reklama 11A

Lukášek se těší na Zariyannku. Neskrývám, že si věřím, říká před derby

ikonka

Čerstvý vítěz maďarského derby a nejúspěšnější žokej letošní české sezony Tomáš Lukášek pojede v 100. Českém derby s největší pravděpodobností hnědku Zariyannku. "Vím, že mám výborného koně, teď už potřebujeme jen štěstí" říká o vítězce Oaks.
26.08.2020 15:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Když se Tomáše Lukáška v těchto dnech zeptáte, kolik derby už ve své kariéře vyhrál, musí se vedoucí muž letošní české statistiky na chvíli zamyslet. Čtyřikrát se radoval ve Varšavě, kdysi si připsal handicapové Perak Derby v Malajsii a minulou neděli přidal maďarské derby v sedle hnědáka Fausta. Dohromady to dělá šest derby a neuvěřitelných 19 klasických vítězství.
 
V době, kdy mu aplaudovali nadšení diváci v Budapešti, však český žokej už věděl, že ho brzy čeká jedna zajímavá šance na domácí půdě. V 100. Českém derby by měl vést klasickou vítězku Zariyannku ze stáje Lokotrans Slovakia CZ majitele Tibora Cvika..
 
"Pokud se nic zásadního nestane, mělo by to vyjít. Dosavadní stálý jezdec Zariyannky Radek Koplík zůstává na Opasanovi, tak jsme domluvení," potvrdil Tomáš Lukášek. Až se 6. září ve Velké Chuchli vyhoupne do Zariyannčina sedla, nebude to však jejich první setkání.
 
"Zariyannka hned ukázala, co umí"
 
Byl to právě Lukášek, kdo na jaře povzbuzoval trenéra Zdena Koplíka, že tehdy nestartovavší klisna v sobě ukrývá velký potenciál. "Jel ji v rychlé práci a řekl mi, že na takové kobyle letos ještě neseděl. Nadšeně popisoval, jak umí zrychlit z nuly na sto," popsal Koplík před dvěma měsíci v Podcastu EquiTV, proč Zariyannka debutovala rovnou v Jarní ceně klisen.
 
To jarní ráno si dobře vybavuje i Lukášek. "Zariyannka šla první galop v Chuchli a já jsem Zdenovi zrovna zavolal, že bych potřeboval trošku jezdit, protože jsem byl po jezdecké pauze. Dal mi Zariyannku a hned bylo poznat, že to není jen tak obyčejná klisna," vzpomíná.
 
 
Když příbuznou fenomenální Zarkavy viděl poprvé, ničím zvláštním ho neupoutala. V jejím sedle si však bleskově upravil názor. "Upoutala mě svým projevem. Zdeno má na takové koně oko. Je to na pohled sice malinká kobylka, ale když na ní jezdec sedí, už mu to vůbec nepřijde. Protože ona hned ukáže, co umí. Je hodně dobrá," nešetří superlativy Lukášek.
 
Zbytek příběhu je dobře známá historie. Při debutu v Jarní ceně klisen získala Zariyannka velkým závěrem čtvrté místo, ačkoli se opozdila na startu. Ve Velké jarní ceně doběhla druhá za Ratem a v srpnovém Oaks pak bez větších potíží zvítězila. V každém ze svých tří dosavadních startů, které proběhly výhradně na klasické scéně proti ročníkové špičce, se dokázala zvednout.
 
To všechno pod Radkem Koplíkem, který při Jarní ceně klisen na poslední chvíli zaskočil za svou zraněnou neteř Ingrid a poté už na Zariyannce zůstal. Po celé jaro však jezdil i dalšího pozvolna zrajícího koně s vysokou třídou, slovenského Opasana. A právě toto dilema dlouholetého kolegy a kamaráda otevřelo Tomáši Lukáškovi zajímavou šanci pro České derby.
 
"Už jsem vyhrál hodně velkých dostihů, ale České derby mi zatím chybí. Letos pojedu výborného koně a neskrývám, že si věřím. Teď už potřebujeme jen štěstí, sám jsem zvědav na průběh dostihu," dodává.
 
Hlavního soupeře vyloučil veterinář
 
I minulou neděli v Budapešti seděl na pozdním koni, který má to nejlepší teprve před sebou. Hřebec Faust ze stáje Intergaj, kterou ve střední Evropě proslavil vítěz grupy 1 Nancho, šel do maďarského derby jako vítěz trojkového dostihu a na jaře začínal v páté kategorii.
 
"Faust je krásný narostlý kůň. Vůbec se nedivím, že jako dvouletý nevyběhl. Na přání majitele zkusil klasické Nemzeti díj, ale míle není nic pro něj. Pak se vrátil do pětek a vyhrál trojku. Šel tedy opravdu zdola, i když vyznat se v maďarských formách je někdy těžké. Tamní koně klidně přecházejí z jedniček do pětek a obráceně," vysvětluje Lukášek.
 
Maďarský derby-festival, při němž se v rámci jednoho víkendu koná cvalové, klusácké i chrtí derby, měl podle česhého žokeje strhující atmosféru. Slavnostní odpoledne nicméně poznamenala kontroverze kolem vyloučení několika koní veterinářem. Zejména neúčast favorita derby Calabrese by mohla mít soudní dohru.
 
"Před několika týdny si tam v posledním oblouku zlomil kůň nešťastně nohu a od té doby v Budapešti zpřísnili pravidla. Každý kůň musí před dostihem projít veterinární prohlídkou, podobně jako před Velkou pardubickou. Do derby nepustili dva koně, do jedničkové míle dokonce tři. Majitelé protestovali a zřejmě se budou s maďarskou dostihovou autoritou soudit," přidává detaily Lukášek.
 
Jezdecké pohodě pomáhá klidový režim
 
Teď už se naplno soustředí na další úkoly doma, kde s patnácti vítězstvími vede průběžné pořadí Lázně Poděbrady Cupu. "Jezdí se mi letos moc dobře, každé dostihy si vyloženě užívám a nepociťuji žádné stájové tlaky. Jak to někdy bývá, když se člověk za ničím nehoní, dobré šance si ho najdou samy. Mám štěstí, že jsem letos potkal pár kvalitních koní. Nemám s nikým konkrétní dohodu, dívám se z týdne na týden,” shrnuje spokojeně.
 

Čtěte také: Fraga poběží v Českém derby. Minulý start neberu moc vážně, říká Luka

 
Jednou za čas se posadí v tréninku na koně trenéra Zdena Koplíka a příležitostně u své tchyně Aleny Peterlíkové ve Vídni. V žádné stájí však momentálně naplno nepracuje.
 
"Užívám si rodinu, chodím na ryby a věnuji se trošku udržování fyzičky. Mám spíš klidový režim, díky němuž jezdím na dostihy pokaždé natěšený a v psychické pohodě. Někteří lidé to neuznávají a mají dojem, že se flákám, ale já jsem svou hlavní práci odvedl v zimě v Kataru. Výsledkově to funguje, a tak mi to vyhovuje," uzavírá s tím, že kromě Česka by se rád na podzim ukázal i v Polsku a Maďarsku.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE