reklama 11D

Murzabajev: Neřeším nic jiného než dostihy. Už volají i cizí trenéři

ikonka

Třikrát byl šampionem českých žokejů, letos se Bauyržan Murzabajev blíží mílovými kroky ke stejné metě i v Německu. Stájový jezdec trenéra Wöhlera aktuálně patří k nejpopulárnějším žokejům v zemi. "Nečekal jsem, že to půjde takhle dobře," přiznává.
24.07.2019 11:46  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Je teprve závěr července, ale v Německu se naplno rozhořel souboj Bayuržana Murzabajeva s Maximem Pecheurem o titul šampiona jezdců. Uprostřed letního mítinku v Bad Harzburgu vede dvojnásobný vítěz Evropského poháru žokejů 53:50, drží více než dvacetiprocentní úspěšnost - a německá dostihová scéna nemluví téměř o ničem jiném.
 
"Dělám, co můžu. Chtěl jsem původně přijet na české Oaks, ale nesehnal jsem dobré rito, tak budu v Bad Harzburgu honit šampionát," prohlásil Murzabajev při své zatím poslední návštěvě Velké Chuchle v rámci červencového mítinku. Ta se podařila hlavně díky tomu, že o den dříve byly dostihy v Lipsku a následující den Drážďany.
 
Vedoucí muž průběžného pořadí jezdí v Německu se zlatou páskou na rukávu. Oba rivalové si ji v posledních týdnech neustále předávají. Pecheur umí překvapit velkými vítěznými sériemi, před dvěma týdny v Drážďanech vyhrál šest dostihů.
 
Silnou stránkou Murzabajeva je naopak konzistentnost. Neuplyne téměř dostihový den, aby si nepřipsal aspoň jedno nebo dvě vítězství. Z třinácti posledních mítinků vyšel naprázdno jen třikrát.
 

Fotoblog: Oaks v dešti i německá Velká národní. To nejlepší z minulého víkendu

 
Zbytek vážnice je uprostřed léta odsouzen do rolí statistů. Pecheur s Murzabajevem odskočili nejbližším pronásledovatelům o více než 20 vítězství. "Je to zvláštní situace, momentálně vyhrávají téměř výhradně oni dva. Závěr sezony slibuje epickou bitvu," glosuje to Filip Minařík, který je v žebříčku na osmém místě s 20 body.
 
Samotný Murzabajev se při dotazu na svou současnou bilanci jen vesele usmívá. "Prostě se mi začalo dařit. Pár vítězů na začátku přišlo od mého trenéra Andrease Wöhlera, dobrou formu mají i koně Rolanda Dzubasze, který mě pravidelně posazuje. Jakmile se to takhle rozběhne, mnozí další trenéři špičkových koní už volají sami," vysvětluje.
 
"Dávám do toho všechno"
 
Hlavním receptem Bauyržana Murzabajeva je stejně jako v dobách českého působení maximální soustředění a psychická odolnost.
 
"Hlavně je třeba se snažit, dát do toho všechno. Což snad dělám. Stále studuji dostihy a formy, neřeším prakticky nic jiného. Navíc mám velké štěstí, že mi pravidelně radí Filip Minařík a Jozef Bojko, kteří za ta léta dokonale znají prostředí německých dostihů. Všemožně mě podporují, za to jsem jim moc vděčný," konstatuje.
 
Když se v roce 2016 s německým turfem seznamoval ve stáji berlínské trenérky Evy Fabiánové, v začátcích mu coby mentor a tlumočník hodně pomohl Jan Korpas.
 

Čtěte také: Totální dominance Vocáskové v Oaks. Doběh raz-dva dirigoval Liška

 
Už tehdy se mluvilo o tom, že před mladíkem z kazašského Čubaru leží velká budoucnost, pokud se co nejdřív naučí německy. "Teď už se nějak domluvím. To hlavní už rozumím a řeknu si, co potřebuji," hlásí Murzabajev.
 
Skutečným průlomem byl loňský přestup k trenérovi Andreasovi Wöhlerovi, jehož centrála se nachází v areálu bývalého hřebčína Ravensberg nedaleko Güterslohu. Tam Murzabajev působí vedle stájové jedničky Eduarda Pedrozy a dvojky Jozefa Bojka. 
 
V sezoně 2017 se dostal se 40 vítězstvími na dohled elitní desítky, v loňském šampionátu už byl šestý s 46 úspěchy. Mezitím se mu o jezdecká angažmá stará kolega ze stáje a bývalý úspěšný žokej Rastislav Juráček.
 
"Jsem teď moc spokojený. Upřímně jsem nečekal, že to půjde až takhle dobře. Byl jsem smířený s tím, že to chvilku potrvá. Samozřejmě, s jídlem roste chuť a člověk chce vždycky víc, to ho žene kupředu," připouští Murzabajev.
 
Vrátí se na Evropský pohár žokejů?
 
Stále více času tráví na cestách. "Z Ravensbergu se dá dobře dojet do Düsseldorfu, Dortmundu nebo Hannoveru. Ostatní závodiště jsou daleko. Nejtěžší to bylo během derby-mítinku v Hamburku, kdy jsem jezdil tam a zpátky, protože jsem kromě dostihů musel jezdit i rychlé práce doma."
 
Se stále většími úspěchy v Německu bude pro Bauyržana Murzabajeva složitější vracet se častěji do střední Evropy. "Termínová listina je nabitá. Česko stále beru jako domov a vždycky se těším. Jedu si sem hlavně zajezdit a pozdravit kamarády i staré známé. Teď se to podařilo ve Velké Chuchli. Byl bych rád, kdyby zase vyšla účast na Evropsském poháru žokejů," uzavírá Murzabajev.
 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE