reklama 11C

Minařík vyhrál ve slavném dresu a září dál. Nečekal jsem to, říká

ikonka

/AKTUALIZOVÁNO/ Filip Minařík zažil úspěšný prodloužený víkend, v akci na japonských drahách byl od soboty do pondělí. Čeští koně startovali v neděli v Dortmundu. Shrnujeme dostihové události víkendu.
14.01.2019 09:49  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Žokej Filip Minařík o víkendu navázal na úspěšný start svého japonského angažmá. Mezi sobotou a pondělím si připsal celkem dvě vítězství v Nakajamě a okusil atmosféru grupy 2 o 109 milionů jenů (v přepočtu 22,5 milionů korun).
 
Nejlepším výsledkem českých koní na nedělních dostizích v Dortmundu bylo druhé místo devítiletého veterána Iraklina.
 
Japonsko: První triumf ve slavných barvách
 
Na první pohled to byl "jen" úspěch v rámcovém programu, ale sobotní vítězství v sedle klisny Preempt na závodišti Nakajama mělo pro Filipa Minaříka zvláštní náboj. Poprvé se totiž prosadil v barvách Shadai Race Horse, jedné ze stájí v majetku rodiny Yoshidových. Mezinárodně nejúspěšnější japonští majitelé a chovatelé, kteří vlastní na 3000 plnokrevníků včetně slavného hřebčína na ostrově Hokkaidó, si českého jezdce všimli už při jeho loňském dvouměsíčním pobytu v Tokiu a letos dokonce připojili podpis na Minaříkovu licenci.
 
Pětiletá ryzka Preempt, dcera výborného Giant’s Causewaye, v sobotu na trati 1800 metrů odskakovala se sázkovým kursem 118:10. Po tuhém boji nakonec rozhodovala cílová fotografie, na níž měla svěřenkyně trenéra Makota Saita hlavu vpředu.
 
Čtvrtý úspěch sezóny si pak Minařík připsal na stejné dráze v pondělí a opět to bylo po boji o hlavu. Čtyřletý Northern Kris, svěřenec trenéra Yukihira Kata, byl přitom outsider 370:10.
 

Čtěte také: Fanoušci mě bouřlivě vítali už v paddocku, říká Minařík

 
"Jsem s víkendem hodně spokojený. Se dvěma vítězstvími jsem ani nepočítal, protože jsem ve srovnání s výborným minulým týdnem neměl žádné zvláštní šance. Byl to takový návrat ke každodennosti, o to větší radost mám z toho, že se to podařilo," řekl Minařík v pondělí serveru Jezdci.cz.
 
Český jezdec se o víkedu přesouval i do Kjóta, kde dostal příležitost v nedělním vrcholu. V 109 miliony jenů dotovaném The Nikkei Shinshun Hai (Gr.2, 2400 m) ho stáj Godolphin angažovala na čtyřletého African Golda, který ale v závěru zeslábl a z patnáctého místa ztrácel na vítězného Glory Vase přes 18 délek.
 
Dortmund: Listopadový šok se neopakoval
 
Trojice českých zástupců se v neděli zúčastnila mítinku PMU v  Dortmundu. V deštivém počasí a na rozmačené dráze se začalo běhat už před jedenáctou hodinou dopoledne, což je pro sezónu 2019 nová podmínka francouzské společnosti pro dostihové dny s její podporou na německých drahách.
 
Nejlépe se s podmínkami vyrovnal devítiletý valach Iraklin ze stáje Karin – Neuberg. Svěřenec Filipa Neuberga nastupoval k 49. startu kariéry ve čtyřkovém sprintu na 1200 metrů. Stylem start - cíl jdoucího vítěze Super D J sice neohrozil, ale táhlým finišem v cílové rovině si pod Jaromírem Šafářem připsal druhé místo.
 
Naopak se nedařilo jeho stájovému kolegovi Neovi, kterého ovšem připravuje Greg Wroblewski. Někdejší třetí z Wielkej Warszawskej a polského St. Legeru loni v listopadu šokoval Dortmund zadrženým vítězstvím o 11 délek v kursu 534:10. V neděli se do propozičně podobného dostihu, třetí kategorie na 2500 metrů, vrátil, ale ani na okamžik nebyl ve hře.
 
Už na startu nabral velkou ztrátu a Jaromír Šafář ho vedl vnější stopou, aby se vyhnul odletujícímu písku, kteří při minulém německém startu valachovi vadil. Po několika stovkách metrů se sice dostal do kontaktu se zbytkem pole, ale už na protilehlé rovině se Šafář marně snažil o zlepšení pozice a dvakrát Nea pobídl bičíkem. V závěru předběhl jednoho soupeře a finišoval šestý.
 
Jediného koně porazila i druhá Wroblewského svěřenkyně, dosud převážně na proutěných překážkách startující Lancaster Rose. Protože ale ve zkoušce kategorie E na 1950 startovalo jen šest aktérů, brala za pátou příčku bezmála čtyřicet délek za vítězem ještě dotaci 150 eur.
 
Foto: Manabu Miura
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE