reklama 11D

O atmosféře v Olomouci mluví celá Evropa, říká o CSI3*-W Radovan Šalek

ikonka

Mezinárodní parkurové závody J&T BANKA CSI3*-W Olomouc zařazené do Světového poháru zažijí letos už šestý ročník. Na hladkém průběhu mítinku má vedle organizátora svůj velký podíl také sbor rozhodčích, i když zůstává divákům tak trochu skrytý.
23.04.2019 15:28  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Od premiéry závodů J&T BANKA CSI3*-W Olomouc v roce 2014 plní každoročně roli hlavního rozhodčího Čech Radovan Šalek. Je to tedy on, kdo je zodpovědný za práci sboru rozhodčích a nejen jich. Celé soukolí by se organizačně neobešlo ani bez stewardů, veterinářů nebo stavitele parkurů a jeho asistentů.
 

PSALI JSME: Nové túry při CSI3*-W Olomouc. Pětidenní mítink přináší řadu novinek

 
„Sbor rozhodčích tvoří osvědčený tým lidí, kteří se pohybují v tom nejvyšším sportu a mají zkušenosti. Zahraniční rozhodčí, kteří jsou delegováni Mezinárodní jezdeckou federací FEI, byli vždy nadmíru spokojeni s organizací a sportem v Olomouci. Spolupráce všech oficiálů, rozhodčích a stewardů je vždy naprosto výjimečná,“ hodnotí své kolegy Radovan Šalek, který je v Mezinárodní jezdecké federaci (FEI) registrován s kvalifikací tří hvězd a má zkušenosti ze závodů všech úrovní včetně nejvyšší kategorie pěti hvězd. Ve své kariéře působil ve sborech rozhodčích v Evropě, Asii nebo Africe.
 
„Nejraději vzpomínám na CSIO v Poděbradech a v Praze i juniorský evropský šampionát, který hostila Praha v roce 2008. Opravdu nezapomenutelný zážitek mám z mistrovství Evropy seniorů v Gothenburgu 2017, kde jsem pracoval v týmu stewardů. Mým největším cílem, je dostat se mezi oficiály na olympijských hrách. Rozhodoval jsem na mnoha jedno až pětihvězdových závodech, ale stejně hezky se mi vzpomíná na národní závody. Loni na podzim jsem si třeba strašně užil závody do stupně L ve Frýdku-Místku s přáteli a jezdci, které znám od dětství,“ říká ke své kariéře Radovan Šalek, který pro FEI také pracuje jako lektor mezinárodních stewardů, jež školil už na několika kontinentech světa. „To je věc, která mě opravdu naplňuje. Moc si vážím každého pozvání na závody. Práce stewarda a rozhodčího mě nesmírně baví. Navíc pracuji pro IJOC neboli Internacional Jumping Oficials Club.“ 
 

"Těším se na skvělou atmosféru závodů, která není všude samozřejmostí."

 
Jedním z hlavních mítinků sezony bude pro Radovana Šalka právě J&T BANKA CSI3*-W Olomouc. „Organizační tým vždy připraví závody na vysoké úrovni. Těším se na skvělou atmosféru závodů, která není všude samozřejmostí. Navíc jsem předsedou Severomoravské oblasti České jezdecké federace, do které patří pořádající olomoucké Equine Sport Centrum, což je dalším důvodem k hrdosti,“ hodnotí práci pořadatele hlavní rozhodčí. „Areál závodů je kompaktní a útulný. Není to megalomanské závodiště. Parkoviště kamionů je kousek od stájí, ze stájí je to pár kroků na opracoviště. Nová prostorná věž rozhodčích poskytuje komfort i nám. Na tohle závodiště jezdím rád i na národní závody,“ pokračuje Radovan Šalek. 
 
V neposlední řadě nabízí olomoucký mítink také skvělý sport na vysoké úrovni. „Sportovní ředitelka závodů vždy zajistila skvělé stavitele parkurů. Olaf Peterson nebo Peter Shumacher byli zárukou úspěchu. Musím říct, že právě olomoucká spolupráce s Olafem přerostla v přátelství, kterého si nesmírně vážím. Atmosféra a plné tribuny jsou pověstné a o Olomouci se hovoří v superlativech po celé Evropě,“ uzavírá Radovan Šalek.
 

ČTĚTE TAKÉ: První CSI v Olomouci zažila jako divačka, nyní je ředitelkou areálu

 
První parkury v rámci J&T BANKA CSI3*-W vyrostou na olomouckém kolbišti ve středu 19. června. Závody nabídnou příležitost mimo jiné juniorům, mladým jezdcům a jezdcům s mladými koňmi, jejich vrcholem ovšem bude Grand Prix FEI World Cup™, jež je na programu v neděli 23. června. Kompletní informace najdete na webu www.csiolomouc.cz.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE