reklama 11D

Marcus Aurelius "omládl" v Netolicích, L' Estran se vrátil na výsluní

ikonka

Dramatická koncovka Velké ceny Netolic, ale i vítězný návrat L'Estrana v Meranu, úspěch Václava Janáčka v San Sebastianu, druhé místo Jir Suna v bratislavském Zlatém bičíku nebo slibný debut dvouletého Well Prepared. Shrnujeme dostihový víkend.
16.08.2021 17:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Pět let trvalo čekání bělouše Marca Aurelia na další vítězství. V neděli jedenáctiletý valach Stajne Corinne ČR dlouhou sérii ukončil a připsal si Velkou cenu Galopp News - Velkou cenu Netolic Šindelář Spedition. Potvrdil tak výbornou formu svěřenců trenéra Stanislava Popelky z posledních týdnů.

Zaplněné hlediště na sezonní dráze v bezprostřední blízkosti zámku Kratochvíle vidělo v závěru dramatický souboj trojice koní o vítězství, ale i rozpačitý úvod, kdy nejprve neodskočil do dostihu pro neovladatelnost Flicker a vedoucí Tauriel vybočila na anglickém skoku.

Vpředu se pak střídali Gejzir, Wotan a Marcus Aurelius. Čtrnáctiletý Gejzir dlouho živil naději na hattrick ve Velké ceně Netolic, jeho akcie vzrostly zejména po irské lavici, kdy se pole výrazně roztrhalo.

V posledním kilometru se na něj však dotáhli loni druhý Wotan i Marcus Aurelius a veterán se musel spokojit s třetí příčkou. Nejvíce sil měl nakonec Marcus Aurelius, který porazil favorita Wotana o 1 1/4 délky. Čtvrtý Meishoh Kongoh ztrácel dalších 19 délek.

V hlavním dostihu rovinové části odpoledne, Ceně města Netolic na 1200 metrů, se podle očekávání prosadila čtyřletá Secret Passion s Jaromírem Šafářem, pro něhož to bylo jedno ze tří nedělních vítězství.

Účastnice loňské Jarní ceny klisen a Oaks získala několik délek už na startu a v oblouku šla do trháku, ale v závěru musela napnout síly, aby o krk odrazila velký útok sedmileté Berouyine s amatérkou Sabinou Mokrošovou. V cíli uhájila svěřenkyně Heleny Vocáskové prvenství o krk, třetí doběhla po dvouleté přestávce se vracející klasická vítězka Gold Memory.

 

Kráce ze zahraničí

 

Osmiletý L’Estran v neděli prolomil smůlu, která ho v dosavadním průběhu letošní sezony provázela, a pod žokejem Josefem Bartošem lehce o 2 3/4 délky porazil o rok staršího Northerly Winda v listed steeplechase Premio Creme Anglaise - Memorial Gilberto Giottoli (3800 m, 25 000 eur) v Meranu. Český doběh "raz-tři" dotvořil Notti Magiche.

Dalšími dvěma českými vítězi v rámci víkendového meranského mítinku byli Broughton a Linovsky. Prvně zmíněný valach stáje Scuderia Aichner SRL vedl v sobotním krosu Premio Paolo Meandri (4100 m, 11 000 eur) český doběh Broughton (Bartoš) - Power Zar - Almost Human - Godsalino. Podobná situace byla v nedělních proutkách Premio Ristorante Roessl Rabla (3300 m, 17 000 eur), kde se seřadili za sebou Linovsky (Kratochvíl), Skins Rock a Zanini.

Skupinu českých blacktype koní naopak nerozšířilo meranské listed pro klisny Premio EBF Terme di Merano, v němž slavila další úspěch německá Stex s Michalem Abíkem. Storm de Nuit doběhla pátá a Imsexyandiknowit sedmá.

Dobře načasovaným útokem u vnější bariéry získal Václav Janáček prestižní Copa De Oro de San Sebastián (2400 m, 51 000 eur) v sedle šestiletého valacha The Way Of Bonnie.

Sprinterská shooting star aktuální sezony Jir Sun finišovala v bratislavském Zlatém bičíku pod nejvyšší nesenou hmotností v poli 62 kg na druhém místě a utrpěla první letošní porážku ve střední Evropě. O půl délky se prosadil sedmiletý Gray Touch, třetí doběhl slovenský odchovanec Skif. Vítězný svěřenec Jozefa Chodúra si letos připsal už Jarnú míľu. V jeho sedle byl Zdenko Šmida, který se radoval i v Ceně Whisky na pětileté Lady Mazie. V Ceně turfu, letos vypsané jako II. kategorie, si pod náloží 63 kg pohlídal vítězství Ryony s Jaroslavem Línkem.

Pohledný debut má za sebou dvouletý Well Prepared ze stáje K-K Metal a.s. Hřebec německého chovu z lotu Radka Holčáka si v nedělním Memoriálu Jozefa Mandelíka v Bratislavě pohrál se soupeři a pod Milanem Zatloukalem zvítězil lehce o 3 1/4 délky.

Letošní dvojnásobný vítěz Planteur’s Whiskey byl se svou stálou jezdkyní Michaelou Musialovou v sobotu blízko drážďanského hattricku. Ve trojkovém handicapu na 1400 metrů finišoval o 1 1/2 délky druhý. Početné české výpravě se na saském závodišti tentokrát dařilo méně, dotovaná umístění získali ještě Top Gun (třetí ve čtyřkovém handicapu) a Pace Man (čtvrtý v dostihu kategorie E).

Foto: Bohumil Křižan, Galopp News




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE