reklama 11D

O sezonách ČJF 2018-2019 s Andreou Videnkovou

ikonka

Ani letos nepřijdete o rozhovory s předsedy komisí disciplín České jezdecké federace, kterých jsme se ptali na zhodnocení sezony 2018 a plánů do té následující. Jako první vám přinášíme rozhovor s předsedkyní voltižní komise Andreou Videnkovou...
22.12.2018 15:28  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Mohla byste krátce zhodnotit uplynulou sezonu 2018 ve vaší disciplíně?

V mém postavení je to trochu těžká otázka o to těžší je, když se mám vyjádřit krátce. :-)

Nicméně jako voltižní závodník, trenér, lonžér, tzn. ten obyčejný človíček, jsem se sezonou moc spokojena. Po velmi dlouhé době se podařilo startovat jak na evropském šampionátu, tak na světovém šampionátu, a to na tom nejvyšším, tedy na Světových jezdeckých hrách. Podařilo se postavit dvě skupiny - juniorskou a seniorskou.

Jako předseda disciplíny jsem bohužel obzvláště letos velmi znepokojena vedením ČJF a přístupem ke sportovcům, což ale neplatí pro celé vedení ČJF.  

 

Jak se mění zájem jezdců o účast na mezinárodních závodech v zahraničí? Roste, je více méně stejný, nebo klesá v porovnání s předešlými roky?

Zájem jezdců je v podstatě stejný. Ti, co už na mezinárodním poli vystupují, ví, o co jde, a ve většině případů se snaží jít víc a víc dál. Pak jsou i ti, co by rádi šli dále, ale bohužel jsou v oddílech, kde se až tak o podporu na zahraničních závodech nesnaží, byť by jejich členové chtěli.

No a pak jsou ti, co by rádi šli výš a výš, ale než zvýšení své kvalifikace, dávají přednost napadání těch, co se řadí do kategorií výše popsaných.

 

Které výsledky z mezinárodních závodů českých reprezentantů v uplynulé sezoně vám nejvíce utkvěly v hlavě?

V hlavě???

Úžasné jsou výsledky naší juniorky Terezy Czyžové. Tato dívenka má obrovské štěstí – je členkou oddílu, kde se nachází nejen skvělá trenérka, ale také lonžér a výborně připravené koně. A to hlavní, za Terezkou stojí rodiče, kteří jsou ochotni respektovat nejen pravidla domácích trenérů, ale také těch v širší reprezentaci, takže Terezka nejen, že startovala jako juniorka v jednotlivcích na ME juniorů se svým domácím týmem, ale díky obrovské podpoře své rodiny a oddílu, odcestovala také do USA s týmem z JK Voltiž Albertovec a postavila se na start jako jedna z členů seniorské skupiny.

Na tým Albertovce navážu – letos se poprali opravdu naprosto se vším. Věkem junioři, výkonem konkurují seniorům. Což potvrzuje i výsledek na Světových jezdeckých hrách v Tryonu. Museli se poprat nejen po stránce sportovní, ale také po stránce finanční, ALE hlavně té lidské, kdy se úspěch neodpouští a závist je velká.

No a k frenštátskému týmu se vrátím, jelikož to jsou právě ti, kterým se povedlo probojovat na ME juniorů a i přes zranění stálé členky týmu přivezli z ME krásné šesté místo.

No a nakonec jsem moc ráda, za naše dva nové seniory Jana Habloviče a Kateřinu Kocurovou, kteří nejen že vstoupili letos do seniorské kategorie, ale stihli se také probojovat v těžké kvalifikaci a postavit se na start WEG.

 

Jak se vyvíjí počty národních závodů a účast na nich ve vaší disciplíně?

Počty národních závodů se nevyvíjí nijak -jsou oddílové stálice ochotné zorganizovat voltižní závody. Voltižní závody jsou totiž zcela finančně nevýhodné. Sice máte spoustu závodníků, ale počet koní nepřesáhne víc než pětadvacet. I velký laik si tak dokáže spočítat, že se to až tak nevyplatí.

Bohužel k tomu všemu se začínají objevovat lidé, kteří neuspořádají žádný závod, ani jinou akci pro voltižní závodníky, ale za to dokážou těm pár pořadatelům, co ještě zbyli, znepříjemnit život svým kritizováním a napadáním. Takže momentálně to spíše vypadá, že ještě hrozí, že o nějaké pořadatele přijdeme, než abychom získali nějaké nové. Ale snad to dopadne dobře a dokonce příští rok uspořádá nový pořadatel voltižní i paravoltižní barelové závody.

 

Jak hodnotíte průběh vrcholných domácích závodů? (MČR a MZ)

Co se týče MČR, tak zde se obávám, že někdo bude namítat, že můj názor je tak trochu zaujatý, jelikož jsem členem pořadatele. Nicméně, budu hovořit za reakce většiny účastníků, kteří byli s MČR maximálně spokojeni a moc si ho užili. Mistrovství bylo velmi dobře zorganizované. Pořadatelé jsou dlouholetí zkušení organizátoři.

Mezinárodní závody u nás pořádá pouze stálice TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm. Co na tyto závody říct? Jsou prostě úžasní a kéž bychom mohli jezdit na více takových závodů.

 

Co se povedlo a nepovedlo v oblasti vzdělávání?

V oblasti vzdělávání jsme bohužel stihli letos pouze proškolení rozhodčích.

Co jsme letos určitě nestihli, bylo školení a soustředění lonžérů a cvičitelů. V naší disciplíně je problém ten, že dobří školitelé jsou zároveň rozhodčí a v sezóně pokud rozhodují, nesmí zároveň školit, takže nám začíná prostor na taková školení až na konci roku, kdy jsou tito školitelé již zamluveni nebo v prosinci už je problém i s časem. A bohužel v lednu, kdy bychom měli my i tito školitelé prostor, zase není schopno vedení ČJF říci, zda a kolik nám na takovou akci mohou dát peněz.

 

Podařilo se vám splnit všechny cíle, které jste si pro rok 2018 v rámci činnosti komise vaší disciplíny stanovili?

Myslím, že víceméně ano. Podařilo se sehnat a uspořádat soustředění s Jacquesem Ferrarim a doplnit jej také jako trenéra na voltižní SCM. Bohužel i on je velmi vytížen, jelikož je nejen trenér a rozhodčí, ale ještě také aktivním cvičencem, takže se všech SCM nemohl zúčastnit.

Podařilo se uspořádat pár hobby závodů, které si vzal na sebe oddíl z TJJ LUCKY Drásov. Tyto závody byly hlavně pro děti.

 

Kde naopak cítíte, že je třeba pro další rok více zapracovat?

Velmi dlouhou dobu stagnuje seniorská kategorie. Moc by bylo potřeba tuto kategorii podpořit a navýšit počty cvičenců.

 

 

Jaké hlavní cíle si kladete pro následující sezonu a jaké je vaše osobní přání pro rok 2019?

Příští rok je volební, takže má role předsedy a komise jako takové končí. Bude jen záležet na novém vedení ČJF, jak se k novým komisím postaví a které cíle podpoří.

Osobně všem přeji hlavně pevné zdraví a chuť si tuto disciplínu užít. Děkuji hlavně všem těm, kteří tuto disciplínu zajišťují po trenérské a lonžérské stránce a pomáhají tak dětem přiblížit se k těm našim čtyřnohým parťákům, bez kterých by to nešlo.

 

Foto: Petr Videnka




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE