reklama 11D

Ohlédnutí za Rijádem: Suverénní Eckermann a nečekané drezurní rozčarování

ikonka

Další velký triumf Henrika von Eckermanna, výborné české umístění, ale také zklamání Charlotte Fry, to vše přineslo finále Světového poháru v parkurovém skákání a drezuře, které proběhlo v saudskoarabském Rijádu. Pojďme si ho připomenout.
22.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Martin Dokoupil  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 

Finále Světového poháru 2023/2024 v parkurovém skákání a v drezuře proběhlo během třetího dubnového týdne v Rijádu. Skokový program vyvrcholil dalším velkým triumfem Švéda Henrika von Eckermanna v sedle Kinga Edwarda. Fenomenální dvojice, jež má na kontě zlato z olympijské soutěže družstev a z individuální i týmové soutěže na mistrovství světa, obhájila první příčku z loňského finále v Omaze. 
 
Von Eckermann, který je také už bezmála dva roky lídrem světového žebříčku, překonal v sedle belgického ryzáka čtyři těžké parkury jako jediný s nulou. Druhé místo obsadil Francouz Julien Epaillard s klisnou Dubai du Cedre. Dvojice inkasovala celkem čtyři trestné body. Třetí skončil se šesti trestnými body švédský jezdec Peder Fredricson na běloušovi Catch Me Not S.
 
Výborně reprezentovala Českou republiku Sára Vingrálková, která patřila k nejmladším účastníkům mítinku. Jezdkyně prostřídala koně How Easy a Kas-Sini DC. Postoupila do finále, a nakonec obsadila devatenácté místo, což je stejné umístění, jako získal Aleš Opatrný s Grandem v roce 2003 v Las Vegas. 
 
Drezurní finále vrcholilo úlohou Grand Prix Freestyle, jež skončila velkým zklamáním pro horkou favoritku a vítězku úvodního kola Charlotte Fry z Velké Británie. Mistryně světa z roku 2022 byla v úvodu küru vyloučena, protože její kůň Everdale měl stopy krve v hubě.
 
Fry s hřebcem zastavil rozhodčí Hans-Christian Matthiesen sedící v písmenu C, ještě než stačila vjet do obdélníku. Krátce spolu promluvili a dvojice kvapem opustila arénu. „To je jedna z těžkých součástí naší práce, když sedíte v písmenu C. Sám jsem zdrcen, ale je to tenká hranice a může se to stát ve zlomku sekundy,“ řekl zkušený dánský rozhodčí. 
 
K věci se vyjádřil i šéf veterinárního oddělení Mezinárodní jezdecké federace FEI Göran Åkerström, jenž uvedl, že podle dalších vyšetření šlo o drobnou ranku, která se dle něj velice rychle zahojí. Celou situaci označil za velkou smůlu.
 
Poté, co volnou Grand Prix neabsolvovala největší favoritka, využil šance Švéd Patrik Kittel, který s Touchdownem zvítězil se známkou 81,661 procenta. Druhé místo brala dánská dvojice Nanna Skodborg Merrald a Blue Hors Don Olymbrio a třetí dojela Němka Isabell Werth na hnědákovi DSP Quantaz.
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE