reklama 11A

O sezonách ČJF 2018-2019 s Jarmilou Beranovou

ikonka

V naší pravidelné rubrice O sezonách ČJF hodnotí uplynulou sezonu a sdělují plány na rok 2019 předsedové komisí jednotlivých disciplín ČJF. Tentokrát přinášíme rozhovor s Jarmilou Beranovou, která působí jako předsedkyně skokové komise...
06.01.2019 15:10  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Mohla byste krátce zhodnotit uplynou sezonu 2018 ve vaší disciplíně?

V sezoně 2018 se v naší disciplíně dařilo zejména reprezentantům, a to jak mladým tak i seniorům. Ani jezdci stylových soutěží dětí a juniorů ale nezůstávali ve svém progresu pozadu.

Povedl se výběr mezinárodního stavitele parkuru Christy Heibach, která u nás stavěla parkury na CSIOchJY ve Zduchovicích, na kontrolních závodech SCM ve Zduchovicích i v Poděbradech a na MČR seniorů a mladých jezdců. Christa Heibach velmi přispěla svými parkury přípravě mladé reprezentace a rozvíjela v průběhu roku parkurovou vzdělanost všech našich jezdců na domácí půdě. V neposlední řadě se velmi vydařila i premiérová sezona s trenérem mladé reprezentace a SCM Tjarkem Nagelem.

 

Jak se mění zájem jezdců o účast na mezinárodních závodech v zahraničí? Roste, je více méně stejný, nebo klesá v porovnání s předešlými roky?

Zájem jezdců o starty na mezinárodních závodech v zahraničí mírně roste. Vývoj je to přirozený, protože většina jezdců, kteří chtějí posouvat svoji výkonnost, potřebují celoročně absolvovat korektní parkury s dodržovanou mezinárodní obtížností.

 

Které výsledky z mezinárodních závodů českých reprezentantů v uplynulé sezoně vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Úžasné  6. místo získal náš reprezentační tým dětí na ME ve francouzském Fontainebleau ve složení Mariana Michlíčková, Anna Helebrantová, Petra Pařenicová a Valentýna Kuková. Za skvělé považuji také postup do finále Mariany Michlíčkové a Anny Helebrantové, kde Mariana dokončila na celkovém výborném 7. místě. Na ME a obou závodech CSIOchJY, kterých se jezdci naší mladé reprezentace účastnili, se ukázala funkčnost společné přípravy v rámci SCM. Při oficiálních i kontrolních závodech nesporně zabodoval týmový duch a jezdci se také vzájemně podporovali a fandili si. 

 

Jak se vyvíjí počty národních závodů a účast na nich ve vaší disciplíně?

Stav je víceméně neměnný.

 

Jak hodnotíte průběh vrcholných domácích závodů? (MČR a MZ)

Obě skoková MČR 2018 byla uspořádána na skvělé úrovni, myslím, že i STP jsou již nastaveny tak, že je na mistrovství k vidění dobrý sport.

Mým největším sportovním zážitkem v roce 2018 byly mezinárodní závody Prague Playoffs v O2 aréně. My, co patříme již k té starší generaci, jsme celý život snili o velkých závodech v ČR, ale to co nám organizátoři letos v prosinci nachystali, předčilo tisíce násobně naše sny.

 

Co se povedlo a nepovedlo v oblasti vzdělávání?

Povedlo se ve spolupráci se středočeskou oblastí uspořádat školení stylových komisařů s Jahannem Seilerem v Kralovicích.

Naopak se nepovedlo uspořádat školení stavitelů parkurů s Christou Heibach nebo Arnem Gego, kteří se opakovaně účastnili závodů v ČR a byli ochotni školení připravit. Ovšem školení pro stavitele parkurů v průběhu roku organizovalo pět oblastí (s našimi českými školiteli) a o další školení, třebaže s jedněmi z nejlepších školitelů v Evropě, nebyl již příliš zájem.

 

Podařilo se vám splnit všechny cíle, které jste si pro rok 2018 v rámci činnosti komise vaší disciplíny stanovili?

Český seniorský A-tým si v sezoně 2018 stanovil několik cílů. Jako hlavní cíl pro tým byla účast ve finále Poháru národů Divize 2 v Budapešti a případně i následné celkové finále v Barceloně. Tým se na základě umístění na CSIO3* v Linci probojoval mezi tři postupující týmy a účastnil se finále NP 2018 Divize 2 na CSIO5* Budapešť.

Individuální cíle jezdců reprezentace se trochu lišily. Emma Augiere de Mousac a Ondřej Zvára si pro sezonu 2018 stanovili jako prioritu startovat na WEG v Tryonu. Aleš Opatrný a Anna Kellnerová byli svým sponzorem zařazeni do světové prestižní seriálové soutěže Global Champions League a jejich cílem tak pro sezonu 2018 byla účast v prosincovém finále GCL Playoffs v Praze. Zuzana Zelinková preferovala individuální starty na závodech CSI3-5* a start na MČR, ve kterém zvítězila.

 

Kde naopak cítíte, že je třeba pro další rok více zapracovat?

Myslím, že vše je dobře rozjeté, ale samozřejmě že zapracovat se dá vždy na všem.

 

Jaké hlavní cíle si kladete pro následující sezonu a jaké je vaše osobní přání pro rok 2019?

Sezona 2019 bude zejména a pro seniorské reprezentanty velmi podstatná, jelikož se budou plnit kvalifikace na OH v Tokiu. Jezdci se dohodli, že se budou snažit kvalifikaci splnit jako tým. V průběhu sezony si budou své koně připravovat individuálně dle potřeb jednotlivých koní a vše se bude soustředit na kvalifikační závody naší skupiny C, o jejichž lokaci se v těchto dnech jedná (Moskva nebo Budapešť). Česká republika potvrdila také účast v Poháru národů 2019 v Divizi 2, kde by se tým účastnil jednoho výjezdu na CSIO Lisabon a cílem je postup a účast ve finále PN Divize 2 a dále pak do celkového finále FEI PN. I toto je další možnost plnění kvalifikačních podmínek na OH.

V příští sezoně bychom chtěli, aby mladí reprezentanti absolvovali pod vedením trenéra Tjarka Nagela více společných mezinárodních závodů vyšší úrovně. Jezdci by tak mohli využít nabytých zkušeností k dosažení lepších výsledků a čistých parkurů na nejprestižnějších závodech a ME 2019.

Mým osobním přáním je, abychom měli všichni dostatek sil a entuziasmu pro další práci na rozvoji jezdectví a jezdeckého sportu.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE