reklama 11C

Minařík: Fanoušci mě bouřlivě vítali už v paddocku

ikonka

Žokej Filip Minařík je v Japonsku stále populárnější. Své letošní působení zahájil minulý víkend dvěma vítězstvími a nyní vyhlíží další slibné příležitosti. Podpory se mu dostalo od dostihové dynastie Yoshidových i japonské pobočky Godolphinu.
07.01.2019 17:00  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Jeho Japonci mu rozumějí, chce se říci při pohledu na začátek dalšího asijského angažmá Filipa Minaříka. Nejúspěšnější český žokej minulý víkend zahájil tříměsíční pobyt dvojicí vítězství a početní fanoušci ho na závodišti Nakajama vítali transparenty v paddocku.
 
"Diváci mě bouřlivě zdravili už před prvním dostihem, což byl obrovský zážitek. A dařilo se mi i výsledkově. Jezdit dva vítěze hned první víkend je samozřejmě dobrá bilance, na které se dá stavět," řekl Minařík serveru jezdci.cz.
 
Třiačtyřicetiletý rodák z pražského Radotína se při návratu do Tokia po necelém roce cítil jako doma. Tentokrát má licenci až do 4. dubna. "Díky loňskému působení je pro mě všechno o hodně jednodušší. Rozdíl je pouze v tom, že tentokrát bydlím v hotelu a mám o trochu méně místa," směje se Minařík.
 
První lednový víkend jezdil třináct koní. Až na dvě výjimky se vesměs jednalo o favority a perspektivní angažmá. Největším zážitkem pro samotného Minaříka bylo první z dvojice vítězství – tříletý hřebec Underpromise ze stáje Seičiho Iketaniho šel na start v roli favorita 1,5:1.
 
"V praxi to znamená, že na něj bylo vsazeno určitě přes milion eur a to je tady obrovská zodpovědnost. O to větší ohlas to pak mělo po doběhu," vysvětluje český žokej.
 

Sledujte novou dostihovou rubriku Jezdci.cz - ZDE!

 
Stejně jako loni podepsal Minaříkovu licenci trenér Jukihiro Kato z JRA Miho Training Center. "Licenci musí podepsat konkrétní trenér. Trochu se tím zavazuje, ale ne každý pak nutně "svého" žokeje posazuje. Já jsem měl to štěstí, že mě Kato loni naplno podporoval a jezdil jsem mu pět vítězů. I proto mi licenci podepsal znovu a budu do jeho stáje docházet jednou týdně," nastiňuje čtyřnásobný německý šampión.
 
Podpis musí jezdec získat i od jednoho konkrétního majitele, a v tomto případě se Filipu Minaříkovi rýsuje zajímavý příslib. Letos mu totiž licenci podepsala mocná dynastie Yoshidových. "To je strašně velký pojem, v Japonsku stojí hned za několika největšími stájemi – Sunday Racing, Shadai Farm, Silks Racing… To by měla být oproti loňskému roku určitá výhoda," dodává Minařík.
 
Jeho stoupající prestiž v zemi potvrzuje i fakt, že na tuto neděli získal od japonského Godolphinu angažmá v grupě 2 v Kjótu.
 
Kromě radostného zahájení dostihové mise si ale Filip Minařík v posledních dnech připomíná i jednu smutnou událost. Před rokem – 4. ledna – podlehl těžké nemoci jeho dlouholetý soupeř i přítel Daniele Porcu. Populárnímu italskému žokeji bylo pouhých 34 let. Posledním dostihem jeho kariéry byl jen několik týdnů před smrtí Japan Cup.
 
"Stále ho mám před očima a vždycky na něj moc myslím už ve chvíli, když jdu ve Frankfurtu k letištní přepážce směr Tokio. Japonsko totiž bylo Daniho poslední cestou," zamýšlí se. "Letos jsem svého prvního vítěze zase jezdil v Daniho sedle s iniciálami D.P. Takže i tady v Japonsku na něj všichni myslí. Dokonce se mi stalo, že někteří trenéři přijdou a ptají se, jestli bych nemohl jezdit jejich koně právě s tímto sedlem. Věří, že to přináší štěstí…"
 
foto: Manabu Miura
 
 

Další zprávy o "japonské misi" Filipa Minaříka:

 

Dva starty snů: Váňa ml. i Minařík na vítězné vlně

Minařík už je v Japonsku. Podruhé získal licenci




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE