reklama 11A

Blíží se start moderního pětiboje na OH v Riu

Vedle klasických jezdeckých disciplín jsou koně součástí ještě jednoho olympijského sportu – moderního pětiboje. Ten odstartuje na olympiádě v Riu ve čtvrtek 18. srpna, a Čech David Svoboda se pustí do obhajoby zlata z roku 2012…
17.08.2016 15:40  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Jednou z pěti disciplín, ve které musí pětibojaři prokázat svou připravenost, je parkur. Kromě něj však závodí ještě v dalších čtyřech zcela odlišných sportech.

Pětibojařská soutěž začíná šermem, po něm přichází plavání, jezdecký parkur a ve spojené poslední disciplíně se odehrává běh a šerm.

V historii se jednalo o prověrku připravenosti vojáků. Ještě před druhou světovou válkou byl pětiboj výsadou důstojníků. Na olympijské hry byl jako sport zařazen v roce 1912, ženy však soutěžíod roku 2000.

Nejlepší pětibojaři světa zahájí v Riu svou soutěž ve čtvrtek 18. srpna, na programu je šerm ženské i mužské kategorie. O den později pokračuje pouze soutěž žen, které ve výše uvedeném pořadí projdou dalšími čtyřmi disciplínami. Start závěrečného běhu v kombinaci se střelbou je plánovaný na 18.00 hodin.

V sobotu 20. srpna čeká sled čtyř disciplín muže, a začátek běhu a střelby je taktéž na programu od 18.00 hodin.

Česká republika má v Riu tři želízka v ohni: Barboru Kodedovou, Jana Kufa a Davida Svobodu. Poslední jmenovaný sportovec má letos těžkou úlohu, obhajuje totiž zlatou medaili z poslední olympiády, která se konala v roce 2012 v Londýně. Chybět nebude také stříbrný medailista z roku 2012 Číňan Cao Zhongrong. Z ostatních medailistů ani v jedné kategorii na soupiskách závodníků pro Rio nikdo nefiguruje.


Přehled vysílání soutěže moderního pětiboje na České televizi najdete ZDE.

 

Výsledky můžete sledovat TADY.

 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE