reklama 11D

Kaskadér Michal Bednář: Nejvíc mě naplňuje práce s koněm beze slov

ikonka

Michal Bednář jezdí na koních od dětství, k jeho prvním vzpomínkám patří divoká jízda na plemeníkovi Týmovi. Tento týden se spolu se skupinou Haraldos Stunt Brothers představí v denním i večerním programu veletrhu FOR HORSE v pražských Letňanech.
03.04.2019 07:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
Jak se chlapec z malé jihomoravské vísky stane hvězdou světových jezdeckých show? Odpovídá Michal Bednář, člen skupiny Haraldos Stunt Brothers, který bude patřit k hlavním postavám večerní show veletrhu FOR HORSE. Ten začíná už ve čtvrtek 4. dubna ve veletržním areálu PVA Expo Praha v Letňanech a potrvá až do neděle 7. dubna.
 
 
Jak jste se dostal ke koním?
 
Dalo by se říci, že jsem u koní od malička. Pocházím z “koňařské” rodiny, kde mě oba rodiče již od raného věku učili pracovat s těmito nádhernými zvířaty a dodnes jsou pro mne oba velkou inspirací. Při pátrání v paměti se mi vybavuje jedna z prvních vzpomínek, na trošku divokou vyjížďku v lese na našem plemenném hřebci Týmovi (2759 Tým, WPBr), která sice dobře začala, ale pak se nějak zvrtla a já jsem tehdy skončil se zlomenou klíční kostí. To mi bylo pět let.
 
 
Jaký druh práce s koňmi vás nejvíce baví?
 
Ještě před pár lety by moje odpověď byla zcela jednoznačná: “kaskadéřina”. Je to totiž činnost, která přináší hodně adrenalinu, dostáváte se při ní do mezních situací, testuje svoje možnosti i možnosti koně a učíte se správné technice pádů. A tohle všechno pro mě vždy byla obrovská výzva. V posledních letech jsem se ale posunul zase o kus dále a nyní mě stejně jako kaskadérská práce naplňuje “práce s koněm beze slov”, kdy já a kůň tvoříme jeden harmonický celek, vzájemně si nasloucháme a naše myšlenky jsou propojeny. Je to prostě nádherný pocit.
 
 
U koho jste hledal inspiraci?
 
Nejlepší inspirací jsou pro mě samotní koně. Pozorovat je a učit se od nich je ohromující. Během svého života jsem potkal mnoho zajímavých a inspirujících lidí, ale asi nejvíce na mne v tomto ohledu zapůsobil Jean Francois Pignon, který si se svými svěřenci dokázal vybudovat neuvěřitelně silný vztah, své koně miluje a oni jsou na oplátku ochotni vyplnit každé jeho přání. To stejné je i mým cílem.
 
 
Podle jakých kritérií si své svěřence vybíráte?
 
Nejsem si jistý, zda mám pro výběr koně nějaká striktní kritéria a vlastně ani nemohu říci, zda jsem já tím, kdo si koně vybírá. Dle mého názoru je celý proces spíše otázkou pocitů, mých vlastních a mého koňského protějšku, které získáme při našem prvním setkání. Prostě se na sebe podíváme a v tu chvíli oba víme, že proti nám stojí ten "parťák", na kterého jsme čekali. Koně jsou stejně jako lidé velké individuality a já za svůj život ještě nepotkal koně, se kterým bych nedokázal navázat kontakt a pracovat.
 
 
Jakých úspěchů si ve své kariéře nejvíce ceníte?
 
Asi by bylo vhodné se na tomto místě zmínit o Troy – The Epic Horse Show v Číně, o skvělých výsledcích na mistrovství světa v trikovém ježdění v Moskvě, o mém působení v Německu, či o natáčení mnoha zajímavých filmů. Největší odměnou je ovšem pro mě to, že mohu dělat to, co mě nejvíce baví, že mohu lidem při svých vystoupeních rozdávat radost, plnit současně své i jejich sny a třeba, kdo ví, i někoho inspirovat.
 
 
Existuje nějaký kůň, kterého byste mohl označit za svého životního?
 
Pro mě je každý kůň, kterému jsem věnoval část svého srdce a života důležitým a opravdu nemohu vybrat jen jednoho. Naopak, u mě by těch "životních" koní byla docela dlouhá řada. Od každého z nich jsem se něco naučil a každý z nich pro mě byl zároveň parťákem i přítelem.
 
 
Co jste si připravil pro diváky veletrhu FOR HORSE 2019?
 
Jsem součástí skupiny Haraldos Stunt Brothers a na veletrhu FOR HORSE se divákům společně představíme jak v rámci denního programu, tak ve večerní show. Naše seskupení má mnoho skvělých kaskadérů, kteří návštěvníkům přiblíží tu základní kaskadérskou práci, ale samozřejmě i pokročilou akrobacii v podobě náročných triků, jako je např. džigitovka. Exkluzivně pro večerní show veletrhu jsme si připravili představení nabité akcí, souboji a pyrotechnickými efekty, který je ale vlastně zároveň příběhem milostným, neboť je o vztahu Ducha Hromu s pozemskou dívkou, jež se jednoho dne dostane do nebezpečí a on sestoupí z nebes, aby ji chránil. Jak celý příběh dopadne? Na to se přijďte podívat na večerní show veletrhu FOR HORSE. Budeme se vás těšit.
 
Zdroj: tisková informace veletrhu FOR HORSE



Štítky: FOR HORSE
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE