá v našem Oaks a před Bratislavou se hodně mluvilo o možné změně jezdce, ale majitel pan Hradec i trenér Tomáš Váňa mě podržela. Je skvělé, že jsem to dnes mohla splatit tímto vítězstvím," ocenila Janáčková Koplíková.

Albatrosova procházka při comebacku

V Mostě se běžel také první letošní dostih dvouletých koní na českém území.  Ve čtyřčlenném poli potvrdila roli favoritky hnědka Niamhtree s Vendulou Korečkovou, v závěru však musela odrážet útok dcery klasické vítězky French Quebec Feschandy. Třetí skončil navzdory komplikacím před startem Limariův syn Stratovarius.

Korečková dosáhla v sobotu double na koních trenérky Heleny Vocáskové. V trojkové Ceně Hipodrom Most na 2000 metrů se vítězně vrátil někdejší zimní favorit Albatros, který naposledy startoval v červenci 2020.

Již zaskákaný valach stáje Zeas Staré Hradiště si pohrál se soupeři a na distanci se odpoutal o 5 délek. Druhý doběhl Mike Majk před Direct Powerem, čtvrtý z Veľkej jarnej ceny Chittussi při své premiéře proti starším koním brzy zeslábl a nedostal se přes sedmé místo.

Koněm pro zapamatování může být tříletý valach Vienna Calling ze stáje Syndikát V3J, který pod amatérem Matyášem Lukou jistě o 2 délky ovládl trojkovou Májofestivalovou mosteckou míli.

 

Krátce ze zahraničí

 

Český den ve Wroclawi přinesl v sobotu čtyři vítězství tuzemských stájí. O první triumf se hned v úvodních proutěných překážkách na 3800 metrů postaral nezdolný Aztek pod Markem Stromským, který  o krk porazil domácího Sorrena a vybojoval devatenácté vítězství kariéry. Pro stáj Dr. Charvát to nebyl jediný sobotní úspěch, ve steeplechase čtyřletých na 3600 metrů dominoval lehce o 4 délky French Chardonnay s Janem Faltejskem. Dalším vítězem na překážkách byl v barvách Ivany Porkátové běhající Her Him, který se s Pavlem Složilem prosadil jistě o 1 1/4 délky před Sophistem. Český doběh “raz-dva” byl k vidění i na rovině - podruhé v kariéře startující Aperola, kterou pro Václava Luku trénuje Eva Záhorová, se na distanci 2600 metrů vyčlenila pod Jakubem Pavlíčkem z řad nezvítězivších jistě o půldruhé délky před Version D’ Haspel.

Jeden z nejlepších polských překážkářů Haad Rin slavil pod Pavlem Složilem vítězství stylem start - cíl v Nagrodě Tiumena (4400 m, 24 000 zl.) před dalším domácím koněm Nickem. Nejlepším českým účastníkem byla třetí Cosmic Magic, ztrácející na vítěze 5 1/2 délky. Smůlu měl vítěz Prvomájové steeplechase Larizano, který po kolizi se soupeřem ztratil Jaroslava Myšku na zahrádkách.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE