reklama 11D

Theophilos teď musí jít stejnou cestou jako Železník, říká Josef Váňa

ikonka

Dostihový klub iSport - Váňa se raduje z titulu majitele sezony na překážkách, ve stáji má šampiona krosařů a sní o druhém koni. Vítěz Velké pardubické Theophilos mezitím spokojeně zimuje. "Do sezony musí nějaké kilo shodit," směje se Josef Váňa.
21.01.2020 15:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Měl udělat radost už pouhou účastí ve Velké pardubické, ale valach Theophilos loni dokázal ve vrcholu překážkové sezony zvítězit a postaral se o obrovskou reklamu Dostihovému klubu iSport - Váňa.
 
Minulou sobotu se největší český dostihový syndikát dočkal dalšího zážitku, když na Galavečeru českého turfu přebíral ceny pro nejlepšího koně v cross country a majitele sezony na překážkách.
 
"Jedna velká oslava už proběhla v listopadu v Chyši a svou velikostí odpovídala významu vítězství ve Velké pardubické. Teď nás čeká další oslava v únoru," prozradil jeden ze zakladatelů projektu Petr Malík, který si na pódium Národního domu v Prostějově přišel pro ocenění se šálou ve stájových barvách kolem krku.
 

Čtěte více: Koněm roku je Nagano Gold. Letos uvažujeme i o Německu, řekl Sobotka

 
Dostihový klub iSport - Váňa se mezitím rozrostl na více než dvě stovky členů a stále přijímá další zájemce. "Úspěch ve Velké nastartoval obrovský zájem. Aktuálně s panem Váňou řešíme i otázku případného druhého koně v klubových barvách. Musíme počkat zhruba do března, ale věříme, že to dopadne," dodal Malík.
 
Centrálu Mlýnce / Bohuslav tentokrát v Prostějově reprezentoval pouze Josef Váňa starší, který kromě ocenění pro Theophila přebíral v zastoupení svého syna ještě L' Estranův titul šampiona steeplerů.
 
"Paní Váňová to musí doma hlídat a Pepča jel naproti panu Aichnerovi do Regensburgu. Pan Aichner je takový dostihový fanatik, že by si ocenění svého koně na galavečeru určitě nenechal ujít, ale narodila se mu vnučka a v neděli se v Bolzanu chystá rodinná oslava," usmíval se Váňa.
 
S Theophilem není co vymýšlet
 
Hlava rodinného klanu si sobotní vzpomínání na loňská vítězství užívala. "Musím se přiznat, že mi při tom pomyšlení stále bouchá srdce a třepou se mi ruce. Pořád je to emotivní, protože takové úspěchy se zase nemusí dlouho povést," vysvětloval.
 
V sále Národního domu si sice neodpustil tradiční pošťuchování vůči synovi, ale v zákulisí přiznal, že L’Estranovo vítězství v Gran Premio Merano pro něj znamenalo zvláštní uspokojení.
 
"My děláme koně celá rodina dohromady a já jsem rád za to, jak daleko se Pepča dostal. Už sám ví, že koně nejsou stroje a že je to o citu a zkušenostech. A já mu to přeju, protože co si pamatuji, tak už od nějakých čtrnácti let pořád hladověl a pořádně se nemohl najíst. Někdy už to s ním byl k nevydržení, tak jsem rád, že se už může najíst a je v pohodě," řekl Váňa.
 

Nagano Gold i Theophilos. Pusťte si záznam Galavečera českého turfu

 
Zatímco někteří vítězové anket Jockey Clubu byli na dovolené, v Mlýncích a Bohuslavi naplno žijí zimní překážkovou sezonou v Itálii. "Každý by si rád vybral svou dovolenou. Pavla se chystá na pár dnů někam ztratit a Pepča se původně chtěl podívat do Ameriky za kamarády, ale teď už máme fofr. Začínají grupy v Pise, pořád máme v plném tréninku kolem dvaceti koní, takže už moc není čas na relax," krčil rameny Váňa.
 
Šampion překážkových trenérů se netají tím, že plány Theophila jsou více méně dané. "Co chcete vymýšlet? Mohl by se sice rozběhnout v Lysé, ale on zase tak zkušený steepler není a já si myslím, že každý start v Pardubicích je pro koně krokem dopředu. I pro takového, co už tu Velkou pardubickou vyhrál. Vzpomínám si na Železníka, ten byl rok od roku lepší, protože se naučil zvládat ty těžké pardubické skoky suverénním způsobem. I díky tomu byl schopný vyhrát Velkou po pádu a nasednutí. On přes ty skoky neskákal, ale přímo lítal," poznamenal Váňa.
 
V novém roce se na vítěze Velké pardubické už několikrát v tréninku posadil. "Napoprvé celou dobu kvičel a hrabal. Bylo vidět, že má energie na rozdávání a nic mu nechybí. Samozřejmě trochu přibal a do své dostihové fazony bude muset nějaké to kilo zase shodit. To ale nebude problém. Jakmile Theophilos cítí, že se jde běhat, tak mu to v té jeho hlavě začne šrotovat," dodal.
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE