reklama 11D

Lady mi otevřela dveře do jezdeckého světa, říká Chantal Nová

ikonka

Chantal Nová prožívala své juniorské sportovní období převážně v sedle klisny Lady. „Popsala bych jí jako koně s velkým srdcem. Byla velmi spolehlivá, nebojácná, hodná a mazlivá. I moje mladší sestra, na ní sama bez problémů jezdila,“ říká Chantal.
27.10.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

„Je pro mě opravdu těžké zvolit jednoho nezapomenutelného koně, protože v tom nejlepším světle vzpomínám na všechny,“ říká Chantal Nová. Nejvíce se však jezdecky posunula při práci s klisnou Lady 32 (Loutano Orion x Renomee Z), a to z obtížnosti Z až do výkonnosti do 125 centimetrů. Právě tuto šestnáctiletou klisnu v rozhovoru Chantal blíže představila. 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé? Jaké byly vaše společné začátky a první úspěchy?
Ladynku jsem si zkoušela v Hořovicích, kde jsem se do ní hned zamilovala a hrdě odvezla domů. Následující sezonu jsme už jely na mistrovství České republiky a skončily jsme tuším na jedenáctém místě v kategorii dětí, z čehož jsem měla ohromnou radost. Můj první úspěch s touto klisnou se dostavil na závodech v Litomyšli, kde jsem se s ní poprvé zúčastnila Czech Junior Cupu.
 
Čím si vás Lady získala a v čem jste si nejvíc rozuměli? Je něco, v čem vás jako jezdce posunula dál? 
Lady mě zbavila strachu a při práci s ní jsem se naučila být trpělivá. V drezurních hodinách jsme si zažily pár neshod, které jsme ale vždy s drezurní trenérkou Zdeňkou Tóth Skripovou vyřešily. Získala si mě hlavně svou věrnou povahou. Její jediné mínus bylo, že se bála koní, a tak jsem byla na opracovišti občas nervózní, ale v parkuru mi to vždy vynahradila. 
 
Jaké měla základní charakteristické znaky?
Popsala bych jí jako koně s velkým srdcem. Byla velmi spolehlivá, nebojácná, hodná a mazlivá. I moje mladší sestra, která se koním nevěnuje, na ní sama bez problémů jezdila.
 

Psali jsme: Bez koní a parkuru si to už nedokážu představit, říká Chantal Nová

 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Slabou chvilku si žádnou nevybavuji, těch veselých bylo opravdu mnoho. Lady mi vlastně otevřela dveře do jezdeckého světa, a především do závodů jako jsou Czech Junior Cup, mistrovské domácí mítinky, ale účastnila jsem se s ní také mezinárodních soutěží. Často se nám dařilo i v těch stylových, které jsem si jako juniorka velmi užívala.
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?
Nejvíce si cením desátého místa v celoročním finále Czech Junior Cup v Olomouci. Důležité pro mě byly každé dobře zajeté parkury nebo lepšího umístění v sedle Lady. 
 
Jaký byl její další osud? Jak těžké bylo vaše společné odloučení?
Loučení bylo pro nás velmi těžké. Ladynku milovali všichni ve stáji, a tak jsme si dali opravdu na čas s výběrem nových majitelů. Po delším hledání se náš záměr vyplatil a vím, že je nyní Lady se svou nynější majitelkou moc spokojená. Poměrně často mi na sociálních sítích vyskakují různé vzpomínky a fotografie ze závodů. Často se také potkáváme právě na závodech s její novou jezdkyní. Jsem za to moc ráda, když ji vidím a vím, že se má dobře.
 
Foto: Zenon Kisza, Helena Popelová / poskytla Chantal Nová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE