reklama 11C

Nikola Simandlová už jako malá utíkala za koňmi na Císařském ostrově

ikonka

Nadějná parkurová jezdkyně Nikola Simandlová již dosáhla sportovní výkonnosti ST, má však ještě mnohem větší ambice. Už jako malá, když s rodiči navštěvovala koně na Císařském ostrově, zjišťovala, že koně budou její životní náplní i v budoucnu.
06.07.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Rodiče parkurové jezdkyně Nikoly Simadlové se věnovali kynologii, takže když jezdili na cvičiště pro psy na Císařský ostrov, do vedlejších stájí tam už jako malá Nikola utíkala. Poté ji rodinná známá párkrát jen tak povozila na poníkovi a už to bylo. Věděla, že chce jezdit a zjistila, že se koním chce věnovat i v budoucnu. Blíže k jezdeckému sportu se tato reprezentantka VS Stables dostala ve svých jedenácti letech. 
 
Zmínila jste poníky na Císařském ostrově. Proběhl právě tam váš první jezdecký zážitek?
První kontakt s koňmi byl na pouti, když jsem byla malá. Poté už to byl právě Císařský ostrov, kam jsem za koňmi doslova utíkala. Jezdecké začátky se dále odehrávaly v Mratíně v jezdecké školičce. Dá se říci, že to vycházelo tak nějak ze mě samotné a poté už samozřejmě hráli důležitou roli moji rodiče, kteří mě podporují od začátku. 
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla?
Hned na začátku jsem se chtěla věnovat parkuru, který se stal pro mě hlavni disciplínou. Vždy mě bavilo překonávat překážky. V parkuru jsem dosáhla výkonnosti ST* a ráda bych si ještě v této sezóně polepšila o úroveň výš a startovala také v ST**.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? Který kůň s vámi překonal vaši první oficiální soutěž a kde k tomu došlo? 
Prvotní závodní zkušenosti jsou pro mě nezapomenutelné. První parkurovou hobby soutěž jsem absolvovala v Čakovičkách s moji poničkou Veris v roce 2017 a první oficiální závody byly v Herouticích v roce 2018 také s Veris. Mé úvodní oficiální soutěže na velkých koních se mnou v roce 2019 přeběhla klisna Lady Chin, která se bohužel zranila po pádu za překážkou při tréninku minulý rok v dubnu a nese následky na celý život. Nyní je to však šťastná klisna, která je ve druhém měsíci březosti.
 

Psali jsme: Sofie Fraňková patří do nastupující generace. Čas u koní si užívá

 
Komu nejvíce vděčíte za to, čeho jste v jezdeckém sportu prozatím dosáhla?
Vděčná jsem rozhodně svým rodičům, kteří mě na mé jezdecké cestě moc podporují. Každý trenér mě průběžně posouval dál a naučil nové věci. Nejvíce vděčím Davidovi Fialkovi za skvělé vedení a přípravu.
 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce?
Prvním zásadním úspěchem bylo čtvrté místo na mistrovském šampionátu na pony v roce 2019, když jsme po všech čistých kolech nepostoupili do rozeskakování kvůli jednomu trestnému bodu za čas. Pak dále třetí místo na pony oblastním mistrovství v roce 2019, páté oblastní mistrovské místo mezi juniory v roce 2021 a čtvrté místo při CSI2* ve Zduchovicích v roce 2022. Cením si i dalších umístění a dobře zajetých parkurů.
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví? Čeho byste dále chtěla ještě v tomto sportu dosáhnout?  
Plány na začátku jsem ani moc neměla, chtěla jsem si jezdit pro radost, což se však záhy změnilo. Aktuální plány jsou, že bych se ráda v budoucnu účastnila mistrovství Evropy juniorů, usadila se v parkurech ST* a začala ještě v této sezoně získávat více jistoty v soutěžích s překážkami do 140 centimetrů. 
 
Foto: poskytla Nikola Simandlová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE