reklama 11A

Legenda slaví třicet. A.P. Indy je stále velký šéf

ikonka

Od 1. ledna je mu oficiálně 30 let, skutečné narozeniny má 31. března. Žijící legenda amerických dostihů a plnokrevného chovu A.P. Indy zůstává v Lane's End Farm nadále koněm číslo 1, i když je už osm let v penzi.
10.01.2019 15:10  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Do 31. března zbývá bezmála čtvrt roku, ale v americké Lane’s End Farm toto datum už nějaký čas nedočkavě vyhlížejí. Svých třicátých narozenin by se měla dožít americká legenda A.P. Indy, Kůň roku 1992 a klíčový plemeník v historii hřebčína.
 
"Nedá se vyčíslit, co ten kůň pro nás znamená. Zachránil slávu linie Bold Rulera, kterou jsme my chovatelé tolik potřebovali, a pro Lane’s End Farm je skutečným otcem zakladatelem. Tento hřebčín existoval dvacet let před jeho narozením a posledních třicet let s ním bylo skutečně neuvěřitelných," řekl magazínu Bloodhorse spolumajitel hřebčína Bill Farish.
 
Pro doložení jeho slov není třeba chodit daleko, uprostřed dvora stojí bronzová socha A.P. Indyho v životní velikosti. Četní návštěvníci hřebčína ale spěchají za živým předobrazem. "Nepamatuji si na nikoho, kdo by ho hned nechtěl vidět. Mnoho návštěvníků dokonce přijíždí přímo za ním," vysvětluje Farish.
 
V roce 1992, kdy se A.P. Indy stal Koněm roku, přitom celá řada jeho současných obdivovatelů ještě nežila. Hřebec se mezitím stal nejstarším žijícím vítězem Belmont Stakes i nejstarším žijícím klasickým vítězem v USA.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - další články najdete ZDE

 
Jako syn vítěze trojkoruny Seattle Slewa a Secretariatovy dcery Weekend Surprise poutal velké naděje už jako hříbě. Jeho polobratr Summer Squall vyhrál Preakness Stakes a byl šampiónem amerických tříletých. A tak se cena A.P. Indyho na letní dražbě ročků v Keenelandu vyšplhala na 2,9 milionů dolarů. Kupcem byl japonský magnát Tomonori Tsurumaki.
 
V tréninku Neila Drysdalea vyhrál osm ze svých jedenácti startů. Kromě zmiňovaného Belmont Stakes ční mezi jeho úspěchy zejména triumf v Breeders‘ Cup Classic, prosadil se také v Santa Anita Derby. Z Kentucky Derby ho vyřadilo zranění, kvůli němuž musel být ráno před dostihem škrtnut.
 
Video: A.P. Indy vítězí v Breeders‘ Cup Classic 1992
 
 
Na dostihové úspěchy skvěle navázal jako plemeník v rodném hřebčíně, ba dokonce je ještě předčil. Mezi lety 1993 a 2011 dal čtyři klasické vítěze, dvanáct šampiónů, 94 graded vítězů a 164 stakes vítězů. Na vrcholu slávy se jeho připouštěcí poplatek vyšplhal na 300 000 dolarů, především díky potomkům jako Pulpit, Rags To Riches, Mineshaft nebo Bernardini. V českém chovu řadu let působil jeho vnuk Bully Pulpit.
 
Když hřebcova plodnost začala výrazně klesat, byl ve svých 22 letech v roce 2011 penzionován. Ve stáji plemeníků Lane’s End Farm dnes stojí spolu se svými syny. Ve vedlejším boxu přebývá Honor Code, v protějším zase Mineshaft.
 
Na denním programu samotného A.P. Indyho se v penzi zase tolik nezměnilo. Jak ve své reportáži popsal Bloodhorse, čile se zúčastňuje provozu v hřebčíně. Právě v dodržování zažité rutiny spočívá podle hřebcova dlouholetého ošetřovatele Asy Haleye tajemství, proč se A.P. Indy navzdory vysokému věku stále těší dobrému zdraví. Audience svým početným příznivcům nicméně uděluje už jen ve stáji.
 
Zatímco většina zaměstnanců hřebci říká "A.P.", Haley ho oslovuje "Head" (hlava). "Pro mě to není kůň, ale něco jako bratr. Mám k němu blízký vztah, je to strašně hodný kůň," vysvětluje. "A miluje mátové bonbóny. V mladších letech se mohl utlouct po jablkách, ale teď přešel hlavně na bonbóny. Ale jen ty vláčné, měkké."
 
Video: A.P. Indy laškuje se svým ošetřovatelem
 
 
A.P. Indy i díky Asově práci zůstává láskyplně opečovávaným koňským penzistou, jak při své nedávné návštěvě Lane’s End Farm konstatovala i německá publicistka Catrin Nack. "Navštívit A.P. Indyho je vždy obrovská radost. Poprvé jsme ho viděli už v roce 1995 jako mladého plemeníka, a člověk má tendenci si myslet, že se od té doby moc nezměnilo," řekla Nack serveru Jezdci.cz.
 
"Starý hřebec může i nadále pobývat v zažitém prostředí, na které je zvyklý. Má stále svůj velkorysý box i oddaného ošetřovatele, který stojí po jeho boku. Tak to má být," uzavírá.
 
Foto: John James Clark
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků z dostihové rubriky Jezdci.cz do vašeho e-mailu.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE