reklama 11A

Před Prague Playoffs se rozeskáčeme v Šamoríně, plánuje nejen Tretera

ikonka

Většina jezdců, kteří plánují v druhé polovině listopadu startovat při Prague Playoffs, chce absolvovat alespoň jedny přípravné závody. Na CSI do Šamorína míří jen z České republiky 41 jezdců a 108 koní. „Hala tam je úžasná,“ říká Vladimír Tretera.
24.10.2022 17:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

 
Dvoutýdenní mezinárodní skokové závody CSI v Šamoríně, které startují 27. října a končí 6. listopadu, mají mnozí jezdci jako důležitou přípravu před startem při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně. 
 
Česká jezdecká federace jen na první závodní týden přihlašovala 41 jezdců a 108 koní, což je jeden z nejhromadnějších výjezdů českých jezdců na jeden zahraniční mítink. Mezi účastníky jsou i všichni tři členové reprezentačního A-kádru, kteří obdrželi divokou kartu pro start v soutěžích CSI5* v Praze – Filip Doležal, Aleš Opatrný a Vladimír Tretera.
 
„Na loňský ročník Prague Playoffs vzpomínám velmi dobře, užil jsem si to já i Ganster, který skákal velmi dobře. Atmosféra byla úžasná, takže jsem rád, že jsem tam mohl být,“ zmínil Vladimír Tretera v krátkém rozhovoru pro štáb organizačního týmu GC Prague Playoffs při jedněch z posledních venkovních závodů letošní sezony v Chuchle Areně Praha. Byla tak vhodná příležitost pro stručnou rekapitulaci uplynulého období. „Co jsme si naplánovali, tak to nám vyšlo. Měli jsme úžasný rok, všechno klapalo, jak mělo a myslím si, že to bylo vidět i na výsledcích.“
 

 
Hlavním cílem Vladimíra Tretery s Gangsterem V/H Noddevelt byla účast při mistrovství světa v dánském Herningu. „Myslel jsem si, že skočíme nějaké dva tříhvězdičkové Poháry národů a pak jsem plánoval jezdit pětihvězdičkové závody v rámci první divize. To bohužel nevyšlo, jelikož bylo málo koní do národního týmu, takže jsem musel plány překopat. Snažil jsem se dále účastnit s českým týmem Pohárů národů a poté vyjížděl na mezinárodní závody s co nejvyšší obtížností. Co šlo, to jsem letos odskákal a myslím si, že dobře,“ shrnuje Tretera. 
 
Zároveň však druhým dechem dodává, jak velkou komplikací byla nemožnost startů při mítincích kategorie CSI5* s ohledem na přípravy pro světový šampionát. „Možností připravit se na takovýto konkur na třech hvězdách je strašně málo. Podařilo se mi dostat do Wiesbadenu na čtyři hvězdy, za což jsem byl moc rád, ale na další náročnější mítinky se mi už dostat nepodařilo. Určitý hendikep to jednoznačně byl,“ smutně konstatoval. Ganster však potvrdil svoji kvalitu na zmíněných čtyřhvězdičkových závodech ve Wiesbadenu, což vneslo optimizmus do žil i jeho jezdci. „Bylo tam úžasné kolbiště a velmi dobří jezdci. Jednou jsme byli čtvrtí v kvalifikaci a v Grand Prix jsem byl jedenáctý, když mi Gangster udělal jednu chybu na posledním skoku. Šel jinak absolutně úžasně.“
 
Důležitým bodem v sezoně 2022 byl start v Poháru národů při CSIO3*-W CET Prague Cupu v Chuchle Areně Praha. „Na to, že to bylo tady doma v Praze, tak jsme udělali velmi dobrý výsledek a byli jsme jen krůček od toho, abychom vyhráli. Myslím si však, že druhé místo je také krásné.“
 
Pak už přišlo očekávané mistrovství světa v Herningu. „Samozřejmě bylo to o level výš a parkury byly dost těžké, ale myslím, že jsme ostudu neudělali. Měl jsem trochu smůlu v prvním honebním parkuru, když mi v půlce praskl třmen. Nechci se na to vymlouvat, nějak jsme to dojeli s jednou chybou, ale ten čas nebyl rychlý, a proto jsem byl tak vzadu. Při druhém parkuru přišly dvě chybičky v kombinaci, ale Gangster bojoval a na to, že 165 centimetrů vysoký parkur jsme nikdy nešli, skákal úžasně,“ pochvaluje si svoji stájovou jedničku.
 

Čtěte také: Znovu vyhrát pět hvězd v O2 areně bude těžké. Aleš Opatrný v to doufá

 

Teď už veškerá příprava této dvojice směřuje k pražskému vrcholu Global Champions. Ještě před tím si však koně opět musí zvyknout na prostředí jezdeckých hal. Jedna z nejlepších stojí ve slovenském Šamoríně nedaleko Bratislavy. Nejen díky vzdálenosti, ale také ideálnímu zázemí jde o oblíbenou destinaci českých jezdců. Dvoutýdenní mezinárodní mítink pořadatelé naplánovali na přelom října a listopadu záměrně, aby přilákali i ty, kteří se chystají do pražské O2 areny. „Před Prague Playoffs se vydám do Šamorína na dvoutýdenní CSI a chtěl bych tam skákat oba týdny. Tamní hala je úžasná. Trochu se tam rozeskáčeme, pak bude týden pauza a hned poté zamíříme do O2 areny,“ plánuje Tretera stejně jako mnozí další.
 
„Do Prahy se strašně moc těším. Vloni tam bylo úžasné jak publikum, ta hala je perfektní a vše je dobře zorganizované. Tímto bych chtěl proto poděkovat za pozvánku od zástupců Czech Equestrian Teamu, že mi toto umožnili, protože vím, jak těžko se na takové závody dostává. Chtěl bych se letos oproti loňsku zase o nějaké krůčky posunout dopředu a o něco lépe se umístit,“ uzavírá Vladimír Tretera.
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE