reklama 11B

Koně jako osud. Český rozhlas odvysílal dokudrama o Latě Brandisové

ikonka

Rozhlasový cyklus Osudové ženy se zaměřil na jedinou vítěznou jezdkyni v historii Velké pardubické Latu Brandisovou. Její příběh zrekonstruoval prostřednictvím krátkých dokudramat a také archivní ukázky. Odkaz na pořad najdete v článku.
03.02.2020 10:25  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
V červnu uplyne 125 let od narození Laty Brandisové. Příběh jediné vítězky Velké pardubické se v posledních letech stal námětem pro několik krátkých dokumentů, loni ho široké veřejnosti v Česku i anglicky mluvících zemích připomněla oceňovaná biografie "Nezlomná" od Richarda Askwitha.
 
Jediný knižní životopis Laty Brandisové se stal předlohou také pro nejnovější díl cyklu "Osudové ženy", který minulou sobotu odvysílal Český rozhlas Dvojka. Hostem pořadu byl náš redakční kolega Martin Cáp, Latu Brandisovou ztvárnila v krátkých dokudramatech herečka Zuzana Kajnarová - Říčařová. V dalších rolích se představili Kamil Halbich či Dalimil Klapka, součástí vysílání je i krátká dobová ukázka z roku 1937.
 
"Narodila se do šlechtické rodiny s hlubokým vztahem ke koním a ti se stali i jejím osudem. Jako první žena v historii v roce 1937 vyhrála nejslavnější českou steeplechase – Velkou pardubickou. Stala se národní hrdinkou, bohužel však ne nadlouho. Za komunismu žila na okraji společnosti a v chudobě," zní anotace Českého rozhlasu.
 
Půlhodinové vysílání si můžete poslechnout na tomto odkazu.
 
 

Psali jsme

 
 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE