reklama 11D

Nejmladší, nejstarší, nejúspěšnější. Rekordy finále Světového poháru

ikonka

Ve středu 31. března mělo v Göteborgu odstartovat finále Světového poháru v parkurovém skákání. Kvůli epidemii koňského herpesviru EHV-1 bylo však zrušeno. Pojďme si alespoň připomenout historii této významné série se všemi jejími NEJ.
29.03.2021 16:31  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Vrchol prestižního seriálu Světového poháru s ročníkem 2020/2021 byl zrušen kvůli epidemii koňského herpesviru, jež se od února rozšířila ze Španělska do několika evropských zemí. O rok dříve zase finále zasáhla pandemie covidu 19. Nekonaly se tak už dva ročníky za sebou.  
 
Letošní mítink měl začít ve středu 31. března ve švédském Göteborgu. Pojďme si alespoň připomenout zajímavá čísla a rekordy více než čtyřicetileté historie série.
 

41

Série World Cup byla založena v roce 1979. Prozatím jednačtyřicetkrát se uskutečnilo její finále. Poslední se konalo v dubnu 2019, poté byly vrcholy dvou ročníků zrušeny. V obou případech to bylo kvůli virům. V roce 2020 se akce nekonala kvůli covidu 19, o rok později padla za oběť koňského herpesviru.
 

15

Rekord jako pořadatel drží švédský Göteborg. Seriálový závěr tam proběhl už patnáctkrát. V roce 1979 tam vyvrcholil první ročník, a je to právě Göteborg, který měl akci hostit i letos.
 

Jen jednou hostila finále Asie, a to v roce 2006. Dějištěm se tehdy stala metropole Malajsie Kuala Lumpur. Desetkrát se závodilo o titul šampiona Světového poháru ve Spojených státech amerických. Nejčastěji to bylo v Las Vegas. Jediné místo, kde se skákalo na otevřeném kolbišti, bylo Del Mar (USA 1992), jinak se vždy závodí v hale.
 

4

Tři vítězství, tedy hattrick, zaznamenali pouze čtyři jezdci. První z nich je Rakušan Hugo Simon, jenž vyhrál vůbec první finále v roce 1979. Poté přidal triumf v letech 1996 a 1997. Třikrát zvítězili i Rodrigo Pessoa (1998, 1999, 2000) a Meredith Michaels-Beerbaum (2005, 2008, 2009). Podařilo se to také Marcusovi Ehningovi (2003, 2006, 2010).
 

19

Devatenáct let bylo nejmladšímu vítězi finále. Stal se jím Kanaďan Mario Deslauriers, který nenašel přemožitele v roce 1984 v Göteborgu.
 

14

Kvalifikační závody jsou rozdělené do čtrnácti lig a sub-lig. Největší konkurence se tradičně setkává v Západoevropské lize.
 

54

Hugovi Simonovi bylo v roce 1997, kdy ovládl své třetí finále, čtyřiapadesát let a osm měsíců. Jen o čtyři měsíce mladší pak byla Američanka Beezie Madden (na snímku), jež zvítězila v roce 2018.
 
Foto: Liz Gregg



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE