reklama 11B

Bojovala do poslední chvíle. Skvělá Sea Of Class podlehla rakovině

ikonka

Fenomenální ryzka Sea Of Class, která loni prohnala Enable v Ceně vítězného oblouku a patřila k nejobdivovanějším dostihovým koním současnosti, musela být utracena. Veterináři po těžké operaci objevili dva nádory, stav klisny se postupně zhoršoval.
23.07.2019 10:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
Bezmála tři týdny bojovala hvězdná klisna Sea Of Class o život po těžké kolice, ale v pondělí přišla ze stáje trenéra Williama Haggase smutná zpráva. Čtyřletá ryzka musela být utracena poté, co se brzy ráno její stav rapidně zhoršil.
 
"Byla to úžasná klisna, která měla obrovské schopnosti. Hlavně ale byla velmi inteligentní a bystrá. Bojovala velmi tvrdě, ale dnes přišel smutný den," řekl Haggas listu Racing Post.
 
"Ta zpráva mě hluboce zasáhla. Jedna kobylka z milionu, přesně ten typ koně, o kterém sní každý žokej," prohlásil klisnin stálý jezdec James Doyle, který ji během léčby několikrát navštívil.
 

Psali jsme: Sea Of Class stále bojuje o život. Denně se modlíme, říká trenér

 
Jak se v posledních dnech ukázalo, hlavní problém nakonec nebyla samotná kolika, po níž se ryzka 3. července podrobila těžké operaci. Sea Of Class měla v těle minimálně dva nádory. "Hlavním cílem operace bylo odstranění nezvyklého útvaru mezi její slezinou a játry, která se zaplétala do střeva. Veterináři odstranili samotný útvar i část střeva. Bohužel se ukázalo, že se jedná o zhoubný nádor, agresivní lymfom," vysvětlil Haggas.
 
Trenér už začátkem července oznámil, že dostihová kariéra Sea Of Class je minulostí. Od té doby se stájový a veterinární tým snažil klisnu zachránit pro chov.  Po prvním týdnu se zdálo, že ryzka dělá slibné pokroky, ale po dalším zhoršení stavu byl objeven druhý nádor o velikosti pomeranče.
 
 
"Přišlo to jako blesk z čistého nebe, celou dobu jsme doufali. V pondělí byla kobylka velmi tichá a slabá, viditelně se necítila dobře. S těžkým srdcem jsme se po poradě s veterináři a majiteli rozhodli nechat ji uspat, aby se dál netrápila," dodal Haggas.
 
Čtyřletá Sea Of Class vyhrála dva dostihy grupy 1 včetně Irish Oaks, ale nejvíce se proslavila loňským těsným druhým místem v Ceně vítězného oblouku, kde po nepovedeném průběhu dostihu předvedla drtivý finiš a v samém závěru potrápila vítěznou Enable.
 
Šest ze svých sedmi startů absolvovala na blacktype scéně, čtyřikrát dokázala zvítězit. Jako roček byla vydražena za 170 000 guinejí a stejně jako její slavný otec Sea The Stars běhala v barvách rodiny Tsuiových. Letos startovala pouze jednou, v polovině června doběhla pátá v Prince Of Wales’s Stakes, kde jí nesedla měkká dráha.
 
"Vzpomínám na naše společné dostihy a asi největší radost mi udělala vítězstvím v irském Oaks, kde nastoupila z posledního místa a doslova si pohrála se soupeřkami. To bylo speciální vítězství," poznamenal Doyle.
 
 
 
Foto: France Galop




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE