reklama 11A

Počet plnokrevných klisen v Česku dál klesá. Hřebci lákají víc cizinců

ikonka

Nové vydání "Fact booku" na webu Jockey Clubu ČR mapuje aktuální situaci v chovu anglického plnokrevníka z pohledu statistik. Údaje z loňského roku potvrzují současný trend, tím hlavním je pokračující pokles počtu připuštěných klisen na českém území.
25.07.2019 11:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Počet klisen anglického plnokrevníka připuštěných v České republice dál klesá. V roce 2018 bylo na českém území zapuštěno celkem 338 klisen, což je o 33 méně než v předcházející sezoně a o 59 méně než v roce 2016. Počet narozených hříbat meziročně klesl z 202 na 188. Vyplývá to z čísel zveřejněných Jockey Clubem ČR v přehledu Statistiky A 1/1 chovu v ČR 2018.
 
Populární "Fact Book" čerpající z údajů ve druhém dodatku plemenné knihy anglického plnokrevníka každoročně sestavuje Ondřej Plachý z Jockey Clubu ČR.
 
"Údaje z roku 2018 nepřinesly žádné výraznější překvapení. Spíše potvrdily stávající trend, a tím je pokračující úbytek domácí produkce anglického plnokrevníka," řekl Plachý serveru Jezdci.cz.
 
"Celková čísla připouštění na první pohled nevypadají tak pesimisticky, ale je nutné vzít v úvahu, že se na nich podílí stoupající počet zahraničních klisen, které přijely do České republiky na připuštění a jejich potomstvo nemá žádný vliv na domácí plnokrevnou populaci," upozorňuje Plachý.
 

Čtěte také: Neřeším nic jiného než dostihy. Už mi volají i cizí trenéři, říká Murzabajev

 
Poslední statistiky jeho slova potvrzují. Zatímco v roce 2013 evidoval Jockey Club ČR pouze 14 připuštěných klisen ze zahraničí, loni to bylo už 82. "Souvisí to se současnou kvalitní nabídkou plemenných hřebců. Mnoho zahraničních klisen přilákali hřebci působící v centru Darhorse v Krabčicích, ale také Eagle Top nebo Sleeping Indian," potvrzuje Plachý.
 
Počet domácích chovných klisen klesl z 312 v předloňském roce na 267. Stagnuje počet klisen v českém majetku připuštěných v zahraničí, který se meziročně nepatrně zvýšil z 10 na 11 klisen, jakkoli se v blízké budoucnost dají v tomto ukazateli očekávat změny související například se zahájením provozu Haras de Beafay majitele Jiřího Trávníčka.
 
Za minulý rok bylo do Česka importováno 294 plnokrevníků, nejvíce z Francie (37 %) a Irska (23 %). Téměř třetina z nich spadala do kategorie "různé" - tedy starší, chovní nebo i rekreační koně. Importovaných ročků bylo 79, což činí 27 %.
 
Setrvale naopak rostou počty exportovaných koní do zahraničí, kterých loni bylo 152. Nejčastěji se plnokrevníci z tuzemska vyváželi do Polska (24 %) a na Slovensko (19 %).
 
Kompletní statistiky si můžete stáhnout na tomto odkazu.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE