reklama 11D

Letní Noc už nežije. Klasické vítězce a úspěšné matce bylo 30 let

ikonka

Vítězka Jarní ceny klisen z roku 1995 Letní Noc byla jednou z největších hvězd trenéra Ladislava Šilhavého ve vínovo-šedých barvách stáje MHM. V mimoňském hřebčíně narozená ryzka se prosadila i v chovu, kde dala Letního Hroma a další úspěšné koně.
29.04.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Ve věku 30 let byla ve středu uspána klasická vítězka a výborná chovná klisna Letní Noc. Jedna z nejúspěšnějších odchovankyň Státního statku Zákupy trávila spokojenou penzi u svého majitele Miloslava Halíka ve středočeských Radimovicích, kde ji v dobách aktivní kariéry trénoval nezapomenutelný Ladislav Šilhavý.

"Do poslední chvíle to byla velká osobnost. V životě nemarodila, neměla problémy s pohybovým aparátem ani s kolikami. Chodila do výběhu spolu s Larcanem a ještě v 28 letech tam házela hrby. Byla pro nás součástí rodiny, zůstává po ní díra v srdci. Poslední dva dny se její stav zhoršil natolik, že jsme se spolu s veterinářem rozhodli nechat ji uspat," řekl Miloslav Halík.

Dcera francouzského hřebce Monseigneura a vítězky Jarní ceny klisen L’ Avenir se narodila 19. března 1992 jako členka mimoňské větve rodiny La Lézarde. Její pravý bratr La Manche vyhrál Českomoravskou cenu a v polovině devadesátých let patřil k tuzemské elitě na tratích 1400 až 1800 metrů.

 

Čtěte také: Jsou to emoce, dostihy mě vtáhly, říká reportér a bývalý hradní mluvčí

 

"Koupi Letní Noci před 29 lety provázel jistý paradox. Původně jsem v Mimoni koupil jiného koně, ale nedošlo k prokázání jeho původu, tak jsem vybíral znovu a přes nevoli trenéra Šilhavého jsem se rozhodl pro Letní Noc. Láďa se mnou celou zpáteční cestu nemluvil, z nějakého důvodu neměl rád kobyly a preferoval hřebce," vzpomínal Halík.

Ryzka se zařadila do špičky ročníku už jako dvouletá, kdy získala dvě vítězství v Karlových Varech a Lysé nad Labem. V Ceně zimní královny podlehla jen Bajce. Jejímu vítězství v Jarní ceně klisen 1995 předcházely třetí místo v Memoriálu Rudolfa Deyla a interní výměna názorů ohledně jezdeckého obsazení.

"Martin Fiala nezajel v předzkoušce podle trenérových představ a Ladislav Šilhavý ho nechtěl za žádnou cenu posadit v Jarní ceně klisen. Přesvědčoval jsem ho, že kdo uspěje v Deylově memoriálu, nevyhrává Jarní cenu klisen, a nakonec jsem si prosadil svou. Letní Noc vyhrála a Láďa byl šťastný. V dostizích je někdy potřeba mít kliku, obyčejné štěstí. Bez toho to nejde," ohlíží se Halík.

Letní Noc následně doběhla třetí v Ceně hřebčína Napajedla a čtvrtá v Oaks. Jako čtyřletá běhala velké dostihy proti starším, mimo jiné skončila třetí v tehdy jedničkovém Memoriálu Josefa Šacha. Celkem absolvovala šestnáct startů a ve třech dokázala zvítězit.

V chovu dala sedm vítězů z dvanácti hříbat. Letní Hrom (Cumbrales) v roce 2004 ovládl Cenu prezidenta republiky, Letní Bouře (House Rules) byla druhá v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera a startovala v Českém derby.

Jedničkové umístění na rovině vybojovali i Letní Blesk (Cumbrales) a Letní Déšť (Beccari), zatímco Letní Stín finišoval třetí ve Zlaté sponě tříletých. Do chovu byly zařazeny Letní Bouře a Letní Duha (Rainbows For Life).

Další dcera Letní Láska (House Rules) uzavřela v říjnu 2016 šestým místem v pardubickém krosu historii Halíkovy stáje MHM.

Foto: poskytl Miloslav Halík (Letní Noc, na záběru vpravo, se svým dlouholetým souputníkem Larcanem)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE