reklama 11B

Ignacius Reilly a Arcturus: Vyhráli klasický dostih, ale cíl je derby

ikonka

Na cestě k Českému derby začíná být po minulém víkendu tlačenice. Do vrcholu jarní sezony míří čerství klasičtí vítězové Ignacius Reilly a Arcturus, ale zajímavé možnosti ukázali i Pacific Hill či dosud nehlášení Kristiano a Amazing Gangster.
13.05.2019 14:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12C

Několik koní do Českého derby už Václav Luka mladší nachystal, ale zatím nikdy nesměřoval do modré stuhy s favoritem. To se letos může změnit.
 
Když se server Jezdci.cz trojnásobného šampiona trenérů před sezonou ptal, zda letos v Bošovicích mezi tříletými debutanty stojí potenciální kůň pro derby, Luka krátce zaváhal a posléze vyslovil jméno Ignacius Reilly.
 
Bělouš stáje Syndikát V3J, který byl kupován jako odstávče za 3000 guinejí, od té doby absolvoval dva starty. V polovině března při debutu mezi nezvítězivšími v Chantilly končil těsně za dotovanými příčkami a minulou sobotu vyhrál Velkou jarní cenu v Praze.
 

Devadesátka EquiTV: Ignacius Reilly a Kristiano překvapili Chuchli

 
"Původně měl být směřován přímo do delších dostihů, ale v zimě se mi začalo zdát, že by jeho rychlostní kapacity mohly stačit i na Velkou jarní cenu. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit," poznamenal Luka na adresu syna vítěze italského derby a druhého z Lockinge Stakes za Canford Cliffsem Worthadda.
 
Teď už čerstvý klasický vítěz nabírá kurs směrem k Českému derby - a není zdaleka sám. Uplynulý víkend přinesl na scéně tříletého ročníku několik zásadních zpráv a posunů.
 
Den po Lukově svěřenci na sebe podobným způsobem v Bratislavě upozornil Arcturus ze stáje Meridian a hodně motivů k přemýšlení nabídl i návrat Memoriálu dr. Otakara Frankenbergera do Prahy. Pojďme se podívat na víkendové dění právě z pohledu Českého derby, které se poběží už za šest týdnů.
 
Jako první vypadl ze hry zimní favorit
 
V paddocku před Velkou jarní cenou patřil Ignacius Reilly k nejlépe vypadajícím koním. Dobrý dojem zanechali i Manoamano, dvojice běloušů trenéra Arslangireje Šavujeva Torque Power a Politicum, a také ve střední Evropě debutující Calorific, který se před dostihem prezentoval živějším projevem.
 
Vítěze dubnového trialu Amazing Gangstera přivedl do paddocku osobně Grzegorz Wroblewski, ale robustní hnědák stáje AMP Invest zůstával v klidu. Do sezony vstupující zimní favorit King Archie lehce potil a vedle některých soupeřů nijak zvlášť nevybočoval z řady.
 
Nejlepší startovní reakci měl Great Gunnar, ale přestože se Tomáš Lukášek v sedle třetího z Memoriálu profesora Václava Michala ohlížel na všechny strany, nikdo další o pozici na špici neměl zájem. Chtivější Politicum, Well Absolut i Bluegrass Boy na dalších pozicích byli svými jezdci drženi a pokud jde o diskutovaného Amazing Gangstera, stačil krátký pokyn Radka Koplíka za boxy a deklarovaný sprinter se bez protestů zařadil na poslední pozici.
 
Lukášek ještě chvíli Great Gunnara držel, ale po velmi pomalém úvodu už ho nechal cválat a pole se v lahovickém oblouku roztáhlo do zhruba deseti délek. Blízko špice pracovali Well Absolut, Bluegrass Boy a také u bariéry jdoucí Manoamano, naopak Ignacius Reilly cválal třetí od konce a za ním zůstávali pouze Torque Power a Amazing Gangster.
 
Po zatočení cílové roviny Václav Janáček vytáhl Kinga Archieho do vnější stopy a na krátký okamžik se zdálo, že nastupuje. Ryzáka Dr. Charváta však brzy zastavil zdravotní problém. Nakonec doběhl poslední jedenáct délek za polem. Janáček jeho výkon vysvětlil dostihové komisi kulháním na zadní končetiny.
 
 
400 metrů před cílem se situace výrazně vyrovnala a v jedné chvíli se pole roztáhlo po celé šíři dráhy. V polovině cílové roviny přišli s velkým progresem tréninkoví kolegové Torque Power a Politicum. Rozhodující útok však přišel až za distancí, kde akceleroval Ignacius Reilly v sedle s Davidem Liškou a nakonec zvítězil o půl délky před mohutně finišujícím Amazing Gangsterem.
 
Třetí Torque Power ztrácel jen nos, na dalších příčkách se poskládali Calorific a na současném pátém místě končící Politicum a Big Ben. Poslední dotaci získal ve druhé polovině dostihu již bez většího "drajvu" běžící tréninkový kolega vítěze Great Gunnar.
 
"Asi jsem to prokaučoval"
 
Druhé klasické vítězství Davida Lišky se zrodilo shodou okolností ve stejném dresu jako to premiérové s Nagano Goldem. "Vyšlo nám to do puntíku, měli jsme ideální dostih. Seděl jsem uprostřed pole a v závěru jsem se bál, že je ještě zelený. To on sice je, ale také má druhou třídu," liboval si úřadující český šampion.
 
Podle Václava Luky udělal Ignacius Reilly další důležitý krok ve své kariéře. "Při debutu až do cílové roviny řehtal a kolem sebe, ale naznačil určitou perspektivu. Dnes můžu říct, že se znovu posunul dál. Na dráze se už choval profesionálně, je z něj dostihový kůň," komentoval svého třetího vítěze Velké jarní ceny po Talarovi a Simply Ozzym.
 
V týmu Amazing Gangstera se mísila spokojenost s lehkým zklamáním. Syn někdejšího špičkového německého dvouletka Tai Chi, o kterém se ještě v dubnu hovořilo jako o nezvladatelném sprinterovi, málem zvítězil i na míli. O tom, že se tak nestalo, nejspíš rozhodla velká ztráta na čelní koně při vbíhání do cílové roviny i fakt, že musel v posledních stovkách metrů měnit stopu kvůli vadnoucímu Kingovi Archiemu.
 
"Už ve zkušebním cvalu byl v klidu a ani po startu netahal. Trenér mi řekl, abych čekal co nejdéle. Kdybych seděl na lepší pozici, vyhrál bych. Měl jsem ale strach, že kdybych ho popohnal dřív, mohl by mi to čapnout," litoval Radek Koplík, který kvůli zapomenutému dresu oblékl barvy někdejší stáje Lucky 8.
 
"Asi jsem to trochu prokaučoval. Nečekal jsem, že se hřebec dnes bude chovat tak způsobně," připustil trenér Greg Wroblewski. "To je velké překvapení pro všechny, kdo se na Amazing Gangstera dívali jako na neovladatelného sprintera. Dnes ukázal, že má v sobě ještě něco jiného. Teď s ním zamíříme do Velké červnové ceny, na sprinty má času dost…"
 

Video: Dojíždím 110 kilometrů, ale mám štěstí na dobré koně, říká Stromský

 
Naopak třetí Torque Power by měl zůstat na mílových tratích. "Půda dnes byla přece jen měkčí než při jeho posledních dvou startech, a tak jsem si byl jistý, že zaběhne dobře. S panem Šavujevem jsme se dohodli, že v cílové rovině zůstanu u bariéry, aby měl kontakt s dalšími koňmi, ale všichni šli venkem a zase jsem zůstal sám. To mu myslím chybělo v konci, že si ještě neumí v rovině tak rozvrhnout síly," vysvětloval spokojený Jaromír Šafář.
 
Čtvrtý Calorific s Jiřím Palíkem ztrácel na vítěze asi dvě délky a při prvním startu v barvách stáje K-K Metal nezklamal, byť nepřicházel ani na chvíli v úvahu pro vítězství. "Skvělý kůň na ježdění. Kam ho jezdec v dostihu usadí, tam ho má. V polovině cílové roviny měl dobrý moment, pak zůstal stát, ale v posledních metrech se zase začal rozcházet. Šikovný kůň a bojovník, moc se mi líbil, i když jeho parketu vidím spíš na dvou kilometrech než míli a půl," nechal se slyšet Palík.
 
Žokejův odhad ohledně distance potvrdil i Radek Holčák. "Jeho parketa budou dostihy kolem dvou kilometrů. Teď si zkusí Starohájske kritérium a pak uvidíme. Dnes šel proti kvalitním a rozběhaným koním. Na to, že jsme přijeli z kopců a šli klasický dostih z voleje, to bylo velmi dobré," konstatoval.
 
Koho zastavilo falešné tempo?
 
Jestli Velká jarní cena měla pomalý úvod, pro Memoriál dr. Otakara Frankenbergera na 2200 metrů to platilo ještě mnohem výrazněji. Návrat tradičního derby-trialu do Prahy přilákal solidní a početné pole, ve kterém nechyběli jedničkově umístění Filip, Pacific Hill či do derby dodatečně hlášený Ramssio a skloňovaný lehký vítěz z dubnové Chuchle Blitzkrieg.
 
Když se ale otevřely startovní boxy a vyneslo to dopředu jednoho z deklarovaných vytrvalců v poli Pacific Hilla, nikdo další se neměl k aktivitě a Jiří Palík v sedle ryzáka stáje Monte Negro se dostal do stejné situace jako Tomáš Lukášek ve Velké jarní ceně.
 
S Pacific Hillem zvolil procházkové tempo, a třebaže to bylo zcela evidentní, zbytek pole vedený Kristianem ho na protilehlé rovině nechal o pět délek poodejít. Na opačném konci pole tvrdě zápolil Jaromír Šafář s Blitzkriegem, který odmítal akceptovat pomalé tempo i poslední pozici.
 
Vlastní odchovanec Valentina Buchtojarova se pral se svým jezdcem ještě v polovině protilehlé roviny, do posledního oblouku točil navzdory pomalému tempu s dvanáctidélkovou ztrátou na přední koně a ocitl se tak mimo hru o vítězství už dlouho před cílem.
 
Zrychlovat se začalo až v posledním kilometru, ale nikdo ze sestavy tříletých vytrvalců se dlouho nedokázal "odlepit" z místa, a tak se boj o vítězství zúžil na vedoucí dvojici Pacific Hill - Kristiano. Oba ryzáci spolu svedli nijak zvlášť pohledný souboj, ve kterém se zejména Pacific Hill chvílemi kroutil, a nakonec rozdílem krku uspěl zkušenější Kristiano s Bejsimem Ferhanovem.
 
 
O krátkou hlavu zpět třetí přiletěl v závěru dotahující Ramssio, který nejvíce doplatil na pomalé tempo, a čtvrtou příčku stihl podruhé startující Outback Rider v barvách Russian Racing Syndicate. Na dalších místech se seřadili do derby hlášení Lady Roseburg, Uran a Benjamin. Blitzkrieg doběhl devátý před Filipem.
 
Šestý z loňské Ceny Masise Kristiano v majetku Stanislava Chudáčka dost možná vykročil po stopách své pravé sestry, druhé z derby Krasavy. Mohutný odchovanec Františka Vocáska zatím nicméně nevlastní přihlášku do Českého derby. 
 
"Musíme to probrat s majitelem. Kristiano chodí v práci dost nenápadně. Je líný a stále se dívá, kde co lítá. Oproti Krasavě je poloviční, ale v něčem si jsou podobní. Před startem jsme na základě výsledků i výkonů z práce více věřili Filipovi. Ten dnes působil jakoby bez zájmu, zřejmě se na tom podepsalo pomalé tempo," řekl František Vocásek mladší.
 
Pacific Hill, po Angkor Watovi další zajímavý Nathanielův syn v letošním klasickém ročníku, sice neplánovaně odtáhl dostih, ale navzdory tomu na sebe upoutal pozornost.
 
"Je to veliké děcko. V obloucích i cílové rovině dost bočil, ale má obrovský talent. Myslím si, že do derby má ještě hodně času se něco naučit. 2400 metrů zvládne," poznamenal Jiří Palík. "On byl vpředu bezradný. Já byl třeba i zlepšil tempo, ale on vůbec nevěděl, o co jde a nikdo další mi nepomohl. Tento startu m hodně dá a je také dobře, že si vyzkoušel souboj v cílové rovině. Je to pro něj cenná zkušenost. Věřím, že se bude dál zvedat."
 
Výrazné trhliny naopak získaly derby-ambice Blitzkriega. "Pokud se nějak nesrovná nebo neusadí, obávám se, že delší tratě nedá. I pan Šavujev říkal, že mu asi zkrátí distanci. Musí běhat jiným stylem," řekl Jaromír Šafář.
 
Arcturus postupuje podle plánu
 
Zatímco Radek Holčák se těší na Pacific Hilla a Calorifica, jeho otec František v neděli potvrdil vysoké ambice hnědáka Arcturuse. Irský import stáje Meridian s Jaromírem Šafářem vyhrál lehce o 2 délky Veľkú jarnú cenu v Bratislavě.
 
Ani tady se přitom ze začátku nikam nespěchalo, v pomalé první polovině se ujal tempa německý Kopaonik. Šafář držel Arcturuse v blízkém druhém sledu a do cílové rovině už točil hlava - hlava spolu s vedoucím Military Respectem.
 
 
Před distancí už měl Arcturus situaci pod kontrolou, bojovalo se jen o druhé místo, které závěrem získal outsider Shawnee’s Triumph. Třetí Military Respect potvrdil pozici nejlepšího z derby-koní stáje Lokotrans, na vítěze trialu Ryonyho zbyla těsná čtvrtá příčka.
 
 

Sedmkrát z dostihového víkendu

 
Nikeandnemesis až čtvrtá. Klasická naděje stáje Joly a trenéra Františka Holčáka šla do nedělní Jarnej ceny kobýl v Bratislavě jako favoritka, tentokrát ale svou úspěšnou jízdu z posledního místa na první nezopakovala. Pod Jaromírem Šafářem doběhla na čtvrtém místě, necelou délku od vítězné Maďarky Rikolety se Zdenkem Šmidou.
 
Grande Steeplechase di Milano (Gd1, 5000 m) zase jednou putuje do Česka. Trenér Josef Váňa ml. slavil doběh “raz-dva” v pořadí Notti Magiche (Kousek) - Il Superstite (Bartoš).
 
Někdejší český šampion Bauyržan Murzabajev "vyloupil" Berlín. Během dvoudenního mítinku posbíral šest vítězství.
 
Sériová vítězka Famous Valley se ve Velké Chuchli svým nedělním osmým úspěchem za sebou přiblížila novodobému českému rekordu. Hnědka majitele Stanislava Chudáčka ho může vyrovnat už v příštím startu.
 
Krátký proces udělal se soupeři v slušně obsazené chuchelské “dvojce” na 1200 metrů pětiletý valach Mollys Best pod Pavlínou Filipovou. Tmavý hnědá ze stáje Filip odešel od pole lehce o 4 1/2 délky, 
 
Na dvou frontách v neděli bojovala stáj Lokotrans. V Bratislavě kromě klasického umístění Military Respecta brala ještě vítězství čtyřleté Kihnu ve Veľké májové ceně, osmiletý veterán Hello Hobby si prostřednictvím čtvrtého místa v Berlíně připsal další německé umístění.
 
Nejlepší polská dvouletá klisna minulé sezony Shafran Mnm debutovala v Německu zadrženým vítězstvím o 6 délek ve dvojkovém handicapu na 1400 metrů. Loňskou vítězku z Varšavy aktuálně trénuje Werner Haustein.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE