reklama 11D

Kaiserwalzer vyhrál klidnou kvalifikaci, Váňa se odškodnil hattrickem

ikonka

Tři dny poté, co slavil klusácké vítězství v Topoľčiankách, dovedl Lukáš Matuský slovenského Kaiserwalzera k úspěchu ve čtvrté kvalifikaci. Josef Váňa vyhrál v rámcovém programu s veteránem No Time To Losem i "mladou puškou" Chelmsdordem.
04.09.2021 19:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ofenziva slovenských startujících v letošních kvalifikačních dostizích na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou vyvrcholila v sobotu vítězstvím osmiletého valacha Kaiserwalzera s Lukášem Matuským ve Velké ceně města Pardubic - Euro Equus.

Tmavý hnědák, kterého pro DS Millennium připravuje Jaroslav Brečka, ve čtvrté kvalifikaci dokonale odškodnil své příznivce za nešťastné uklouznutí před velkým vodním příkopem ze začátku srpna a jistě o 2 délky porazil od startu vedoucího favorita Theophila. Třetí finišoval v komorní sestavě Mahe King a do cíle se dostali i zbylí tři startující.

"Snažil jsem se Kaiserwalzerovi vyhovět, aby ho dostih bavil. Věděl jsem, že když to bude pomalé a jeho to bude bavit, tak má velký závěr a dnes to dokázal. Běželo se tréninkovým způsobem, bylo nás málo a nikdo nechtěl riskovat úraz před Velkou pardubickou," řekl České televizi Matuský, který má v tomto týdnu za sebou kuriózní zápis. Na středečním mítinku v Topoľčiankách zvítězil v klusáckém dostihu a momentálně je v čele slovenského klusáckého šampionátu.

 

Čtěte také: Pardubické dostihy: Hattrick do Němčic, double do Pegasu

 

"Symbióza Matuský – Kaiserwalzer zkrátka funguje. Je to výborná spolupráce. Jen nevíme, jak to bude při Velké, budeme rozmýšlet kdo ho bude jezdit, protože Lukáš tam možná bude mít Hegnuse. Kaizerwalzer ukazuje, že je čím dál lepší krosař. A měl i dnes trošku štěstí," přiznal trenér Jaroslav Brečka pro tiskový servis pardubického závodiště.

Předloňský vítěz Velké pardubické Theophilos se na 5800 metrů dlouhé trati prezentoval kvalitním výkonem. Po vlažném úvodu nasadil solidní tempo, v jednu chvíli se odpoutal i o několik délek a v závěru neodolal pouze koncovce vítěze.

"Nechtěl jsem riskovat, že zůstaneme někde na trati, tak jsem zkusil udělat příjemný dostih. Theophilos to celé odtáhl a v závěru není takový bojovník, ale až v říjnu uslyší plné tribuny, tak to zase dá. Dnes jsme byli tak na 80 procent," hodnotil Bartoš.

Trenér Josef Váňa však mohl být se sobotním mítinkem spokojen. Jeho svěřenci lehce ovládli první tři dostihy a zejména zadržený triumf o 16 délek v podání Chelmsforda ve dvojkovém krosu na 4500 metrů se musel líbit.

Po téměř roční pauze se vracející pětiletý ryzák stáje Javor přišel o jednoho ze svých hlavních soupeřů už v úvodní fázi dostihu, když Dajuka ztratila na irské lavici Lukáše Matuského. Chelmsford s Josefem Bartošem nastoupil v závěrečném kilometru a při teprve pátém startu kariéry hravě porazil Playera a Zatara.

"Je to výborný kůň, ale jezdit ho v práci je peklo. Je takový impulzivní, nejradši by všechno vyhrál už v práci. Po březnovém zranění jsme ho dali na měsíc do výběhu a pak začal normálně pracovat," poznamenal Josef Váňa.

S přehledem vyřešil svůj úkol i dvanáctiletý No Time To Lose. Vítěz Velké pardubické z roku 2017 točil do výběhového oblouku na poslední pozici a Ondřej Velek v jeho sedle začal pracovat už dlouho před cílem.

Do cílové roviny však veterán stáje Paragan Horseboxes vbíhal už na druhé pozici. Na distanci akceleroval a lehce odešel od soupeřů, z nichž se mu nejvíce přiblížil 3 1/2 délky vzdálený Medic. Třetí doběhl Chrystal Cross. "Měla to být pracovní záležitost, poslední start před Velkou pardubickou. Vítězství je navíc. Teď hlavně aby mu vydrželo zdraví,“ přál si po doběhu Váňa.

Jeden z nejúspěšnějších dní své trenérské kariéry zažila Kateřina Ilíková, sedlající dva vítěze včetně osmiletého Sacamira ve dvojkovém krosu Ceně Catering Melodie na 5200 metrů.

V barvách Jezdeckého oddílu Beňov běhající napajedelský odchovanec a blízký příbuzný letošní klasické vítězky Solemeeny triumfoval pod Janem Odložilem jistě o 2 3/4 délky před Del Reyem a Apple’s Kamikadze. Na jeho štítě zůstala řada účastníků Velké pardubické - Casper finišoval čtvrtý, Talent pátý a Stretton osmý, Mazhilis byl zadržen před Havlovým skokem.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE