reklama 11A

Posunout Velkou národní? Trenéři a bookmakeři jsou pro, závodiště mlčí

ikonka

Pokud bude harmonogram rozvolňování ve Velké Británii dodržen, Velká národní se poběží dříve, než se otevřou anglické sázkové sběrny. Pro dostihový sport by to znamenalo významný pokles příjmů ze sázek, sílí proto volání po změně termínu.
25.02.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

I rok po vypuknutí pandemie Covid-19 se zdá, že je nadále nutné k veškerým termínovým listinám přistupovat s obezřetností. Platí to zejména o jarním kalendáři a týká se to dokonce i Velké Británie, která momentálně patří k nejvíce očkujícím zemím a tamní čísla nově nakažených v minulých týdnech klesají.

Poté, co premiér Boris Johnson tento týden představil předběžný časový plán postupného rozvolňování, začaly debaty o možném posunutí letošní Velké národní. Ta se má běžet v sobotu 10. dubna, jenže sázkové sběrny v Anglii otevřou podle zveřejněného plánu až 12. dubna, což by podle odhadů znamenalo pro dostihový průmysl ztrátu až milionu liber na příjmech ze sázek.

Známí trenéři, bookmakeři a další aktéři proto podle listu Racing Post volají po termínovém posunu slavné steeplechase o jeden týden na 17. dubna, který by výrazně pomohl těžce zkoušeným dostihovým financím.

 

Josef Váňa mladší: Chci se stále učit něco nového. A mám jeden sen

 

Přední trenéři jako Nigel Twiston-Davies a Evan Williams myšlenku podporují. "Hlavní samozřejmě je, aby se Velká národní odběhla, ale musíme zohlednit i širší souvislosti. Je potřeba, aby se mohlo dívat a sázet co nejvíce lidí, aby to mělo pozitivní vliv pro celý sport. Co je dobré pro Velkou národní, je dobré i pro dostihy a z toho by se mělo vycházet," prohlásil Williams.

Případné prohození termínů se skotskou Velkou národní a přesun vrcholu mítinku v Aintree na 17. dubna by navíc trenérům přinesly o týden navíc mezi National Hunt Festivalem v Cheltenhamu a Velkou národní.

"Myslím, že by to ničemu neuškodilo a vneslo do celé věci více života. Je to podle mého názoru dobrý nápad a měli by to udělat," citoval Racing Post Twiston-Daviese, který připravuje nejvíce zatíženého Bristola De Mai.

K zastáncům iniciativy patří i bývalý ředitel Aintree John Baker, který na závodišti pracoval až do loňského roku. "Osobně si myslím, že prožíváme mimořádné časy a Aintree bylo vždy inovativním místem. Už jsme změnili čas konání Velké národní, její start, distanci i překážky, abychom dostih přiblížili většímu publiku. Určitě je na místě o podobném tahu uvažovat," konstatoval Baker.

British Horseracing Authority, závodiště Aintree a jeho majitel Jockey Club Racecourses odmítly návrhy veřejně komentovat. Vlažná reakce přišla z Ayru, kde se koná skotská Velká národní. Sázkové sběrny ve Skotsku se neotevřou dříve než koncem dubna, tamnímu pořadateli tedy případný přesun nijak nepomůže.

Ilustrační foto: Aintree racecourse




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE