reklama 11D

Minařík: Dostihy v době koronaviru? Začíná to být trochu nepříjemné

ikonka

Český žokej Filip Minařík zaznamenal jeden z nejúspěšnějších víkendů svého letošního japonského angažmá. Před prázdnými tribunami v Nakajamě slavil dvě vítězství. "Třikrát denně si měříme teplotu, většina atrakcí ve městě je zavřená," říká.
09.03.2020 11:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
V posledních týdnech Filip Minařík téměř zapomněl, jaké to je jezdit sázkového favorita. Na nedělním mítinku v Nakajamě to po čase opět zažil a dva dny před svými 45. narozeninami se radoval hned ze dvou vítězství.
 
S šancovým hřebcem Smile se v dostihu na 2200 metrů prosadil jistě o 1 1/4 délky a hned po půl hodině přidal další úspěch v Aquamarine Stakes (1200 m, 35.1 milionů jenů) na pětileté klisně Megere Su, která odskakovala s kursem 133:10.
 
"Se Smilem jsem tady vyhrál přesně před rokem, je to kůň jednoho z nejlepších zdejších trenérů Norijukiho Horiho. Jeho vítězství se očekávalo, i když osobně jsem už pomalu přestával věřit, protože jsem v posledních týdnech jezdil samé outsidery od 30:1 výš a ti koně podle toho utíkali," řekl Minařík serveru Jezdci.cz.
 
Druhé vítězství se zrodilo na úrovni stakes a vítěznou klisnu Minaříkovi nasedlal další špičkový trenér Hideaki Fudžiwara. "Byla zhruba šestá, sedmá favoritka a to jsou zhruba nejlepší rita, na která se momentálně dostanu,” potvrzuje český žokej.
 

Čtěte také: Rousse sahala po vítězství v Deauville. Geniální Soumillon, řekl Luka

 
Průběh Minaříkova třetího zimního angažmá v Japonsku zatím potvrzuje původní předpoklady, že dostat se na kvalitní koně je letos obtížnější. Se svou průběžnou bilancí sedmi vítězství je proto spokojen. "Počet vítězství odpovídá očekávání, ale nemám skoro žádná umístění. Na druhou stranu je pravda, že jsem vyjezdil na dotacích v přepočtu kolem 1,2 milionu eur a na to se v Německu jezdí dva, tři roky," konstatuje.
 
Japonský dostihový provoz stále více ovlivňují opatření spojená se šířením koronaviru. "Všichni jsme to původně brali s rezervou, ale po dvou týdnech, co na dostihy nechodí žádní lidé, to začíná být trochu nepříjemné. Třikrát denně si musíme měřit teplotu, ve městě jsou zavřeny všechny chrámy a atrakce a o ničem jiném se tady už nemluví. To bylo ještě před dvěma týdny jiné," popisuje Minařík.
 
Na dostihy před prázdnými tribunami je zvyklý z Francie nebo Itálie, ale v Japonsku je to podle jeho slov něco úplně jiného. "V neděli tady chybí 50 tisíc lidí, to je přece jen strašný nezvyk. Fanoušci jsou nedílná součást japonských dostihů, to oni dělají atmosféru. Na závodiště teď ale oproti očekávání nechodí ani majitelé. V areálu je dohromady tak sto lidí," dodává.
 
I proto je Minařík částí myšlenek už opět v Evropě. "Lufthansa začíná rušit lety do Frankfurtu, protože Japonci nechtějí létat do Německa, kde je nakažených dvakrát tolik, co tady, což je v přepočtu na celkovou populaci velká koncentrace. A závodiště v Kolíně nad rýnem dnes oznámilo, že bude pořádat dostihy také prakticky bez diváků, neboť akce nad 1000 diváků jsou v Německu momentálně zakázané. Čert ví, co bude, je to zajímavá doba," zamýšlí se.
 
Minaříkova japonská licence vyprší 3. dubna. "Čekají mě tady ještě tři dostihové víkendy. Všechno, co ještě přijde, bude pro mě bonus. Jsem rád za každé rito a pokud se ještě jedno, dvě vítězství nebo pěkná umístění podaří, budu mít radost," uzavírá.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE