reklama 11C

Irsko se vzpamatovává z šoku. Gigginstown oznámil postupný konec

ikonka

Zatímco ve světě byznysu nebyl šéf Ryanairu Michael O'Leary nikdy přehnaně populární, v překážkových dostizích byl považován za jednoho z hlavních investorů a dobrodinců. Nyní oznámil své postupné stahování z irské dostihové scény.
15.05.2019 10:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Není to odchod z dostihového sportu, spíše oznámení o možném budoucím odchodu. Rozhodnutí mocné stáje Gigginstown House Stud ukončit nákupy mladých překážkářů a postupně omezovat počet koní v tréninku přesto vyvolalo v Irsku poprask.
 
Majitel Michael O’Leary, šéf nízkorozpočtových aeroline Ryanair, je totiž vedle J.P. McManuse klíčovým investorem tamní překážkové scény. Teprve před měsícem se radoval z historické obhajoby Tiger Rolla ve Velké národní a posedmé dosáhl na titul šampiona překážkových majitelů v Irsku.
 
O’Leary své plány zdůvodňuje rodinnými důvody. "Chci srdečně poděkovat všem našim trenérům a jejich týmům za enormní úspěchy, kterých jsme v posledních letech dosáhli. Ale mé děti pomalu odrůstají, budou z nich teenageři. Čím více času s nimi trávím, tím méně se mohu věnovat dostihům. A tato situace se v dohledné době nezlepší," prohlásil O’Leary.
 

Čtěte také: Ignacius Reilly a Arcturus vyhráli klasický dostih, ale cílem je derby

 
Oznámením postupného zužování stáje a roztažením celého procesu do dalších čtyř nebo pěti let chce dát svým šesti trenérům i celé překážkové scéně dostatek času připravit se na svět bez Gigginstownu
 
Nebo alespoň bez jeho dosavadní podoby, která jen v uplynulé sezoně čítala 225 koní na dráze, přes 4,8 milionu liber na vyběhaných dotacích a 162 vítězů v Anglii a Irsku. Do irské Velké národní poslal O’Leary třináct startujících.
 
V létě Gigginstown naposled rozdělí mladé koně přicházející do tréninku a další nákupy už nebude provádět. "Máme připravené obvyklé množství mladých posil, které pošleme našim trenérům. Každý jeden z těchto koní zůstane v našich barvách po celou kariéru, takže nás snad čeká ještě hodně krásných dnů, na které se můžeme těšit," dodal O’Leary.
 
Začalo to vítězstvím v Naasu
 
Gigginstown House Stud kromě tří úspěchů ve Velké národní dosáhl také na dvě vítězství v Cheltenham Gold Cupu a třikrát se radoval v Punchestown Gold Cupu. S koňmi jako Tiger Roll, War Of Attrition, Don Cossack, Rule The World, Sir Des Champs a dalšími dosud zaznamenal 91 vítězství v dostizích Grade 1.
 
58letý O’Leary, jehož majetek se odhaduje na 908 milionů liber (v přepočtu 27,4 miliard korun), přitom začínal v dostihovém sportu relativně skromně. Stáj pojmenovaná po usedlosti, kde šéf Ryanairu žije spolu s manželkou a čtyřmi dětmi a kromě koní chová i vysoce ceněný Aberdeen-anguský skot, měla v roce 2001 jediného koně.
 
Tuco z tréninku Davida Wachmana vyhrál větší dostih v Naasu, což O’Learyho navnadilo a koupil dva další plnokrevníky. Jedním z nich byl hvězdný War Of Attrition, který v roce 2006 zvítězil v Cheltenham Gold Cupu.
 
Gigginstown House Stud se záhy rozrostl na několik desítek koní v tréninku a postupně expandoval až do dnešní podoby.
 
Dostihovým mozkem operace je O’Learyho mladší bratr Eddie, majitel hřebčína Lynn Lodge Stud a respektovaný expert. "Kdyby se o naši stáj nestaral Eddie, vůbec by nebyla. On kupuje všechny koně a stará se o odborné věci, já pouze vypisuji šeky," řekl už dříve samotný Michael O’Leary.
 
"Udělal pro irské dostihy strašně moc"
 
V posledních letech Gigginstown opakovaně nakupoval hotové překážkáře ve Francii, ale většina jeho skokanů nadále přicházela z irských dostihů point-to-point.
 
Bratři O’Learyovi je rozdělují mezi trenéry Gordona Elliotta, Henryho de Bromheada, Josepha O’Briena, Mouse Morrise a Noela Meada. Šéfově důvěře se těší zejména 40letý Gordon Elliott, který se z průměrného žokeje vypracoval v trenérskou hvězdu první velikosti.
 

Video: V Chuchli nepanuje nevraživost. Janáček je rival i kamarád, říká Sousa

 
"Ze všeho nejdříve musím Michaelovi a Eddiemu poděkovat za jejich podporu. Zachovali se ke mně naprosto skvěle a bez nich bych nebyl tam, kde jsem. Doufám, že spolu ještě prožijeme hodně úspěchů v dalších sezonách. Je to velká změna, ale neodehraje se přes noc" citoval list Racing Post Elliotta, který pro Gigginstown trénuje jedenáct let a dosud pro něj připravil 479 vítězů.
 
"Je to pro nás velká rána, ale na druhé straně je třeba říci, že tento muž udělal pro irské dostihy strašně moc a nalil do nich spoustu peněz," dodal další z O’Learyho trenérů Noel Meade.
 
 
Foto: Aintree racecourse




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE