reklama 11D

Parkurová tradice se vrací do Bratislavy. CSIO míří na Tyršovo nábřeží

ikonka

Bratislavské Tyršovo nábřeží přivítá v květnu parkurový Pohár národů Evropské jezdecké federace. Do hlavního města Slovenska se tak vrací prestižní týmové soutěže v této disciplíně. Závodů se zúčastní jezdci a koně z jedenácti zemí.
05.05.2022 11:55  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Navrátit parkurovou tradici do Bratislavy a přinést na Slovensko opět něco neobvyklého, originálního. To jsou hlavní cíle organizátorů parkurových závodů Pohár národů Longines EEF Series, které se uskuteční od 19. do 22. května v atraktivním prostředí Tyršova nábřeží. Hlavní město přivítá evropskou jezdeckou špičku z jedenácti zemí, bojovat se bude o místenky do semifinále této akce. Kromě samotného závodu, je připraven bohatý doprovodný program pro návštěvníky.
 
Jezdecké závody mají na Slovensku tradici, ale po mnoha letech se zde uskuteční akce se světovými parametry. Za to mohou příznivci tohoto sportu vděčit organizačnímu týmu, v čele s prezidentem Petrem Pukalovičem. „Každý rok chceme na Slovensko priniesť v rámci športu niečo nové a zaujímavé. Minulý rok to bol L'Etape Slovakia by Tour de France. Myšlienkou bola realizácia na netradičnom mieste. Prvým miestom, ktoré nám pri sedení napadlo, bolo Tyršovo nábrežie. Toto podujatie je celosvetovo vždy na netradičných miestach. My sme si vybrali tento priestor, pretože si myslíme, že pre Bratislavu a Slovensko to môže byť reprezentatívne.”
 

Psali jsme: Parkury pod Bratislavským hradem. EEF Series bude poprvé na Slovensku

 
Květnová akce bude druhým mítinkem seriálu Poháru národů v rámci centrálního regionu. Cílem celé série je rozvoj týmových soutěží v parkurovém skákání, v bratislavské kvalifikaci se hraje o pět místenek do semifinále. To se odehraje od 30. června do 3. července v Budapešti. 
 
„Teším sa z toho, že sa po piatich rokoch vrátila do Bratislavy dlhoročná tradícia parkúrového skákania a naskytla sa tak prítomným divákom príležitosť 'nasiaknuť' atmosférou a energiou tohto výnimočného zážitku. Hovorí sa, že človek, ktorý ma rád zvieratá, má rád aj ľudí. Som životným optimistom a preto verím, že aj toto podujatie prispeje k tomu, že sa z nás stanú ešte ušľachtilejší, pozitívnejší, lepší a vnútorne bohatší ľudia, než akými sme boli doposiaľ,“ prozradil čestný prezident akce Andrej Glatz.
 
V rámci organizačního týmu se při realizaci tohoto projektu mohou spolehnout i na zkušeného jezdce a šestinásobného účastníka Poháru národů Roberta Pála: „Písať históriu je veľmi dôležitá vec. Je to pre mňa veľká nostalgia, viac ako 20 rokov som bol súčasťou pretekov na Slávii. Je to veľká česť, že sa to sem podarilo dotiahnuť. Na 14 dní sa zmení Tyršovo nábrežie na jazdecký areál. Som rád, že sme neuhli a ideme do toho. Trendom je priniesť tento šport ľuďom na netradičných a atraktívnych miestach. Prídu sem špičkoví pretekári, vrátane tých zo Slovenska.“ 
 
Rozpočet celé akce se blíží k hranici milionu eur. Téměř polovina z toho šla na odměny pro závodníky a investici do povrchu, na kterém budou koně se svými jezdci závodit. Právě kvalita celé soutěžní plochy může být v budoucnu rozhodujícím faktorem při organizaci ještě prestižnějších akcí, jako je kvalifikační kolo Poháru národů Longines EEF Series.
 

Čtěte také: Portychovou a Svobodovou čeká v Mannheimu premiéra v Poháru národů EEF

 
„Ide o trojhviezdičkové podujatie, ktoré určuje výšku prekážok. K Poháru národov preto pristupujeme s väčšou zodpovednosťou, pretože parkúr je technicky náročný. Všetky prvky trate schvaľuje Medzinárodná jazdecká federácia, aby boli splnené určité kritériá a parametre. Toto podujatie patrí aj do Európskej ligy, v ktorej Slovensko súťaží,“ uvedla šéfka skokové komise Slovenské jezdecké federace a bývalá reprezentantka Slovenské republiky Monika Gonos Noskovičová.
 
Během čtyř dnů od 19. do 22. května se Tyršovo nábřeží promění ve špičkový jezdecký areál se vším, co k němu patří. Na své si přijdou i návštěvníci, kteří budou mít před sebou nejen panorama nábřeží hlavního města, ale také možnosti bohatého doprovodného programu. Podle slov organizátorů je nachystána EXPO výstava, food zóna, možnost vyzkoušet si jízdu na koni a různé další činnosti spojené s tímto sportem. Na tribuny se může dostat až 3000 diváků. Vstup na Pohár národů je zdarma.
 
Foto: Robo Pažitný, Tomáš Holcbecher
Zdroj: tisková informace Danube Equestrian Festival, SPR media



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE