reklama 11A

Nagano Gold třetí v Deauville. Úspěch i rozpaky z režie, hodnotí Luka

ikonka

Nejlepší kůň v českém tréninku Nagano Gold doběhl pod Christophe Soumillonem třetí v Grand Prix de Deauville. Další umístění na scéně grupy 2 se zrodilo po průběhu dostihu, který pro bošovickou hvězdu navzdory vlastnímu vodiči nebyl ideální.
25.08.2019 20:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Že je výjimečným zjevem českého turfu, dokázal hřebec Nagano Gold už několikrát. V neděli si připsal další historický milník, když jako první kůň v českém tréninku absolvoval grupový dostih s vlastním vodičem. Syndikát V3J a trenér Václav Luka vytěžili ze stájové režie třetí místo v Lucien Barriere Grand Prix de Deauville (2500 m, 200 000 eur).
 
Nagano Gold tak ve svém prvním startu od červnového stříbra na mítinku Royal Ascot opět doběhl mezi třemi nejlepšími v grupě 2. Na vítězného Ziyada ztrácel 2 1/2 délky a o jednu příčku vylepšil svůj loňský výsledek ve slavném dostihu. Zároveň získal i při čtvrtém letošním startu na blacktype scéně opět dotované umístění.
 
V hřebcově týmu se po doběhu mísila radost z dalšího úspěchu s rozpaky po nepříliš ideálním průběhu. Nasazení vítěze Zlatého poháru Premier Liona v roli vodiče nakonec stájové jedničce nepřineslo potřebné tempo ani klid.
 
"Pokud bych to měl shrnout klasicky, jedno oko se směje, druhé pláče. Pod tíhou minulého startu se od nás čekalo hodně a hřebec šel na start jako favorit. Ale tohle jsou těžké dostihy, dnes se to znovu ukázalo," hodnotil trenér Václav Luka.
 
Nepomohl ani rekord dostihu
 
Žokej Antoine Hamelin poslal Premier Liona ze startovního boxu číslo 1 hned po startu na špici. Nagano Gold pod Christophe Soumillonem se usadil v zadní části pole, ale už v prvním oblouku bylo jasné, že tempo není tak rychlé, jak česká jednička potřebuje.
 
Nagano Gold v prvních stovkách metrů Soumillonovi puloval a do klidu se dostal až v prostřední pasáži, kdy se tempo znatelně zrychlilo. Ani ve druhém oblouku ale zcela nerelaxoval a když se mu po zatočení do cílové roviny otevřel prostor, jeho akcelerace nebyla zdaleka tak úderná jako v Ascotu. Před distancí navíc inkasoval menší kolizi.
 
"Mluvil jsem s oběma jezdci a můj pocit z toho je, že první část dostihu měla být rychlejší. Žokej Hamelin se obával, že kdyby šel rychleji, soupeři by ho nechali odejít od pole a nevšímali by si ho. Faktem je, že takhle Nagano Gold v prvních stovkách metrů tahal," řekl Luka.
 

Čtěte také: Nejen dotace. Jockey Club zvažuje podporu závodištím na spotřebu vody

 
Z práce Premier Liona paradoxně vytěžil nejvíce hlavní soupeř Nagano Golda, Olivierem Peslierem odježděný Ziyad. Ten celou dobu pohodlně cválal v zákrytu na blízkém druhém místě a když vodič zeslábl, Ziyad se kolem něj po Hamelinově levé ruce prohnal, jako kdyby také patřil Syndikátu V3J. Hnědák ze stáje Wertheimer & Frere lehce odskočil a zvítězil o dvě délky.
 
Českou naději předstihl ve finiši ještě tříletý Soft Light, naposled pátý z Grand Prix de Paris (Gr.1). Nagano Gold ubránil třetí místo o půl délky před dotírající Villa Rosou, hřebcův tradiční soupeř Master’s Spirit na něj z páté příčky ztrácel 3 1/2 délky. Premier Lion skončil šestý a na jeho štítě zůstali blactype vítězové Tiberian a Gyllen.
 
 
Výsledný čas 2:38,20 sice znamenal rekord dostihu, ale z pohledu českého favorita byl přece jen o pár vteřin pomalejší než si bošovická výprava přála.
 
"Premier Lion zaběhl výborně, sám dosáhl na solidní výsledek, ale v první části měl jít asi o dírku rychleji. Původně jsem zvažoval, že bychom zkusili Ziyada trochu otravovat, ale Olivier Peslier je chytrý a posadil se na optimální pozici," konstatoval Luka.
 
Další cíl: Arc nebo opět Anglie?
 
Žokej Christophe Soumillon po doběhu srovnával své dojmy s červnovým vystoupením v Ascotu. "Říkal, že dráha dnes byla hodně rozbitá a hřebec na ní cválal jinak než v Ascotu. Přece jen mítink v Deauville je dlouhý a dává dráze hodně zabrat. Nagano Gold potřebuje mít rychlý dostih od začátku, v jeho průběhu maximálně relaxovat a potom dokáže přijít s drtivou koncovkou. V Deauville na začátku relaxovat nemohl. Teprve pak se zrychlilo, to už pro něj bylo pozdě," tlumočil Luka.
 
Co nedělní výsledek znamená z pohledu další hnědákovy kariéry, zůstává otevřené. Nagano Gold je nadále hlášen do Ceny vítězného oblouku, ale přesná analýza v Bošovicích teprve proběhne. Soumillon každopádně v neděli potvrdil svůj zájem jet českého hnědáka i v Ceně vítězného oblouku.
 
"Na rovinu  říkám, že v tuto chvíli potřebuji pár dní času, abych dostih detailně zhodnotil a zformuloval nějaké závěry. O situaci před Arc nám dnešek neřekl prakticky nic, navíc Longchamp bude úplně jiný dostih s mnohem silnější konkurencí. Vždycky jsou samozřejmě alternativy a je otázka, zda by nestálo za úvahu třeba Champion Stakes a zkusit 2000 metrů, kde bude jistota tempa od začátku," poznamenal Luka.
 
Bošovický tým o víkendu získal v Deauville ještě několik dotovaných umístění. Troizilet v sobotu finišoval pátý v classe 1 na 1300 metrů asi pět délek za suverénním Tour To Paris. Konec tabule stihli ve svých dostizích i Rousse a Borsakov, přičemž vítězka loňského EJC Long porazila čtyři blacktype koně.
 
"Jsem spokojený. Trochu je škoda, že Troizilet neběžel v neděli, ale byla to dobrá příprava na Evropský pohár žokejů. Většina našich koní předvedla to, co měli. Deauville v tuto dobu je těžké, ale máme za víkend padesátiprocentní úspěšnost, pokud jde o dotovaná umístění," uzavřel Luka.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE