reklama 11B

O sezonách ČJF 2018-2019 s Janou Rosickou

ikonka

V rubrice O sezonách ČJF se ptáme předsedů jednotlivých komisí České jezdecké federace na plány pro rok 2019 a na zhodnocení uplynulé sezony 2018. V článku najdete rozhovor s předsedkyní pony komise Janou Rosickou...
25.12.2018 19:48  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Jak se mění zájem jezdců o účast na mezinárodních závodech v zahraničí? Roste, je více méně stejný, nebo klesá v porovnání s předešlými roky?

Zájem o zahraniční závody roste především v drezuře. Ve skocích se v sezoně 2018 pony jezdci účastnili jen národních závodů, v drezuře pak naši republiku na CDI v průběhu sezony reprezentovalo historicky nejvíce osm pony jezdců a další dvojice splnila kvalifikaci pro start na CDI na sezonu 2019.

 

Které výsledky z mezinárodních závodů českých reprezentantů v uplynulé sezoně vám nejvíce utkvěly v hlavě?

Výborných výsledků jsme dosahovali na CDI v Brně, dále CDI Kaposvar a CDI Zakrzow, kdy padaly výsledky nad 67%, Kaposvar dokonce jezdkyně Procházková dvakrát nad 70% a dvě vítězství.

 

Jak se vyvíjí počty národních závodů a účast na nich ve vaší disciplíně?

Počty národních závodů se nemění nijak výrazně. Rekordní byla letos účast na MČR.

 

Jak hodnotíte průběh vrcholných domácích závodů? (MČR a MZ)

MČR pony 2018 hodnotím kladně. Loňský ročník byl tím, že byly zavedeny nové kategorie i STP ještě v „porodních bolestech“, letos však již vše probíhalo o poznání snadněji a plynuleji. Mile mne překvapila stoupající kvalita pony a zvyšující se jezdecká úroveň pony jezdců. Na letošním MČR startovalo 248 pony! Výborné výkony byly vidět ve všech věkových kategoriích, a to jak v drezuře, tak ve skocích, kdy ve skákání se o zlato v kategorii 11-13 let rozeskakovalo 9, resp. 6 dvojic. V drezuře si pak vítězové jednotlivých kategorií odnášeli 69-71%. Velmi kladně hodnotím soutěž družstev, která měla fantastickou diváckou kulisu. Děti díky teamovému duchu byly motivovány k ještě lepším sportovním výkonům a hlavně se nesmírně podporovaly a spolupracovaly. Obdivuji i organizaci pořadatele a nesmírně si vážím a cením si práce celého týmu funkcionářů, kteří svůj čas věnovali našim dětem a podpořili tak náš pony sport – MČR je z pozice funkcionářů skutečně řehole.

 

Co se povedlo a nepovedlo v oblasti vzdělávání?

V oblasti vzdělávání se povedlo uskutečnit jarní školení stylových rozhodčích s vynikajícím rozhodčím Johanem Sailerem. Nepovedlo se bohužel uskutečnit více turnusů.

 

Podařilo se vám splnit všechny cíle, které jste si pro rok 2018 v rámci činnosti komise vaší disciplíny stanovili?

Nepodařilo se nám prosadit projekt Talent pony a nepovedlo se nám prosadit nutnost změny přílohy F pony pravidel - výškové parametry parkurů - kdy jsme se snažili o sjednocení s velkými koňmi a parametrizaci parkurů dle * po 5 cm tak, jak je u velkých koní a sjednocení počtu kombinací.

 

Kde naopak cítíte, že je třeba pro další rok více zapracovat?

Více zapracovat musíme na Národním poháru ČJF skoky 2019.

 

Jaké hlavní cíle si kladete pro následující sezonu a jaké je vaše osobní přání pro rok 2019?

V sezoně 2019 bychom rádi ověřili schopnost pony jezdců startovat ve velké rundě, aby měli možnost po přípravě u nás startovat také na CSI. Velký cíl je úspěšná reprezentace na ME ve Strzegomi a sestavení drezurního družstva. Dále samozřejmě hladký průběh sezony a všech seriálů a projektů, které budou v 2019 probíhat.

Osobní přání? No to se asi nedá publikovat. Stručně - ať mě nikdo nes.. PÍP :-)




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE