reklama 11D

Otázky a odpovědi: FEI vysvětluje směrnici k publikaci videí z top závodů

ikonka

Letošní aktualizace směrnice FEI, která upravuje práva k publikaci audiovizuálního obsahu z top jezdeckých závodů, vyvolala diskuzi a přinesla řadu otázek. Týká se dokument vůbec mezinárodních závodů v Česku? Máme pro vás nové informace.
16.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Martin Dokoupil  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala v únoru aktualizaci směrnice, která upravuje práva osob a subjektů publikovat ve virtuálním prostoru audiovizuální obsah z určitých závodů, jež FEI organizuje. 
 
Dokument nazvaný „Non-rights Holders’ Guidelines for Publishing on Social Media at FEI Named Events“ veřejnosti sděluje, že všechna práva k video záznamům pořízeným při určitých vrcholných akcích jsou majetkem FEI a všechna autorská práva jsou majetkem FEI. Dále pak specifikuje, kdo a odkud může publikovat audiovizuální obsah.
 
Text vyvolal v médiích i mezi příznivci jezdeckého sportu diskuzi a přinesl řadu nejasností a otázek. Na sociálních sítích se fanoušci ptají, zda tedy vůbec mohou natáčet na závodech, které navštíví jako diváci, zda mohou umístit třeba jízdu svých dětí a svěřenců na svůj facebookový účet, zda můžou použít video ze závodů pro zájemce o koupi koně a podobně. V reakci na to přišla ve středu 13. března Mezinárodní jezdecké federace s vysvětlením, kterému se budeme v následujících řádcích věnovat.
 
„V první řadě je třeba říct, že směrnice v žádném případě nebrání natáčení a pořizování snímků na akcích. Zabývá se výhradně zveřejňováním video obsahu na sociálních sítích, webových stránkách a blozích z určitých závodů FEI ze strany osob a subjektů, které nejsou držiteli práv,“ stojí hned v úvodu nového dokumentu. 
 
„Zadruhé je důležité ujasnit, že směrnice se netýká všech závodů FEI! Týká se pouze vybraných závodů FEI, a dokonce se týká jen určitých soutěží na těchto závodech,“ pokračuje vysvětlení. Jak vyplývá z dalšího upřesnění, které nabízíme níže, konkrétně v České republice se v roce 2024 nebude konat ani jedna soutěž, při které by se tato pravidla měla aplikovat.
 
FEI dále upozorňuje: „Směrnice není nová! Existuje už několik let. Při aktualizaci 12. února 2024 nebyly nijak zásadně zpřísněny podmínky, pouze byly upřesněny a rozepsány podle kategorií skupin, které nejsou držiteli práv.“ 
 

Pro jasnější výklad zvolila FEI formu „otázek a odpovědí“:

 
Proč takové pokyny vůbec existují?
Tato směrnice existuje už několik let, aby objasnila, co mohou zveřejňovat online ti, kteří nejsou držiteli práv s ohledem na smlouvy uzavřené s držiteli práv. Směrnice se vztahuje jen na určité závody pod hlavičkou FEI. Jde o standard, běžnou praxi, kdy ti, co nejsou držiteli práv, jsou omezeni v tom, jaké záběry ze závodiště mohou publikovat. Cílem směrnice je poskytnout jasnou strukturu, co je a není povoleno. 
 
Kdo je Rights Holder - držitel práv na vybraných závodech?
Kdokoliv či jakýkoliv subjekt, s nímž uzavřela FEI smlouvu o natáčení, distribuci či vysílání video záznamů z vybrané akce pod hlavičkou FEI.
 
Kdo je Non-Rights Holder?
Kdokoliv či jakýkoliv subjekt, s nímž FEI neuzavřela smlouvu o natáčení, distribuci či vysílání video záznamů z akce pod hlavičkou FEI. Pokud jste novinář, influencer, divák, jezdec, ošetřovatel, zástupce národní federace, pak jste Non-Rights Holder (tedy nejste držitelem práv).
 
Mohu jako někdo, kdo není držitelem práv, natáčet na závodech?
Ano. Není žádné pravidlo ani omezení, které by zakazovalo natáčet. Omezení se týkají samotné publikace video obsahu například na sociálních sítích.
 
Jakých závodů pod hlavičkou FEI se směrnice týká? 
  • Longines League of Nations™ - Liga národů
  • Longines FEI Jumping World Cup™ - Western European League and North American Leaguea - Parkurový Světový pohár – západoevropská a severoamerická liga
  • FEI Dressage World Cup™ - Western European League - Drezurní Světový pohár – západoevropská liga
  • FEI Driving World Cup™ - Vozatajský Světový pohár – halová část pro vybrané kvalifikované jezdce
  • FEI Vaulting World Cup™ Final - Voltižní Světový pohár – pouze finále
  • FEI Eventing Nations Cup™ - Pohár národů ve všestrannosti
  • FEI Championships for Seniors (European Championships, World Championships) - Mistrovství Evropy a mistrovství světa – senioři
Poznámka redakce – z výše uvedeného plyne, že v Česku nebudou v roce 2024 žádné závody, které patří mezi vybrané.
 
Jak je definované závodiště, tzv. Field of Play FOP, kde je třeba dodržovat tuto směrnici?
Hlavní aréna, opracoviště, Kiss and Cry zóna, vyhrazený prostor pro lídra, vstupní a výstupní prostor, trať krosu všestrannosti, trať maratonu spřežení. Směrnice se vztahuje jen na publikaci video obsahu z těchto míst.
 
Jaký byl důvod aktualizace této směrnice?
Směrnice existuje už asi pět let a je veřejně dostupná na webu FEI. Vysvětluje, co je povoleno těm, kteří nejsou držiteli práv publikovat z vybraných závodů FEI. Podle zkušeností ale směrnice nedosáhla svého účelu. Pro zúčastněné strany bylo matoucí, co mohou a nemohou publikovat, což vedlo k případům, kdy někdo bez práv publikoval na sociální sítích, případně za účelem komerce video obsah z vybraných závodů. Po přezkoumání bylo rozhodnuto, že se musí objasnit předchozí pokyny tak, aby každá strana jasně rozuměla, co je a není povoleno publikovat.
 
Co bylo změněno v aktualizaci?
Změnilo se velmi málo v tom, co je a není povoleno. Směrnice informace pouze prezentuje jinak. Zatímco předchozí verze nebyla explicitní, pokud jde o to, jak byla aplikována na různé skupiny těch, co nejsou držiteli práv, nyní jsme ji uspořádali tak, abychom usnadnili všem zúčastněným stranám porozumět, co je povoleno publikovat z vybraných závodů.
 
Hlavní změna se týká médií, která nejsou držiteli práv, ale v minulosti byla schopna postovat například krátká videa ze závodišť z vybraných akcí na svých sociálních sítích. Toto bylo aktuálně odstraněno, aby vše bylo v souladu se smluvními ujednáními. Toto omezení, i když vyvolalo určitou kontroverzi, je standardní praxí ve sportovním průmyslu, podobná nařízení platí pro celou řadu sportovních akcí.
 
Je tato směrnice pokusem cenzurovat nebo zakazovat transparentnost na akcích?
Rozhodně ne. Tyto pokyny nejsou pokusem cenzurovat nebo zakazovat transparentnost na akcích. Jsou zavedeny proto, aby zajistily plné respektování práv vysilatelů na vybraných závodech FEI. Pro úplnou transparentnost jsou tyto akce přenášeny živě na FEI TV a/nebo na YouTube FEI. A jsou tam také ke zhlédnutí. Pokud někdo zaznamená znepokojující chování na jakékoliv akci FEI včetně závodů, není problém, že dané chování natočí. Důrazně doporučujeme komukoliv, kdo něco znepokojivého zaznamenal, aby to sdílel s autoritami FEI, za účelem dalšího řešení.
 
Co znamená video obsah? Jde jen o záznam z profesionální kamery? Mohu natáčet například na svůj telefon?
Video obsahem se rozumí jakákoliv forma pohyblivého obrazu, takže směrnice platí i pro použití fotoaparátů nebo zařízení, která dokážou zachytit audiovizuální obsah. Tedy od profesionálních televizních kamer až po chytré telefony.
 
Ti, co nejsou držiteli práv, nemohou publikovat video obsah na sociálních sítích ani ho jinak zveřejňovat. Výjimka platí pro jezdce a zástupce národních federací. Ti se mohou přihlásit do aplikace FEI Socialie, kde mohou získat záběry svých jízd ve vysílací kvalitě a publikovat je na svých sociálních sítích. Výjimka se nevztahuje na záběry, které si jezdec nebo národní federace natočí sami a následně zveřejní.
 
Mohu vysílat živě na nějaký svůj kanál?
Ne, živé vysílání spadá pod stejné směrnice.
 
Když navštívím závody Světového poháru a chci natočit nějakou rámcovou soutěž či Grand Prix, která není bodovaná do série Světového poháru, je to možné?
Směrnice se vztahuje pouze na závody či soutěže jmenované/vybrané FEI, na ty jediné FEI aplikuje jakákoliv omezení. Takže například na mítinku FEI Světového poháru WEL v drezuře se tato směrnice vztahuje pouze ke dvěma konkrétním úlohám z rozpisu FEI World Cupu (Grand Prix a Grand Prix Freestyle). Podobně na západoevropském Světovém poháru v parkurovém skákání se směrnice vztahuje pouze ke konkrétní jedné soutěži FEI World Cupu, nikoliv na další soutěže na programu závodů. Pro rámcové soutěže je držitelem práv organizátor a je jeho věc, jak pojme případně omezení práv. To není záležitostí FEI.
 
Jsem jezdec a mám osobního fotografa, který mě natáčí při soutěžích. Potom to dávám na sociální sítě. Mohu to takto praktikovat?
Záleží na tom, na jaké akci soutěžíte. Pokud je to akce, respektive soutěž jmenovaná/vybraná FEI, jak je uvedeno výše, tak vás může někdo natáčet, ale nemůže takový video obsah publikovat. FEI vám může poskytnout video z vaší jízdy prostřednictvím platformy FEI Socialie. Takové video můžete publikovat. Pokud soutěžíte na akci, která není vybraná FEI, nepatří tedy do výše jmenovaných, pak ano. Může vás někdo natočit a video můžete publikovat na sociálních sítích, v závislosti na dohodách a podmínkách konkrétního pořadatele.
 
Jak se jako jezdec mohu dostat na platformu FEI Socialie?
Na FEI Socialie se dostanete pomocí QR kódu nebo odkazu zde
 
Bude na platformě FEI Socialie přístupný video obsah ze všech závodů FEI na všech úrovních?
Ne, pouze z akcí vyjmenovaných výše.
 
Mohu umístit na sociální sítě video, které jsem na závodech FEI pořídil jako divák?
Pokud jste byl jako divák při výše vyjmenovaných FEI soutěžích, tak nemůžete. Vztahují se na vás podmínky této směrnice. Pokud jste divákem na všech dalších mezinárodních závodech nebo soutěžích, které nepatří k vybraným, záleží na podmínkách pořadatele. Obvykle, když si pořizujete vstupenku, jsou k dispozici všeobecné podmínky.
 
Mohu sdílet obsah z oficiálních sociálních sítí FEI?
Ano, s tím není žádný problém. FEI vítá jakékoliv sdílení obsahu, který zveřejnila na svých oficiálních kanálech.
 
Co se stane, když někdo, kdo není držitelem práv, tuto směrnici poruší?
Porušení budou posuzována případ od případu. Existuje celá řada opatření. Pokud k porušení dojde ze strany média, které není držitelem práv, může být přistoupeno k odebrání akreditace na akci, případně i na budoucích akcích. K dalším krokům může patřit žádost FEI na majitele stránky na sociálních sítích, aby obsah stáhl z důvodu porušování autorských práv. To může vést k tomu, že provozovatel sociální sítě uživateli pozastaví činnost.
 
Co když si chci natočit svůj vlastní obsah nebo použít jiný obsah FEI?
Pokud byste chtěli použít další záběry pro redakční nebo komerční účely a stát se držitelem práv, kontaktujte FEI na e-mailu: broadcast@fei.org.



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE