reklama 11D

Kratochvílovo kouzlo trvá. Osmou Prvomájovou vyhrál na Antalgique

ikonka

Šestiletá klisna Antalgique v sobotu prodloužila unikátní sérii Jana Kratochvíla v Prvomájové steeplechase. Tmavá hnědka stáje Lokotrans potvrdila, že je na překážkovém kursu v Lysé nad Labem jako doma a s přehledem zdolala favorizovaného Aenease.
01.05.2021 20:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Vztyčil se ve třmenech a euforicky si poklepal rukou na dres. Žokej Jan Kratochvíl nadále zůstává neotřesitelným vládcem Prvomájové steeplechase. Své osmé vítězství v populárním dostihu za sebou získal na klisně Antalgique, jíž v sobotu věřili jen zasvěcení, a potvrdil výbornou formu svého nového šéfa Luboše Urbánka a stáje Lokotrans.

Polosestra vítěze Gran Premio Merano Al Bustana či druhého z Českého derby Avereho v napínavém finiši udržela za sebou favorita Aenease, třetí finišoval Bugsie Malone před veteránem Larizanem.

"Věděl jsem, že Antalgique má formu. Dobře skákala a v závěru to skvěle seběhla. Byla výborně připravená," radoval se Kratochvíl, který v Prvomájové steeplechase uspěl poprvé pro jiného trenéra než Josefa Váňu. Od roku 2014 postupně zvítězil dvakrát s Rabbit Wellem a Theophilosem, po jednom úspěchu přidal s Ange Guardianem, Power Zarem a Forever Dryem.

 

Čtěte také: Chaloupka slaví první francouzské vítězství! Zařídil ho Cote Jardin

 

Antalgique byla s kursem 8:1 čtvrtou šancí v sedmičlenném poli, ale Kratochvíl ji odjezdil stejně sebevědomě jako její slavné předchůdce. Na 4200 metrů dlouhém kursu čítajícím všechny klíčové překážky včetně tribunního skoku, irské lavice, zahrádek i Karlova vodního příkopu, držel klisnu uprostřed pole s minimální ztrátou na vodícího Power Zara.

Když v posledním oblouku nastoupil, Aeneas byl ještě poměrně daleko. Navzdory pohledné koncovce se dokázal k tmavé hnědce přiblížit jen na 2 1/4 délky a potvrdil obavy, že pro něj distance tradičního dostihu možná bude krátká.

Šestiletá Antalgique se dostala do České republiky oklikou přes francouzský chov, kde však nezabřezla a byla vyřazena. Majitel ji následně nabídl Karlu Jalovému, v jehož barvách běhala většina klisniných sourozenců a mezitím vlastní i jejich matku Averu. Samotná Antalgique loni běhala čtyřkové steeplechase a na sklonku sezony skončila třetí na proutěných překážkách ve Wroclawi. V Lysé nad Labem se jí od začátku dařilo, v srpnu zde zaznamenala své první vítězství, v dalších dvou startech doběhla druhá.

Středisko Újezd u Boskovic završilo úspěšnou sobotu suverénním triumfem čtyřletého Frenkiho ze stáje Castor ve čtyřkových Proutěných překážkách Tipsport. Syn jedničkové vítězky Francie při svém překážkovém debutu utekl o 9 délek dlouho vedoucímu Skyline Runnerovi.

Vrcholem rovinové části mítinku byl první ročník Memoriálu Chrise Richnera za podpory přátel a společnosti Charvát Group, v němž se jistě o 1 3/4 délky prosadila pětiletá Sixte pod Alenou Plimlovou.

Pátým místem v dostihu tříletých debutantů na 2200 metrů zahájil kariéru do klasických dostihů přihlášený Australia Cross. Vítězství však přesto putovalo do Mlýnců prostřednictvím Boule de Neige, který jistě porazil Stezku, Negro Musicu a Lady In Pink.

 

Krátce ze zahraničí

 

Dvě druhá místa vezou svěřenci Jiřího Brože z Mnichova. Pětiletý Top Gun ztrácel ve IV. kategorii na 1400 metrů na vítězného Luzuma 3/4 délky, Wicker Stone finišoval druhý ve čtyřkové míli. V sedle obou byl Jiří Palík.

Početná ekipa českých koní v sobotu startovala ve Wissembourgu. Nejlepší výsledek vytěžil čtyřletý valach High In The Sky, který s Danielem Vyhnálkem skončil na vzdáleném čtvrtém místě v proutěných překážkách čtyřletých Prix Credit Agricole (3400 m, 13 000 eur). Rekonvalescent Suprtupl doběhl pod Jaroslavem Myškou osmý. Šestý z loňské Velké pardubické Casper ztrácel z páté příčky ve steeplechase Prix Boucherie-Traiteur Foeller (3900 m, 13 000 eur) na vítěze jen 7 délek.

Poetic Flare jde ve stopách svého otce Dawn Approache. Svěřenec Jima Bolgera pro sebe rozhodl dramatický finiš 2000 Guineas v Newmarketu. V sedle s Kevinem Manningem zdolal o krátkou hlavu Master Of The Seas, třetí skončil Lucky Vega.
 
Miroslav Rulec má ve stáji potenciálního spolufavorita německého derby. Hřebec Lambo potvrdil svou třídu lehkým úspěchem v grupě 3 Bavarian Classic v Mnichově.

Foto: Ivan Krejza




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE