reklama 11D

Lucie Anovčínová byla úspěšná juniorka. Nyní jezdím pro radost, říká

ikonka

Jezdecké začátky, významné osobnosti kariéry, nezapomenutelní koně, a nejen to zmínila v rozhovoru parkurová jezdkyně Lucie Anovčínová. Po boku Anny Kellnerové také pronikla do světového sportu, kde získávala další cenné životní zkušenosti.
15.10.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Parkurová jezdkyně Lucie Anovčínová zahájila svou kariéru ve svých sedmi letech, což zapříčinil příchod dvou poníků, které dostala od rodičů. Na nich se v prvopočátku učila základům a na louce za domem poznávala, o čem ten jezdecký sport nejspíše bude. „První zkušenosti jsem získávala na Moravě, u nás v Nemojanech. Tam tenkrát můj táta koupil starý mlýn a na toto místo mi přivezl mé první dva poníky,“ doplňuje Lucie. 
 
Poté už se u vás dostavila touha po kompletním zapojení do jezdecké sportu? 
To bych úplně neřekla. Nejdříve jsem ani netušila, že vůbec takovýto sport existuje a nevěděla jsem, jak to celé probíhá. Jediné, co jsem v té začínající době věděla bylo, že chci rozhodně dál jezdit a posouvat se. Poté se moje maminka rozhodla, že mě přivede do jezdeckého klubu v Hodoníně a následně jsem se tam necelé tři roky dále učila novým věcem kolem koní. 
 
Už při těchto vašich prvních zkušenostech s koňmi jste tušila, že vaší hlavní disciplínou bude právě parkurové skákání? 
Je to určitě možné. Už v tomto jezdeckém klubu jsem se setkala s lidmi, kteří se věnovali parkuru a žádné jiné jezdecké odvětví vlastně v úvahu ani nepřicházelo. Poté jsem přemluvila rodiče, aby mi pořídili velkého koně a už jsem měla jasno, že chci určitě skákat. Složila jsem Zkoušky základního výcviku jezdce s mým prvním koněm. Ten se jmenoval Espery a s ním jsem také už od dvanácti let závodila. 
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zážitky? Vybavíte si přesný výsledek? 
Jedny z mých prvních závodů byly rozhodně v brněnské stáji na Veveří u Roberta Smékala. Měli jsme to velmi blízko, takže jsme hodně často jezdili právě tam. První závody jsem absolvovala s Esperym, ale na přesný výsledek si už asi nevzpomenu. Zajímavé je, že jsem ho dostala, když mně i jemu bylo dvanáct let. Dodnes ho máme ve stáji a ve svých pětadvaceti letech je stále zdravý a vozí děti pod sedlem. 
 
Můžete zmínit i některé pro vás důležité osobnosti, které vás postupně učily a provázely na vaší cestě? 
První moje trenérka, s níž jsem začínala postupně skákat, byla Iva Horníčková od nás z Hodonína. Dojížděla jsem později na tréninky do její stáje v Týnci, prožila jsem s ní několik důležitých let a pod jejím vedením jsem se dostala od základních parkurů až do stupně L. Následně jsem trénovala u Zoltána Tótha. S ním to bylo také výborné. Hodně jsme objížděli Junior Cup při Českém skokovém poháru a řekla bych, že při této spolupráci jsem získávala i nejvíce svých úspěchů. Dále jsem se stala svěřenkyní Radovana Cibereho a v té době jsme se posouvali spíše na mezinárodní úroveň a jezdili jsme hodně po zahraničních závodech. Velkým vzorem pro mě byla i Jana Francová a momentálně můžu říct, že sebe a svého koně udržuji v kondici s Aničkou Kellnerovou. 
 

Čtěte také: Barbora Vojtková: Ke koním nás dovedla mamka. Podporovala naše nadšení

 
Měla jste možnost trénovat i s nějakými zahraničními trenéry? 
I tato možnost se naskytla. Nějakou dobu jsem žila v Itálii, kde jsem se dostala do kontaktu s jezdkyní Jane Richard Philips, která se účastní série Global Champions Tour. Byla to pro mě vždy veliká pocta, jelikož jsem mohla jezdit některé její koně a získávat nové zkušenosti pod jejím vedením. 
 
Které své sportovní úspěchy řadíte mezi ty nejcennější? 
Hodně si zpětně vážím jednoho z prvních vítězství při mezinárodních závodech v Leszně s kobylkou Rolys. Sice to byla malá túra, ale v té době mě to moc potěšilo. Velmi úspěšné období bylo mé juniorské, kdy jsem jezdila na jednotlivá kola Kolowrat a Junior Cupů a několikrát jsem si připsala vítězství. Poté si moc vážím vzpomínek na mého nejschopnějšího koně jménem Casis-HS, s nímž jsem si užívala starty na nejvyšší parkurové obtížnosti. Byl opravdu skvělý a vždy mi byl nápomocen.
 
Zdá se, že Casis-HS bude tím vaším nejvíce výjimečným koněm. Je to tak? 
Rozhodně ano, bude to právě Casis. Ze začátku s ním sice přicházelo dost chyb i v nižších soutěžích, ale poté jsme se sehráli a byli jsme schopní konkurovat ostatním v ST a T parkurech i na mezinárodní úrovni. Sice nebyl moc rychlý, takže jsme mockrát nevyhráli, ale byla jsem vždy vděčná za každý bezchybně překonaný parkur. 
 
Máte v tuto chvíli ještě nějaké sportovní ambice? Jaké jsou vaše další jezdecké plány? 
Momentálně mám pouze jednu svou sportovní kobylku Auteuil AH Z, s níž tvořím dvojici už více než sedm let. Dokonce jsem se s ní mohla účastnit soutěží při Prague PlayOffs a vedlo se nám v obou ročnících velice dobře. Nicméně v této době se ježděním převážně bavím a dělám to hlavně pro radost. Čekám ještě až mi dorostou dvě hříbátka a nyní mým hlavním cílem je, aby se moji koně měli dobře a byli spokojení. 
 
Takže se v této době už nevidíte jako profesionální parkurová jezdkyně po boku Anny Kellnerové?
Takto už se nyní vážně nevidím. Po boku Aničky se vidím převážně jako její veliká opora, což je další věc, která mě vždycky moc naplňovala. Raději jsem zrušila svůj výjezd, abych mohla jet vypomáhat Aničce a držet jí palce při významných startech.  
 
Foto: Michael Motygin, Zenon Kisza / poskytla Lucie Anovčínová 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE