reklama 11B

Galileo a dál? 10 nejdražších plnokrevných hřebců světa

ikonka

Dát více než 100 000 liber za jedno připuštění? V tomto elitním klubu to není nic výjimečného. Projděte si žebříček deseti nejdražších plnokrevných plemeníků světa v sezóně 2019.
11.01.2019 17:10  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Evropské veličiny a žijící legendy jako Galileo a Dubawi, ale i velcí Američané, japonský rychlík a stále vlivnější Australan. Server thoroughbredracing.com zveřejnil nové vydání žebříčku deseti nejdražších plnokrevných plemeníků na světě.
 
Kolegové seřadili hřebce podle přepočtu jejich připouštěcího poplatku na libry, který i vzhledem k různým převodům jednotlivých měn na koruny ponecháváme.
 
 
1. GALILEO (Sadler’s Wells – Urban Sea, Miswaki)
21 let, Coolmore Stud (Irsko), připouštěcí poplatek: soukromý
 
Posledních deset let se u Galilea v kolonce připouštěcí poplatek uvádí slůvko "private" s tím, že je primárně využíván Coolmorem a jeho partnery. Různé neoficiální odhady se pohybují kolem částky 600 000 eur. Mnohonásobný šampión plemeníků v Británii i Irsku loni překonal dva velké mezníky svého otce Sadler’s Wellse – 327 vítězných potomků na evropské blacktype scéně a 73 vítězů grupy 1. Kromě britských klasických vítězů Forever Together a Kew Gardens měl na dráze výbornou klisnu Magical, samostatnou kapitolou jsou vnuci jako Cracksman, Enable nebo Masar.
 
V Česku připouštějí jeho synové Mikhail Glinka a Durante Alighieri, vítěz Českého derby Touch Of Genius zahajuje kariéru plemeníka v polském SK Moszna.
 
 
 
2. DEEP IMPACT (Sunday Silence – Wind In Her Hair, Alzao)
17 let, Shadai Stallion Station (Japonsko), 40 milionů jenů (289 000 liber)
 
Posedmé za sebou se Deep Impact stal šampiónem japonských plemeníků, tentokrát jeho potomci vyběhali 6,9 miliardy jenů. Prostřednictvím Wagneriana slavil čtvrté vítězství v Tokio Yushun (derby), na klasické scéně se prosadil i Fierement. Strmě ale roste i hřebcův mezinárodní vliv. Loni měl na dráze vítěze 2000 Guineas a začínajícího plemeníka Saxon Warriora, v Prix du Jockey Club se prosadil Study Of Man.
 
 
3. DUBAWI (Dubai Millennium – Zomaradah, Deploy)
17 let, Dalham Hall Stud (Velká Británie), 250 000 liber
 
Klenot impéria Darley se v létě stal jediným plemeníkem stojícím v Anglii, jehož potomci zvítězili ve stovce grupových dostihů. Loni měl na dráze šest vítězů grupy 1 včetně světoběžníka Benbatla a čerstvého vítěze dubajského Al Maktoum Challenge Round 1 North America. Největší naděje se ale momentálně upírají k šampiónovi evropských dvouletých hřebců Too Darn Hot a jeho vrstevníkovi Quorto. Vítězství prvně jmenovaného v Dewhurst Stakes zároveň připomíná enormní ceny, za které Dubawiho potomstvo opět odcházelo z dražebních ringů. Roční bratr Too Darn Hota byl loni prodán za 3,5 milionu guinejí.
 
Na českých drahách se dosud objevila jen hrstka Dubawiho potomků. Ryzák Gloushek zvítězil na úrovni II. kategorie a finišoval druhý v Bratislavské Míli, překážkář Qubawi před osmi lety vyhrál dostih v Kolesech. Druhá ze slovenského Oaks Waajida dala v chovu klasickou vítězku Wild Love. Podstatně více hříbat v českém provozu má Dubawiho syn Makfi, jsou mezi nimi vítěz slovenského derby Mon Cheri nebo populární Saša. Majitel Jiří Trávníček nedávno posílil svůj chov Dubawiho dcerou Kapitale, polosestrou německého derby-vítěze Kamsina.
 
 
 
4. WAR FRONT (Danzig – Starry Dreamer, Rubiano)
16 let, Claiborne Farm (USA), 250 000 dolarů (197 000 liber)
 
Nejdražší americký plemeník třetí rok setrvává na taxe 250 000 dolarů, i když se spekuluje, že někteří chovatelé jsou za hřebcovy služby ochotní zaplatit i vyšší sumy, konstatuje thoroughbredracing.com. Z posledních úspěchů zmiňme vítězství US Navy Flag v July Cupu, ale i doběh raz-dva v kanadské grupě 1 Summer Stakes v pořadí Fog Of War – War Of Will.
 
Výbornou bilanci měl War Front i na zářijové dražbě ročků v Keenelandu, kde pět jeho potomků překročilo hranici milionu dolarů. V českém turfu ho zatím reprezentoval jen třetí z rakouského derby Win Front.
 
 
 
5. TAPIT (Pulpit – Tap Your Heels, Unbridled)
18 let, Gainesway Farm (USA), 225 000 dolarů (178 000 liber)
 
Trojnásobný šampión amerických plemeníků Tapit zlevňuje z 300 000 na 225 000 dolarů. V loňské tabulce obsadil páté místo, dobře ho reprezentovali gr.1 vítězka Unique Bella a také polosestra vítěze trojkoruny American Pharoaha – Chasing Yesterday, která už sama vyhrála gr.1 Starlet Stakes. Sám Tapit má mezitím v chovu už celou řadu synů jako Tapizar, Tonalist nebo Constitution.
 
 
6. FRANKEL (Galileo – Kind, Danehill)
11 let, Banstead Manor Stud (Velká Británie), 175 000 liber
 
Naopak připouštěcí poplatek neporaženého Frankela stoupl ze 125 000 na 175 000 liber. Není divu, hnědák měl loni na dráze čtyři gr.1 vítěze v čele s Cracksmanem, který vyhrál pro české dostihy tolik významný ročník Qipco Champion Stakes. Frankel se ale blýskl gr.1 vítězem i v Japonsku prostřednictvím mílaře Mozu Ascot. Od Juddmonte Farms dostal enormní šanci a zdá se, že ji bezezbytku využil. V sezóně 2019 by měl mít na dráze celou řadu perspektivních tříletých v čele s East, stříbrnou z Breeders‘ Cup Juvenile Fillies Turf.
 
 
7. MEDAGLIA D‘ORO (El Prado – Capuccino Bay, Bailjumper)
19 let, Jonabell Farm (USA), 200 000 dolarů (158 000 liber)
 
Otec kultovních klisen Rachel Alexandry a Songbird má zatím na kontě 21 vítězů grupy 1. V nadcházející sezóně by podle thoroughbredracing.com měl připustit silnou sestavu klisen včetně šampiónek Unique Bella, American Gal, Forever Unbridled a Lemons Forever. Loni měl na dráze zejména Wonder Gadot, vítězku Queen’s Plate a Prince Of Wales’s Stakes. Syn Bolt d’Oro měl smůlu, že se narodil ve stejném ročníku jako vítěz trojkoruny Justify. Jediným počinem Medaglia D’Oro v českém turfu zůstává krátké účinkování nezvítězivší Rachel Tiffany před čtyřmi lety. 
 
 
8. CURLIN (Smart Strike – Sheriff’s Deputy, Deputy Minister)
15 let, Hill ‘n‘ Dale Farm (USA), 175 000 dolarů (138 000 liber)
 
Dvojnásobný Kůň roku v USA se etabloval mezi elitou plemeníků stojících v Kentucky a své vlastní chovné kariéry nyní zahajuje celá řada jeho synů. Na dráze mu loni dělal dobrou reklamu Good Magic, vítěz Haskell Invitational a druhý v Kentucky Derby za Justify. Do tréninku navíc směřují další početné ročníky. Jednoho klasického vítěze má Curlin i ve střední Evropě, vítěze slovenského St. Legeru z roku 2016 Mediciho.
 
 
9. SNITZEL (Redoute’s Choice – Snippets‘ Lass, Snippets)
17 let, Arrowfield Stud (Austrálie), 220 000 australských dolarů (122 000 liber)
 
Nevídaná jízda v podání australského fenoménu Snitzela pokračuje. Šampiónem plemeníků se poprvé stal v roce 2017 s rekordním výkonem 16,2 milionů australských dolarů. V následující sezóně si jeho syn Redzel připsal vítězství v premiérovém ročníku 10 miliony australských dolarů dotovaném The Everest a Snitzel překonal svůj vlastní rekord. Mezitím Redzel své vítězství v The Everestu obhájil a jeho otec opět suverénně vévodí aktuálním tabulkám.
 
 
 
9. SEA THE STARS (Cape Cross – Urban Sea, Miswaki)
13 let, Gilltown Stud (Irsko), 135 000 eur (122 000 liber)
 
Sea The Stars se ohlíží za zřejmě nejlepší sezónou, když jeho irská klasická vítězka Sea Of Class finišovala těsně druhá v Ceně vítězného oblouku za Enable a Stradivarius po celou sezónu exceloval na supervytrvaleckých tratích, mimo jiné v Ascot Gold Cupu a Goodwood Cupu. I díky nim se Sea The Stars celkovými výdělky svých potomků posunul k hranici 6 milionů liber a na třetí místo v pořadí evropských plemeníků.
 
Foto: Coolmore.com
 
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků z dostihové rubriky Jezdci.cz do vašeho e-mailu.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE