reklama 11A

Nečekaná zpráva ze Slovenska: Marián Šurda odvolán z čela Závodiska

ikonka

V čele slovenské dostihové autority strávil se dvěma přestávkami více než 28 let. Ve čtvrtek byl ředitel Závodiska š.p. Marián Šurda odvolán ministrem zemědělství. Řízením společnosti byl pověřen vedoucí ekonomického úseku Ladislav Molnár.
31.03.2022 14:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A

Týden před zahájením slovenské dostihové sezony byl náhle odvolán ředitel Závodiska Marián Šurda. Informaci o rozhodnutí ministra zemědělství Samuela Vlčana, kterou získal server Jezdci.cz ze tří na sobě nezávislých zdrojů, potvrdilo ve čtvrtek odpoledne samotné Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

"Důvodem odvolání pana Mariána Šurdy z pozice ředitele Závodiska, š.p., je absence rozvojové strategie areálu dostihové autority SR," uvedl odbor komunikace ministerstva.

Řízením Závodiska Bratislava byl dočasně pověřen dosavadní vedoucí ekonomického úseku Ladislav Molnár, o definitivním obsazení funkce rozhodne výběrové řízení.

 

Čtěte také: Finance, nové hvězdy i nedostatek žokejů. Témata dostihového roku 2022

 

Marián Šurda pracoval na různých postech v dostihovém provozu od roku 1979. Po rozdělení Československa stál za novodobou koncepcí slovenského turfu, v rámci níž dostaly na dráze ve Starém Háji přednost rovinové dostihy před do té doby dominantními překážkovými. Vybudoval rovněž mezinárodní prestiž mítinku Turf Gala a na přelomu tisíciletí pravidelně pozýval světové žokejské hvězdy na Slovenské derby. První z nich byl v roce 1993 Lester Piggott.

V čele Závodiska š.p. působil Šurda s krátkými přestávkami přes 28 let. Poprvé byl odvolán v březnu 2012 na základě výsledků finanční kontroly, po níž zřizovatel konstatoval nepříznivé výsledky hospodaření a vyčetl managementu uzavření nevypověditelné smlouvy na výstavbu nové tribuny. Ta dodnes nestojí, skelet je zakonzervován od února 2012.

Do funkce se Šurda vrátil již v dubnu 2012 po změně ve vedení ministerstva a setrval v ní další čtyři roky. Při jeho druhém odvolání v listopadu 2016 uvedla tehdejší ministryně zemědělství Gabriela Matečná jako hlavní důvod nutnost zlepšení ekonomiky státního podniku.

63letý Šurda se v mezidobí angažoval jako generální sekretář Konference středoevropského turfu (K.M.E.T.) a také v roli mezinárodně činného konzultanta v oblasti anglického plnokrevníka. V čele slovenské dostihové autority se mezitím vystřídali Ľuboš Chmelár a Tomáš Zajac, než Šurda na podzim 2020 zvítězil ve výběrovém řízení na nového ředitele Závodiska.

Závodisko letos plánuje uspořádat 18 dostihových dnů, z toho patnáct v Bratislavě, dva v Topoľčiankách a jeden v Senici - Čáčově. První mítink s Jarní cenou Petržalky se uskuteční 10. dubna.

 

Krátce ze zahraničí

 

Billabong Cat ve čtvrtek doběhl pod Mickaelem Barzalonou desátý v classe 2 Prix de la Journee des Plantes (1600 m, 50 000 eur). Hnědák stáje Leram ztrácel na vítěze asi tři délky. Loňský účastník Českého derby L' Ienissei finišoval ve stejném dostihu na jedenáctém místě. Nejlepším českým výsledkem ve Francii tak tento týden zůstává pondělní třetí příčka klisny Milsueldos s Janem Faltejskem ve steeplechase na 3400 metrů v Chatillon-sur-Chalaronne. Santa Klara byla ve středu ve Štrasburku zadržena, Numeira skončila o den dříve těsně šestá v mílovém classe 3 v Saint-Cloud.

Foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE