reklama 11C

Pohár národů přinese do Bratislavy to nejlepší z jezdeckého světa

ikonka

Nejen všichni příznivci jezdectví na Slovensku, ale i velké množství těch z České republiky se již nemohou dočkat jedné z největších parkurových akcí středoevropského regionu v tomto roce. Od čtvrtka začíná v Bratislavě Danube Equestrian Festival.
18.05.2022 13:30  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Již ve čtvrtek 19. května startuje v areálu Tyršova nábřeží akce světových parametrů. Bratislava se do neděle 22. května stane středobodem jezdeckého světa, konkrétně parkuru. 
 
Konat se tam bude Danube Equestrian Festival, jehož součástí je jedno z kol Poháru národů Longines EEF Series. O místa do semifinále tohoto seriálu zabojuje evropská špička z jedenácti zemí. Kromě hlavního programu je připraven i bohatý servis pro návštěvníky.
 
Jezdectví a Slovensko již od nepaměti k sobě patří, mnoho let se úspěšně dařilo hostit akce Grand Prix Bratislava. A právě obnovení této tradice byl jeden z hlavních cílů organizačního týmu při realizaci snu o jezdecké akci se světovými parametry. „Jako prefekt Bratislavského samosprávného kraje mám obrovskou radost, že tato sportovní akce se po pěti letech vrací do Bratislavy. Mnoho lidí na Slovensku má rádo jezdectví v různých formách. Parkur je divácky atraktivní, koná se ve velmi atraktivní lokalitě Bratislavy, na Tyršově nábřeží. Všechny obyvatele Bratislavy si dovolím pozvat, aby se od čtvrtka do neděle přišli podívat na velmi kvalitní mezinárodní akci,“ uvedl Juraj Droba, předseda Bratislavského samosprávného kraje.
 
Součinnost v rámci města a snaha přilákat co největší publikum, to byl jeden z opěrných pilířů, bez kterého by nemohlo dojít k úspěšné proměně Tyršova nábřeží na jezdecký areál. „Těší mě, že můžeme být partnerem a přispět k tomuto projektu. Jsem rád, že jsme mohli pomoci také k tomu, aby areál byl přístupný pro diváky zdarma a mohli se na tento sport podívat. Současně se mohou zabavit při doprovodných akcích. Věřím, že počasí vyjde a bude to zajímavé zpestření pro lidi po dvou letech pandemie. Jedná se o sport, který není až tak obvyklý, ale podle mého názoru o to více zajímavý,“ konstatoval starosta městské části Petržalka Ján Hrčka.
 
Bratislavský parkurový mítink patří do centrálního regionu seriálu Poháru národů. Během čtyř dnů bude na programu více soutěžních kategorií, v té hlavní – týmové soutěži, se bojuje o pět místenek do semifinále Poháru národů EEF, které se odehraje od 30. června do 3. července v Budapešti. Kromě toho je cílem lidem více přiblížit parkur a samotné jezdectví. Právě z tohoto důvodu padla volba na atraktivní prostředí Tyršova nábřeží. Před diváky a závodníky bude jedinečné panorama Dunaje s výhledem na hrad a další dominanty Bratislavy. 
 
Velká očekávání od obnovení parkurových závodů má i reprezentant Slovenska Radovan Šillo. „Je to určitá nostalgie a je to tak emotivní pro každého z jezdců, kteří zažili v minulosti atmosféru v Bratislavě. Hlavní město má své kouzlo a lidé byli naučeni chodit na parkurové závody. Od akce na Tyršově nábřeží očekávám, že ho v hojném počtu navštíví. Kulisa s diváky vytváří úplně jinou atmosféru a člověk to úplně jinak přežívá. Myslím si, že pořadatelé to nepodcenili. Vsadili na základ, kterým je povrch. Ten bude vynikající. Důležitý bude i stavitel kurzů pro korektnost závodů a bezpečí jezdců s jejich koňmi. V tomto směru bude v Bratislava světová. Bezpečnost koní bude zaručena, všichni si na tomto zakládají.“
 

Psali jsme: Parkurová tradice se vrací do Bratislavy. CSIO míří na Tyršovo nábřeží

 

Ne každý den se na Slovensku konají akce světových parametrů, které budou sledovat diváci po celém světě. Organizátoři v tomto směru neponechali nic náhodě. Právě úspěšný první krok by mohl opět do Bratislavy vrátit jezdeckou tradici a v budoucnu přinést ještě významnější parkurové akce. „Jsem mimořádně hrdý a šťastný z toho, že akce je připravena. Bylo to velmi náročné, dokonce jedna z nejnáročnějších příprav v rámci našich akcí, na kterých jsme se podíleli. Mnoho nového jsem se při organizaci naučil. O to víc jsem hrdý na to, že lidé zde zažijí čtyři dny krásných parkurových závodů. Touto cestou chci poděkovat partnerům, lidem ze samosprávy a všem za důvěru, že věřili naší cestě, která začala před rokem. Věřím, že si to s lidmi užijeme tak, jak si takovou akci zaslouží,“ prohlásil prezident akce Peter Pukalovič.
 
Ředitel akce Róbert Pál informoval o počtu účastníků: „Máme přihlášených celkově 243 koní, v Poháru národů bude soutěžit jedenáct zemí. Velký důraz jsme kladli na bezpečnost, ať už jde o koně, jezdce a samozřejmě diváky. Areál je připraven, těšíme se na pěkné sportovní soutěže.“
 
„Parkur je nádherný sport, ve kterém se snoubí umění jezdce a vznešenost zvířete. Cením si příležitosti být partnerem této exkluzivní akce na nábřeží Dunaje, které přináší obyvatelům a návštěvníkům hlavního města jedinečný zážitek,“ říká ředitelka J&T BANKY na Slovensku Anna Macaláková. Na vítěze čekají krásné a vznešené trofeje, jejichž výroba prošla rukama umělecké sklářky Gordany Glass. „Jako speciální kolekce pro toto akce bylo vyrobeno osmnáct trofejí. Při jejich výrobě jsem se snažila zhmotnit emoci, kterou cítí naši jezdci při skocích přes překážky. Základní barvou trofejí je modrozlatá kombinace, která symbolizuje Bratislavu. Budu ráda, pokud si vítězové vždy při pohledu na tuto trofej vzpomenou, že přímo pod Bratislavským hradem přeskočili svoji největší překážku,“ říká umělecká sklářka.
 
Na své si přijde každý návštěvník, který od 19. do 22. května navštíví Tyršovo nábřeží. Kromě bohatého programu je nachystána Expo výstava, food zóna, ale také možnost zajezdit si na koni. To je však jen krátký sumář toho, co všechno je připraveno pro diváky. Vstup na čtyřdenní akci je zdarma. Z českých reprezentantů budou v Bratislavě startovat Kamil Papoušek, Vladimír Tretera, Filip Doležal, Alena Machová a Daniel Pospěch.
 
Zdroj: tisková informace CSIO Slovakia
Foto: Robo Pažitný, poskytlo tiskové středisko CSIO Slovakia



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE