reklama 11D

FEI omezila práva publikovat videozáznamy z top akcí na sociálních sítích

ikonka

V posledních dnech se jezdecká média ve světě věnují letošní aktualizaci pravidel FEI pro použití audiovizuálního obsahu z vrcholných akcí na internetu. Týká se i samotných jezdců, majitelů koní, členů ekip a dalších, kteří často na závodech natáčí.
09.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Josef Malinovský (ilustrační foto)  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Už několik dní se světová média zaměřená na jezdecký sport zabývají letošní aktualizací pravidel Mezinárodní jezdecké federace FEI, která se týkají využití audiovizuálního obsahu z určitých závodů konaných pod hlavičkou FEI. 
 
V dokumentu, který nese název „Non-rights Holders’ Guidelines for Publishing on Social Media at FEI Named Events“, je stanoveno, kdo a za jakých okolností může šířit audiovizuální obsah z nejvýznamnějších akcí. Pojďme si přiblížit, co z dokumentu vyplývá. 
 
 

Základní pojmy

Dokument v první řadě veřejnosti sděluje, že všechna práva k videozáznamům pořízeným na sportovišti (Field of Play - FOP) jsou majetkem FEI a všechna autorská práva jsou majetkem FEI.
 
Jak je definován pojem sportoviště – Field of Play (FOP)? Podle dalšího podrobnějšího popisu zahrnuje soutěžní arénu, opracoviště, Kiss and Cry zónu, vyhrazený prostor pro lídra soutěže, vstupní a výstupní prostor, u všestrannosti pak trať krosu a u spřežení trať maratonu.
 
Co jsou vybrané závody? Pravidla se vztahují na takzvané vybrané či vyjmenované závody, kterými jsou Světový pohár, Pohár národů, kontinentální a světová mistrovství a Liga národů. 
 
Kdo je Non-rights Holder (NRH)? Pojem Non-rights Holders zahrnuje jezdce, členy ekip, další doprovod jezdce, jako jsou agenti, ošetřovatelé. Patří tam majitelé koní, zástupci národních federací, oficiálové, akreditovaná média. Pravidla platí pro využití audiovizuálního obsahu na webových stránkách, blozích, sociálních platformách a mobilních aplikacích. 
 
 

Hlavní body dokumentu

Dokument obsahuje tyto základní body:
 
  • Živé vysílání z FOP během soutěže je zakázáno na všech platformách.
  • Pořizování videozáznamů z FOP a jeho pozdější uveřejnění je zakázáno na všech platformách.
  • Statické obrázky, tedy fotografie, je možné zveřejnit bez omezení na všech platformách.
  • V Mixed Zóně při pořizování rozhovorů a dalších výstupů bude mít vždy přednost RH (držitel práv).
  • Pro všechny NRH je přísně zakázáno natáčet a prodávat či jakkoliv jinak komerčně využívat záběry z FOP.
  • FEI žádá, aby byl publikovaný obsah vždy označen relevantním hashtagem.
 
Tyto body jsou pak ještě upřesněny podrobnější tabulkou. Ta třeba říká, že prohlídku parkuru si jezdec může natáčet i publikovat celou. Za určitých okolností po schválení na místě mohou prohlídku parkuru natáčet a publikovat i akreditovaná média, majitelé koní, členové doprovodných týmů a národní federace, pokud je pro ně prohlídka otevřená.
 
Natáčení v Mixed Zóně je pro NRH prakticky bez omezení, pouze s výše jmenovanou předností pro RH (držitele práv). Naopak poměrně striktně je pojatá možnost natáčet a publikovat záběry z FOP s výjimkou zmíněné prohlídky kurzu, a to pro všechny NRH. Opět je ale specifikováno, že za určitých okolností může publikovat jezdec svou vlastní jízdu nebo třeba národní federace jízdy svých reprezentantů. Musí však být získány v souladu s pravidly. 
 

Psali jsme: Pravidla ČJF: Přihlášky čtyři dny před závody a politika sociálních médií

 
Dále dokument obsahuje všechny oficiální sociální sítě a platformy FEI, z kterých je možno legálním způsobem, tedy oficiálním sdílením, předat obsah dál. Není však možno takový obsah stahovat, jakkoliv ho upravovat a jinak dál transformovat. Práva na použití audiovizuální obsahu je možné získat od FEI. Je třeba kontaktovat příslušné oddělení mailem.
 
Dokument, jehož aktualizace začala platit 12. února 2024, mimo jiné také říká, že FEI si vyhrazuje právo požadovat odstranění obsahu na jakémkoliv kanálu, pokud se jedná o porušení těchto pravidel. Kromě toho může FEI požádat organizátora závodů o odebrání akreditace dané osobě. 
 
Jezdecká média na tento dokument reagují. Týká se nejen jich, ale třeba i samotných jezdců, majitelů koní a dalších členů sportovních týmů, z kterých se v posledních letech díky síle sociálních sítí stali často influenceři. Na všechny, pakliže chtějí natáčet a publikovat videa z uvedených akcí, se vztahuje aktualizace „Non-rights Holders’ Guidelines for Publishing on Social Media at FEI Named Events“.
 
Zdroj: FEI



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE