reklama 11B

Doma Vaquera v Praze. Veletrh For Horse chystá španělskou specialitu

ikonka

/PR článek/ Manželé Sokolovi z Ranče Sokolí hnízdo v Lukavci předvedou návštěvníkům veletrhu FOR HORSE tradiční španělskou disciplínu "Doma Vaquera" na koních plemene Pura Raza Espanola.
30.03.2019 07:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
Ve své závodní podobě je Doma Vaquera náročnou zkouškou dovedností koně i jezdce. Své kořeny má přitom v práci s dobytkem. Původně pracovní disciplína bude patřit k velkým atrakcím veletrhu potřeb pro koně, chovatele a milovníky koní FOR HORSE, který se uskuteční ve dnech 4. - 7. dubna ve veletržním areálu PVA Expo Praha.
 
Doma Vaquera bude v Letňanech k vidění díky manželům Sokolovým z Ranče Sokolí hnízdo v Lukavci, kteří se představí v sedlech valachů plemene Pura Raza Espanola.
 
 
Jak jste se dostali ke koním?
 
Ani jeden z nás nepochází z koňácké rodiny, ale motali jsme se kolem koní už od dětství a pak jsme společně navštěvovali jezdecký kroužek při SZTŠ v Novém Jičíně. Později si každý z nás pořídil nějakého vlastního koníka a zkoušel si ssplnit své sny. Jirka jezdil western a toulal se na koni přírodou, já se pokoušela o sportovní ježdění. Pak nás život opět svedl dohromady a oba jsme propadli kouzlu andaluských koní.
 
 
Jaký druh práce s koňmi vás nejvíce baví?
 
Každý  čas strávený s našimi koňmi je zábava. Snažíme se , aby naši koně byli všestranní a spolehliví parťáci, baví nás klasická drezurní práce na jízdárně pod sedlem, anebo hry jen tak ve volnosti, milujeme dlouhé vyjížďky a několikadenní vandrování. Podstatné je, že každá práce, každá aktivita nám přináší radost, a že naši koně jsou spokojení.
 
 
U koho jste hledali inspiraci?
 
Na začátku byla inspirace v knihách. Posledních pár let máme štěstí na skvělé lidi, kteří koním rozumí a umějí své umění předat. Po tom, co jsme si pořídili 2 mladé hřebečky PRE, nám osud poslal skvělého člověka Angela Cida Camáse, který nás inspiruje svým jezdeckým uměním a španělskou jezdeckou tradicí a kulturou. Dalším člověkem, který nám velmi pomohl s pochopením vztahu člověk a kůň, je Fred Bednář, u kterého čerpáme inspiraci při výcviku ze země i v sedle.
 
 
Podle jakých kritérií si své svěřence vybíráte? 
 
Obecně každý kůň je jedinečný a má nějaký potenciál. Ale nám se prostě líbí iberští koně,  pro jejich temperament, jiskru, inteligenci a cit.
 
 
Jakých úspěchů si ve své kariéře nejvíce ceníte?
 
Ani jeden z nás nedělá jezdeckou kariéru. Máme radost z malých úspěchů. Jeden z našich klasických jezdeckých vzorů Nuno Oliveira řekl, že jezdecké umění je to, když se člověk a kůň stanou jedním. Tak to by asi byl vrchol našeho snažení.
 
 
Existuje nějaký kůň, kterého byste mohli označit za svého životního?
 
Nelze jmenovat jednoho, každý kůň byl nebo je něčím vyjímečný a zanechal stopu v srdci a velkou zkušenost.
 
 
Co jste si připravili pro publikum veletrhu FOR HORSE 2019?
 
Chtěli bychom návštěvníkům veletrhu přiblížit iberskou kulturu pomocí hudby, tance a práce s koňmi.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE