reklama 11C

Kaskadérští versus herečtí koně. Rozdíl v jejich přípravě je velký

ikonka

Využití koní pro natáčení filmů je poměrně časté. Kaskadérští koně jsou trénovaní pro akční scény. Naopak koně herečtí jsou koně na tzv. dálkové ovládání. Musejí být maximálně spolehliví, naučení udělat vše sami a co nejvíce v klidu.
20.03.2022 11:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
V čem se liší příprava koní kaskadérských od těch hereckých, popsala Nikola Kováříková v aktuálním vydání časopisu Koně a lidé. 
 
„Kaskadérští koně neboli koně pro speciální efekty jsou trénovaní pro akční scény jako například padání ve cvalu, práce s ohněm, vzpínání se nebo rozrážení předmětů. Naopak koně herečtí jsou koně na tzv. dálkové ovládání. Musejí být maximálně spolehliví, naučení udělat vše sami a co nejvíce v klidu, aby neohrozili jedoucího herce,“ uvedla autorka v úvodu svého příspěvku.
 

Kaskadérští koně

Ne každý kůň je vhodný na to být koněm pro speciální akce. „Kaskadérští koně jsou vybíráni pro výcvik podle předchozího vyhodnocení jejich vlastností a psychického rozpoložení. Avšak až v průběhu výcviku kůň prokáže, do jakého stupně přípravy se pro práci kaskadérského koně dostane. Koně, co postoupí ve výcviku na vyšší úroveň, jsou koně s maximální důvěrou v člověka, a proto jsou schopni jít i do větších akcí. Takoví koně jsou velmi cenění,“ konstatuje Nikola Kováříková. 
 
Kaskadérští koně se učí například padání, vzpínání, španělský krok, speciální akce pro zápřeže, zvykají si na výbuchy, oheň a další. „Bezpečnost těchto koní je při kaskadérských akcích vždy na prvním místě. Vše musí být perfektně promyšleno a připraveno do sebemenšího detailu, aby se eliminovala jakákoliv rizika poranění zvířete i jezdce,“ dozvídáme se.
 

Herečtí koně

Na rozdíl o koní kaskadérských jsou herečtí koně poměrně klidní, schopní respektovat a správně vyhodnocovat pobídky i nezkušeného jezdce, a přitom neohrozit jeho zdraví. Musí to být koně velmi klidné a vyrovnané povahy.
 
„S hereckými koňmi se vždy trénují jednotlivé akce. Znamená to tedy, že zkušený jezdec s hereckým koněm scénu několikrát projede, tak, jak by měla vypadat – například kde nacválat, kde se zastavit. Následně se na koně posadí herec a kůň by měl danou scénu s hercem zahrát sám. Úkolem herce je tedy pouze hrát, že je jezdec, zvládnout svoji roli a popřípadě odříkávat text, aniž by musel přemýšlet nad manipulací s koněm. Odtud také název ‚koně na dálkové ovládání‘,“ popisuje autorka článku v březnovém vydání časopisu Koně a lidé.
 

Psali jsme: Trénink pozitivní motivací. Koni se může chtít trénovat až příliš

 
Připomíná také, že je potřeba, aby tito koně byli opravdu dobře přiježdění a měli základní výcvik se speciálními akcemi, aby se nebáli ohně, světel a okolního natáčecího ruchu. Všichni herci, kteří mají ve filmu jízdu na koni, mají nejprve výcvikové hodiny. Často jich ale není moc a jede se naostro. „Zahraniční jezdci mají kvůli pojišťovně velká omezení, co se týče natáčení s koňmi. Kvůli smlouvám mohou pouze krokem, maximálně klusem a vše ostatní hrají dubléři. Česká republika v tomto směru nemá tak přísná omezení,“ prozrazuje kormě jiného Nikola Kováříková ve zmiňovaném periodiku.
 
Foto: Zuzana Tillerová
Zdroj: časopis Koně a lidé (se souhlasem vydavatele)



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE