reklama 11B

Karolína Lorencová dala koním druhou šanci. Všichni byli výjimeční

ikonka

Parkurová jezdkyně Karolína Lorencová, jež své první úspěchy sbírala již při pony republikových šampionátech, nyní pravidelně startuje v kategorii U25, a to i na mezinárodní úrovni. Cílem je úspěšné mistrovství ČR a poté start v O2 areně.
21.06.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

V jezdeckém sportu se angažuje Karolína Lorencová již sedm let. Jako dítě s mámou chodila do stáje, kde měla ustájené své koně. „Nikdy mě to ale nenadchlo a spíše jsem se koní bála. Když jsem byla starší, měla jsem vyzkoušených mnoho sportů, i hraní na různé nástroje, ale nic netrvalo dlouho a po nějaké době mě vše omrzelo,“ říká Karolína, která poté dala ještě jednu šanci koním, přibližně v devíti letech to začalo být intenzivní a jezdectví se věnuje dodnes. Pravidelně reprezentuje svou Stáj Nechánice na významných národních i mezinárodních závodech.
 
Vybavíte si svůj úplně první kontakt s koňmi a na kterém místě se dále odehrávaly vaše jezdecké začátky?
První pořádnou zkušenost jsem získala ve stáji Březová-Oleško, kde jsem narazila na pony klisnu Samaru. K tomuto sportu mě přivedl Milan Plšek, který mě v té stáji začínal trénovat právě na Samaře.
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla?
Věnuji se parkuru, ve kterém mám dosaženo ST* s mým nyní nejlepším koněm Cooperem Z.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? 
Určitě jsem byla velice nervózní před každou soutěží, ale Samaře jsem vždy věřila. Naše první závody se uskutečnily v Martinicích v roce 2016.
   
Která místa a jezdecké areály jste využívala a působila jste v nich se svými koňmi?
Začínala jsem ve stáji v Březová-Oleško, poté si máma postavila svoje vlastní stáje v Nechánicích, a v nich působíme doteď. Také jsem jezdila na Mělník k panu Mestenhauserovi na soustředění.
 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti a komu nejvíce vděčíte za to, čeho jste v jezdeckém sportu dosáhla?
Jak už jsem zmínila, Milan Plšek mě přivedl k tomuto sportu a jemu za to vděčím nejvíce. Obrovské zkušenosti mi v průběhu kariéry předala také Iva Holíková, se kterou jsem poslední čtyři roky trénovala a velmi se v tomto sportu díky ní posunula. Moji aktuální trenéři jsou David Fialka, se kterým skáču a Robert Pokorný, který mi pomáhá s domácí přípravou koní, oběma jsem za to velmi vděčná. 
 

Psali jsme: Duchanová: Děda ze mě chtěl mít tenistku. Zamilovala jsem si jezdectví

 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce?
První zásadnější úspěch bylo umístění na mém prvním mistrovství České republiky se Samarou. Nejvíce si však cením každého parkuru, ze kterého já i moji parťáci vyjdeme ve zdraví.
 
Na které své koně vzpomínáte nejraději? 
Ráda vzpomínám na všechny koně, ale velká srdcová záležitost je I-Cashmira VD Waterkant, která narozdíl od poničky Samary byla můj první velký kůň. Všichni koně, které jsem měla, nebo mám, jsou něčím výjimeční.
 
Kteří koně nyní tvoří váš tým a co s nimi máte již za sebou?
Nyní mám dva koně, valacha Coopera a kobylu Dylanii, přičemž Coopera vlastním já a mamka Dylanii. S Dylanii máme vychozené parkury do stupně ZL, které jsme měly úspěšné. S Cooperem máme skočené parkury do úrovně ST*, byli jsme spolu v Šamoríně a máme za sebou naše první CSI, které se letos odehrávalo v Chuchli.
 
Jakým dalším aktivitám se v rámci jezdectví věnujete?
Pouze se věnuji práci s vlastními koňmi. Občas si sednu na jiného koně, když je potřeba.
 
Jak zvládáte propojovat závodění se studijním a rodinným životem?
Myslela jsem si, že až nastoupím na střední školu, bude to pro mě mnohem časově náročnější, naštěstí mi moje škola vychází vstříc a podporuje mé výjezdy na závody či tréninky. S trávením času s kamarády či rodinou se mi to trochu ztěžuje, ale upřímně si nestěžuji, myslím že to ke sportu patří.
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví? 
Jako malá jsem měla určitě ambice velké, dnes to ale vidím mnohem realističtěji. Můj aktuální plán je se zúčastnit letošního mistrovství České republiky a pokud se zadaří tam, ráda bych odstartovala v O2 areně při Global Champions Prague Playoffs.
 
Foto: poskytla Karolína Lorencová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE