reklama 11A

Pegas vzlétl v rekordu. Rate se tentokrát napracoval, hodnotil Olehla

ikonka

Hřebec Rate z DS Pegas zůstává i po Velké jarní ceně na české půdě neporažen. Jeho klasickému vítězství předcházel napínavý souboj - loňského šampiona dvouletých hřebců potrápily třídové klisny Zariyannka a Eternity.
28.06.2020 22:49  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
Neděli z kategorie snů prožili v Chuchle Areně Praha stáj Pegas a trenér Čestmír Olehla. Středisko Zhoř u Jihlavy vybojovalo hattrick, ovládlo v časových rekordech oba jedničkové dostihy včetně Velké jarní ceny a mezi staršími koňmi ve Velké květnové ceně obsadilo dokonce první dvě místa.
 
O nejcennější úspěch se postaral loňský šampion dvouletých hřebců Rate, který s Milanem Zatloukalem získal jistě o 1 3/4 délky klasické vítězství a splnil roli horkého favorita Velké jarní ceny. Za ním se seřadily klisny Zariannka a Eternity, čtvrtý doběhl při své české preméře Zoheyr před srbským zimním favoritem Markoni LP.
 
Rate vyběhl rekord dostihu i dráhy 1:35,53 minuty, završil třetí vítězství z pěti startů kariéry a zůstává na české půdě neporažen. "Musím říct, že tlak během odpoledne docela stoupal. Myslím, že dva dny před Českým derby neusnu," poznamenal Zatloukal po doběhu.
 
Hřebcova cesta ke klasickému vítězství však vůbec nebyla tak snadná, jak se očekávalo. Krátce po startu se ocitl se startovním číslem jedna na špici a Zatloukal se rozhlížel kolem sebe. Záhy přes něj přešla klasická vítězka Eternity, vedle níž se usadil stájový kolega Magic Baron a Rate se na třetí pozici mohl schovat za dvojici stáje Lokotrans.
 
 
Když se hřebec v cílové rovině ocitl po boku Eternity, zdálo se to jako rozhodující okamžik, ale ryzka srdnatě bojovala dál. Než Rate zlomil její odpor, dostihová komise napočítala Zatloukalovi jednu pobídku nad povoleným limitem a uložila žokeji sankci 7500 korun za nadměrné použití bičíku. Za distancí ještě přiletěla velkým závěrem teprve podruhé startující Zariyannka, ale vítěze už neohrozila.
 
"Byl to hodně rychlý dostih a Rate byl blízko dění na špici, což ho stálo nějakou energii. Ve srovnání se Zariyannkou, která šla zezadu, měl těžší průběh. Proto jeho závěr nebyl tak výbušný, bylo to poměrně upracované vítězství. Určitě ho stálo více sil, než předchozí starty," shrnul Čestmír Olehla.
 
Suverénní Black Canyon a nadějní tříletí
 
Naopak triumf šestiletého Black Canyona ve Velké květnové ceně byl výrazně suverénnější. Někdejší vítěz rakouského derby lehce odešel od soupeřů a v cíli měl čtyři délky k dobru na stájového kolegu Sagara. Třetí finišoval po aktivním průběhu šampion sprinterů Mr Right. Matně působící favorit Torque Power skončil až osmý.
 
I Black Canyon stanovil nový rekord dostihu - 1:35,75 minuty. "Jezdecké obsazení rozhodli trenér s majitelem, ale osobně bych si vybral také Black Canyona, kterého jezdím častěji v práci," glosoval Zatloukal.
 
O třetí, byť chronologicky první, vítězství DS Pegas se postarala do Oaks přihlášená Sterli, která se rehabilitovala za zklamání z Karlových Varů, zdolala o hlavu Orleana a přiblížila Michala Hroudu na jedno vítězství k žokejskému titulu.
 
Renomé "schovaného" koně před klasickými dostihy na vytrvaleckých distancích potvrdil hnědák Rusel ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové. Druhý z loňského Pražského zimního favorita pod Janem Rájou jistě o 3 délky ovládl trojkovou Cenu Tipsportu na 2400 metrů před Fly Amicem a Swinging Thomase. Připomněl tak začátek loňského pozvolného vzestupu svého stájového kolegy Dalandiho.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Detaily k druhému místu Nagano Golda v Grand Prix de Saint-Cloud najdete na tomto odkazu.
 
Trenér Josef Váňa mladší prožil další velký víkend v Meranu. V sobotu ovládl Premio 12 Gran Corsa Siepi (Gd1, 4000 m, 60 000 eur) s šestiletým Pitonem des Neiges, který v sedle s Josefem Bartošem porazil Stukeho, a rámcový dostih s Chicagem. O den později slavil hned třikrát - Grande Steeple-Chase di Merano (Gd1, 4600 m, 65 000 eur) skončila doběhem Notti Magiche (Kratochvíl) - L’Estran (Bartoš), Grande Steeple-Chase Di Roma (Gd3, 4100 m, 30 000 eur) získal s desetiletým Broughtonem, jemuž z druhého místa kryl záda Power Zar, a Premio Criterium Di Primavera (Gd2, 3500 m, 50 050 eur) mělo další stájový doběh Pour Vous Et Nous (Kratochvíl) - Kolsche Jung (Bartoš). Českou kořistí se stalo i sobotní Premio Ezio Vanoni (Gd2, 3800 m, 40 000 eur), kde o 7 délek exceloval First Of All ze stáje Dr. Charvát, kterého vedl Jan Faltejsek.
 
Devíti dostihy začala v sobotu sezona ve Slušovicích. Vrcholy mítinku, který se dostal do hledáčku celostátních médií, byly dva dostihy III. kategorie. V Ceně Zlínského kraje (1600 m) se při svém druhém českém startu prosadila Moonlight Serenade pod Martinou Havelkovou, která porazila účastnice Jarní ceny klisen Secret Passion a Rabbit Toronado. Cenu města Slušovice (2200 m) získala do Oaks přihlášená Vadetaberry s vedoucím mužem jezdeckého šampionátu Tomášem Lukáškem.
 
Do českých klasických dostihů přihlášená Vivienne Wells ze stáje Utrin uniklo o pouhý krk vítězství v Iquitos Trophy (2200 m) pro nezvítězivší klisny na nedělním mítinku v Hannoveru. Svěřenkyně Bohumila Nedorostka obsadila pod Clementem Lecoeuvrem druhou příčku.
 
Sedmiletá Manolla ze stáje Dagmar Dostálové završila v neděli letošní hattrick. Po dvou úspěších v II. kategorii na české půdě zvítězila na stejné úrovni i v Bratislavě. V Memoriálu Harryho Petrlíka st. na 1200 metrů zdolala s Jaroslavem Línkem o hlavu Mollys Besta, třetí finišovala Pray For Paris.
 
Slovenské klasické trialy si rozdělily domácí a rakouské barvy. V Ceně trojročných žrebcov se radoval trenér Markus Geisler prostřednictvím Hadewina s Michalem Demem před Tristanem, bulharským Darlingem a Planteur’s Whisky. Cenu trojročných kobýl lehce o 2 délky ovládla zimní královna Queen Opera ze stáje Vimar Dvorníky, kterou Zuzana Kubovičová nasedlala Pavlíně Filipové. Slovenský doběh raz-tři dotvořily Eyes On You a Datthirey, česká Redhead Lady si doběhla pro čtvrté peníze. Dva rámcové dostihy vyhráli bulharští koně v sedle s Nurhay Hamilem Zyulkyulem, jedním z nich byl i dvojkový Memoriál Otta Suchovského prostřednictvím klisny Sigrid Nansen.
 
První čtyři místa v Irském derby bral trenér Aidan O’Brien. V deštivé bitvě v Curragh měl nejvíce sil Santiago se Seamiem Heffernanem. Jeho stájový kolega Arthur's Kingdom, který loni v Gowran Parku o 1 1/2 délky podlehl čtvrtému z Velké jarní ceny Zoheyrovi, skončil až doběhl devátý.
 
Někdejší nejlépe hodnocený evropský kůň Manduro v sobotu uhynul ve věku 18 let na následky srdečního záchvatu. Monsunův syn zvítězil mimo jiné v Prix d’ Ispahan, Prince of Wales’s Stakes či Prix Jacques le Marois. Na českých drahách reprezentuje hřebce, kterého André Fabre označil za nejlepšího koně své kariéry, čerstvý vítěz Velké květnové ceny Black Canyon.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE