reklama 11A

Nagano Gold hlášen do Ceny vítězného oblouku, Fort Templier mění plány

ikonka

Jedno oko Václava Luky mladšího se ve středu smálo, druhé plakalo. Zatímco stájovou hvězdu Nagana Golda směřuje po lince Ascot - Longchamp, nadějný tříletek Fort Templier doplatil v Maisons-Laffitte na pomalé tempo dostihu.
15.05.2019 16:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Úřadující šampion českých vytrvalců Nagano Gold byl ve středu přihlášen do Ceny vítězného oblouku, která se poběží 6. října v pařížském Longchamp. Stáj Syndikát V3J tak potvrdila již dříve zveřejněnou ambici startovat v nejbohatším evropském dostihu.
 
Pětiletý hřebec, který by se po vítězství v listed Prix Lord Seymour a třetí příčce v pařížské grupě 3 měl nyní vydat na mítink Royal Ascot, je jedním z 81 uchazečů o start v Qatar Prix de l’ Arc de Triomphe (2400 m, 5 milionů eur).
 
Mezi jeho potenciálními soupeři nechybí vítězka posledních dvou ročníků Enable, devatenáct koní irského Coolmoru, třináct adeptů Godolphinu či pětice Aga Khana.
 

Čtěte také: Irsko se vzpamatovává z šoku. Gigginstown oznámil postupný konec

 
"Bylo by to krásné, ale ještě je to daleko. S Nagano Goldem se teď soustředíme na příští plánovaný start. Ascot shodou okolností termínově vychází na stejný den jako České derby," řekl serveru Jezdci.cz Václav Luka mladší. Dosavadní cestu Nagano Golda sezonou si můžete připomenout na tomto odkazu.
 
Paradoxně ve stejný den, kdy přihlásil svou největší současnou hvězdu do vrcholu evropské sezony, zažil trenér z jihočeských Bošovic zklamání s jiným ambiciózním svěřencem pro francouzské dostihy.
 
Tříletý ryzák Fort Templier při svém druhém startu kariéry finišoval v Maisons-Laffitte po nepodařeném průběhu dostihu sedmý a definitivně tak padly ambice jeho majitele a chovatele Viktora Tymošenka na účast v Prix du Jockey Club.
 
"Od toho záměru jsme upustili už před startem, ale stále byl ve hře nějaký lepší dostih. Nedá se nic dělat, budeme teď muset přehodnotit plány a dopřát koní víc času," řekl Luka.
 
Fort Templier v polovině dubna debutoval těsným druhým místem na 1900 metrů v Chantilly a potvrdil tak trenérův odhad, že by mohl být nejlepším letošním tříletkem stojícím v Bošovicích. Tato slova ještě získala na hodnotě poté, co Ignacius Reilly minulý víkend zvítězil ve Velké jarní ceně a do derby dohlášený Ramssio finišoval těsně třetí v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera.
 

Čtěte také: Ignacius Reilly a Arcturus vyhráli klasický dostih, ale cíl je derby

 
Šance Forta Templiera na jakýkoli lepší výsledek v Prix Empery (2100 m, 25 000 eur) však zhatilo pomalé tempo v první polovině dostihu. Ukrytý v poli kolem čtvrtého místa pod Theo Bachelotem nenašel potřebný klid, dlouho cválal s vyvrácenou hlavou a v cílové rovině se stále “zeleně” působící ryzák už nedokázal rozběhnout.
 
Na vítězného Aramhese, který rovněž vlastní přihlášku do Prix du Jockey Club, ztrácel ze sedmého místa asi 11 délek.
 
"To byl dostih k pláči. Před startem jsem nechtěl, aby hned při druhém startu kariéry šel ze špice. Za těchto okolností by ale samozřejmě bylo bývalo lepší udělat si dostih pro sebe. Ani pro něho samotného to v rámci seznamování s dostihovým provozem nebylo dobré. Mrzí mě to, protože to je dobrý kůň," kroutil hlavou Luka.
 
Přesměrování do Čeka však podle něj zřejmě nebude téma. "Majitel chce běhat ve Francii. Uvidíme, musíme vymyslet, co s ním dál," dodal.
 
 
Na snímku - Nagano Gold v Longchamp, foto: Tomáš Janda




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE